Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 7. 2016,
10.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

OP ZDA US Open tenis

Sreda, 13. 7. 2016, 10.48

6 let, 7 mesecev

Rekordni nagradni sklad na US Opnu

Tako bogatih nagrad v tenisu ne pomnijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Novak Đoković | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ko bodo teniški igralci konec avgusta v New Yorku začeli zadnji letošnji turnir za grand slam, na igriščih Flushing Meadowsa ne bo šlo zgolj za čast in teniško slavo. V igri bodo tudi milijoni, saj so prireditelji danes naznanili najbogatejši sklad v zgodovini - skupno kar 41,9 milijona evrov (46,3 milijona ameriških dolarjev).

Številka je rekordna za vse dosedanje turnirje za grand slam, ne le newyorškega, pomeni pa desetodstotno rast v primerjavi z lanskim letom. Po novem bosta zmagovalca v obeh posamičnih konkurencah prejela po 3,16 milijona evrov (3,5 milijona dolarjev), poraženca se bosta lahko potolažila s po 1,58 milijona evrov (1,75 milijona dolarjev). Zgolj nastop v prvem krogu bo nagrajen z 39.166 evri (43.300 dolarjev).

"Ponosni smo, da letošnji US Open ponuja najvišji nagradni sklad v teniški zgodovini. Investiramo v velik športni dogodek, kar bodo občutili tako igralci kot navijači," je dejala predsednica ameriške teniške zveze (USTA) Katrina Adams.

Pozornost tudi dvojicam

Čeprav tudi na drugih turnirjih velike četverice pri nagradah niso zadržani, so številke v ZDA le precej večje. Za nedavni zmagi v Wimbledonu sta Andy Murray in Serena Williams tako dobila "le" po 2,4 milijona evrov (2,65 milijona dolarjev).

Odprto prvenstvo ZDA predstavlja zadnji grand slam turnir v koledarskem letu 2016. | Foto: Reuters Odprto prvenstvo ZDA predstavlja zadnji grand slam turnir v koledarskem letu 2016. Foto: Reuters

Pri povečanju proračuna turnirja so v New Yorku posebno pozornost namenili tudi dvojicam. Zmagovalci med moškimi in ženskimi pari bodo tako dobili po 565.189 evrov (625.000 dolarjev) na ekipo.

Nekaj pa so vložili tudi v infrastrukturo: dokončali so streho nad štadionom Arthurja Asha in dogradili nekaj novih tribun ter polepšali osrednji prostor teniškega prizorišča.

Ne spreglejte