Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
30. 7. 2013,
10.31

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Novak Đoković Srđan Đoković Roger Federer Andy Murray Rafael Nadal

Torek, 30. 7. 2013, 10.31

2 leti, 3 mesece

Đokovićev oče poln kritik na račun Nadala in Federerja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Srđan Đoković, oče najboljšega igralca na svetu in goreč ljubitelj teniške igre, je namenil nekaj strupenih puščic Rogerju Federerju in Rafaelu Nadalu. Kaj moti 52-letnega Srba?

Oče Novaka Đokovića, prvega loparja sveta, ni znan po tem, da bi se pretirano družil z novinarji. Po daljšem času je ugodil prošnji srbskega časnika Kurir in v intervjuju razkril marsikaj zanimivega. Tudi to, da je, ko je država opustila skrb za razvoj mladega Novaka in so Đokovićevi z ogromnimi težavami krpali finančni program za zagotovitev vrhunskih treningov, na njihov naslov priromala ponudba iz Velike Britanije. Otočani so obetavnemu Novaku ponudili državljanstvo in idealne razmere za trening, a jih je srbska družina zavrnila. Britanci so ga želeli združiti s sovrstnikom Andyjem Murrayjem, ki je od Noleta starejši le teden dni. Za vrh sta se potegovala že v mlajših kategorijah, rivalstvo pa se je nadaljevalo tudi med člani. Zdaj sta najboljša na svetu, medtem ko drugima članoma velike četverice Rafaelu Nadalu in Rogerju Federerju v zadnjem času ne cvetijo rožice. Sploh Švicarju, ki si je dovolil tri poraze z igralci, ki sploh ne spadajo med 50 najboljših na svetu.

Federer je skušal očrniti Novaka

Čeprav Rafa in FedEx veljata za teniška kavalirja, ki nočeta prestopati praga dvomljivih izjav in nešportnega vedenja, pa ima Srđan Đoković o njiju mešane občutke. Meni, da se v nasprotju z njegovim sinom ne znata obnašati in ohranjati dostojanstva po porazih. In z Novakom, ki ju je v zadnjih letih izrinil s prvega mesta svetovne lestvice, sta jih doživela že ogromno. "Nadal je bil njegov najboljši prijatelj. A le takrat, ko ga je premagoval. Ko se je to spremenilo, ni bil več prijatelj. To ni športno. Federer je morda najboljši igralec v zgodovini tenisa, kot človek pa je povsem drugačen. Novaka je napadal na dvoboju Davisovega pokala v Ženevi (leta 2006), ko je spoznal, da ima opravka s svojim naslednikom. Na vse načine ga je skušal očrniti. Novakov uspeh je nekaj neverjetnega, nekaj, kar drugi ne morejo razumeti," je prepričan Srđan, ki se je lani boril z zahrbtno boleznijo, jo na koncu premagal in se vrnil na največje turnirje, kjer lahko spet spremlja uspešne predstave sina.

Starejši Đoković ne more pozabiti Federerjeve jeze, ko je leta 2008 med dvobojem na mastersu v Monte Carlu njemu in ženi Dijani zabičal, naj utihneta. Na dvoboju Davisovega pokala v Ženevi je Federer javno spregovoril o (pre)pogostih izkoriščanjih zdravniških premorov srbskega zvezdnika. Motili so mnoge v teniški karavani, a se v nasprotju z Rogerjem niso upali oziroma želeli javno izpostavljati.

Če je prijateljstvo z Rafo in Federerjem po besedah Srđana na trhlih nogah, pa se srbska teniška dinastija bolje razume z Murrayjevimi. "Z Andyjem sta se veliko družila že v mlajših letih, skupaj igrala turnirje in nogomet. Pri njegovi družini nisem niti za trenutek občutil ljubosumja. On je pravi primer športnika. Ker se potegujeta za največje lovorike, ne moreta biti največja prijatelja, sta pa več kot korektna tekmeca. Prepričan sem, da bosta po koncu kariere velika prijatelja," je napovedal Srđan, ki je z intervjujem dvignil veliko prahu.

Prvi se je oglasil izzvani Nadal. "Nerad govorim o nečem, kar nisem osebno slišal ali prebral, a povedal bom le to, da z Novakom nisem imel nikoli nobenih težav. Najin odnos je bil vedno dober in še vedno je. Pogosto sva igrala, izgubljala dvoboje tako en kot drugi, kar pa ni nikoli pokvarilo najinega odnosa," je za španski časnik Marca povedal vladar peščenih igrišč in poudaril, da ni prav nobene potrebe, da bi na njun odnos vplivalo mnenje drugih oseb. "Če bi se med mano in Novakom pojavila kakšna težava, bi se o njej vsekakor pogovorila sama," je dejal. Federerjev tabor obtožb 52-letnega Srba še ni komentiral.

Ne spreglejte