Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 6. 2011,
12.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Roger Federer Rafael Nadal Roland Garros

Nedelja, 5. 6. 2011, 12.34

8 let

Izenačenje rekorda, Nadal še šestič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V finalu odprtega teniškega prvenstva Francije je Španec Rafael Nadal s 3:1 v nizih premagal Švicarja Rogerja Federerja in prišel do šestega naslova na pariškem turnirju.

Rafael Nadal je se z novo zmago na pariškem pesku na večni lestvici izenačil z rekorderjem Švedom Björnom Borgom, ki je med letoma 1974 in 1981 v Roland Garrosu zmagal šestkrat. Za španskega asa je tokratna zmaga jubilejna deseta na turnirjih za grand slam.

Sicer je dvoboj teniških titanov bolje začel Federer, ki je povedel s 3:0, nato že s 5:2, ko se je "prebudil" tudi Španec. Nadal je po treh dobrih igrah serviral za izenačenje na 5:5. In ne le to; Španec je Federerju odvzel začetni udarec in si priigral prednost s 6:5 ter serviral za uvodni niz. Tega je kljub slabšemu začetku po petih dobljenih igrah zapored ter dobri uri igre tudi dobil.

V zadnjem nizu Španec navdušil

Nadal je drugi niz začel podobno, kot je končal prvega, in si s še sedmo dobljeno igro zapored priigral vodstvo z 2:0, preden je Federer zadržal svoj začetni udarec in znižal na 1:2. Nato sta oba zvezdnika držala servis, dokler ni Federerju uspel re-break in je izenačil na 4:4. A že naslednjo igro na svoj servis je spet izgubil (4:5) in Nadal je serviral za drugi niz. Prve zaključne žogice ni izkoristil, saj jo je Švicarju uspelo rešiti, nato pa je glavni sodnik pri 40:40 zaradi dežja prekinil igro.

Po kratki prekinitvi sta se igralca vrnila na igrišče, Federer pa si je priigral priložnost za zelo pomemben break in jo tudi izkoristil ter izenačil na 5:5. Zdelo se je, da je rahel dež bolj koristil Švicarju, saj si je vodstvo s 6:5 priigral brez izgubljene točke. A Nadal je izenačil in nato gladko dobil podaljšano igro za zmago v drugem nizu s 7:6 (3). V tretjem je Španec povedel že s 4:2 in vse je kazalo, da bo dvoboj kmalu končal. Vendar se je izkazalo, da je bil to račun brez krčmarja, saj je nato Federer z izjemno igro njegovo prednost izničil in ob bučni podpori gledalcev, ki so noreli od navdušenja, dobil niz s 7:5.

V četrtem nizu je Nadal povedel s 4:1, nato Federerju odvzel začetni udarec za visoko vodstvo s 5:1 ter serviral za rekordno šesto zmago na peščenih igriščih Roland Garrosa. Priigral si je tri meč-žogice in po napaki Švicarja, ko je ta žogico poslal v mrežo, izkoristil že prvo ter po treh urah in 40 minutah igre zmagoslavno dvignil roke v zrak. Zahvaljujoč današnji zmagi bo Španec na ponedeljkovi lestvici ATP zadržal prvo mesto; če bi zmago slavil Federer, bi ga z vrha namreč izrinil Srb Novak Đoković.

Uresničitev sanj

"Hvala vsem navijačem in tistim, ki naredijo ta turnir najboljši na svetu. Danes sva oba prikazala dobri predstavi in Roger je odlično igral. Doseči zmago proti enemu najboljših teniških igralcev sveta v zgodovini je zame res fantastično! Uresničile so se mi sanje," je bil po zmagi vzhičen Nadal.

"Rafa je prikazal izjemno predstavo in me vnovič premagal. Seveda sem žalosten, a obenem vesel, da sem lahko spet zaigral proti njemu," pa je tekmeca pohvalil Federer in dodal: "Dejstvo je, da je Rafa najboljši igralec na pesku, kar je vnovič dokazal. Kljub temu sem ponosen na svojo igro v zadnjih dveh tednih, dal sem vse od sebe in več nisem mogel storiti."

Španec je na največjem turnirju na svetu na peščeni podlagi zmagal tudi v letih 2005, 2006, 2007, 2008 in 2010 ter tako ujel Borga, ki ima v Parizu prav tako šest zmag (v letih 1974, 1975, 1978, 1979, 1980, 1981). Skupno pa je Nadal, ki je te dni dopolnil 25 let, dosegel jubilejno deseto zmago na turnirjih za grand slam.

V Wimbledonu je slavil zmagi v letih 2008 in 2010, na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu leta 2009, na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku pa leta 2010.

Ne spreglejte