Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
3. 12. 2017,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9

2

Natisni članek

Melissa Johnson Malivai Washington Richard Krajicek Wimbledon skok v športno preteklost

Nedelja, 3. 12. 2017, 4.00

3 leta, 9 mesecev

Skok v športno preteklost

Dekle, ki jima je še pred začetkom dvoboja ukradlo šov

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9

2

Melissa Johnson | Foto Twitter

Foto: Twitter

Ob velikem teniškem finalu v Wimbledonu se za ljubitelje tenisa ponavadi ustavi čas. Leta 1996 je bilo drugače, potem ko je dekle z imenom Melissa Johnson obema finalistoma na svojevrsten način že pred začetkom dvoboja ukradlo šov.

Teniški turnir v Wimbledonu je najbolj prestižen turnir v tako imenovanem belem športu. Wimbledon je turnir, kjer je značilna tradicija in kjer imajo stroga pravila. Ena izmed njih je tudi tako imenovano pravilo "vse belo", kjer je igralkam celo prepovedno imeti barvno spodnje perilo. Leta 1996 se je zgodilo nekaj, kar se v drugih športih ne dogaja tako redko, a Mellisa je poskrbela za "cirkus", o katerem se govori še danes.

Richard Krajicek (v ozadju) je tistega leta zmagal v Wimbledonu, kar je bila tudi njegova edina zmaga na turnirjih za grand slam. | Foto: Twitter - Voranc Richard Krajicek (v ozadju) je tistega leta zmagal v Wimbledonu, kar je bila tudi njegova edina zmaga na turnirjih za grand slam. Foto: Twitter - Voranc Na sebi je imela le majhen, bel predpasnik

V moškem finalu, 7. julija 1996, sta se nekoliko presenetljivo znašla Nizozemec Richard Krajicek in Američan Malivai Washington. Tisti finale je Krajicek dobil suvereno po treh nizih, ampak za potezo dneva je poskrbela 23-letna študentka.

Ko sta glavna akterja pred ogrevanjem za fotografe pozirala pri mreži, je Melissa preskočila ogrado in skoraj povsem gola tekala na najbolj prestižnem teniškem osrednjem igrišču, ki sprejme nekaj več kot 14 tisoč gledalcev. Na sebi je imela namreč le majhen bel predpasnik in je na "sveti travi" mahala občinstvu. Ko je prišla do obeh igralcev, ki sta z velikim nasmeškom na obrazu spremljala njeno početje, je dvignila še tisto, kar je imela na sebi. Nasmejali so se gledalci ,vključno s kraljevo ložo, ki ima na osrednjem igrišču posebno mesto. Peter Goord, eden od prisotnih gledalcev, je po tem dogodku dejal: "Pokazala je vse in vojvoda se je smejal kot nor."

"Ničesar ne obžalujem in uživala sem v vsaki minuti." | Foto: "Ničesar ne obžalujem in uživala sem v vsaki minuti."

"O moj bog, kar smejala se mi je"

Varnostni službi Johnsonove niti ni bilo treba loviti, saj je sama pritekla v naročje policistov, ki so jo pospremili z igrišča.  "Videl sem jo, kako teče po igrišču in, moj bog, kar smejala se mi je. Vse, kar je imela na sebi, je bil predpasnik, in ko je prišla mimo naju, se mi je še vedno smejala. Bil sem zmeden in tri nize pozneje me ni bilo več. Če bi se vrnila, bi morda imel več sreče," je po dvoboju povedal poraženec dvoboja Malivai Washington.

Poredno dekle z divjim duhom

Melissa Johnson je na turnirju delala kot natakarica, gostom je delila šampanjec in tradicionalne jagode s smetano. Že pred tem je svojim sodelavcem na turnirju povedala, kaj bo storila. Nekateri izmed njih so jo začudeno gledali. "Ljudem, s katerimi sem delala, sem povedala, kaj bom storila. Bila je povsem moja ideja. To sem storila bolj za šalo in tudi preostali so me spodbujali k temu. Sem namreč poredno dekle, ki ima v sebi divji duh."

Melissa Johnson je bila ob finalu pridržana, a pozneje za svoje dejanje ni bila kaznovana. | Foto: Melissa Johnson je bila ob finalu pridržana, a pozneje za svoje dejanje ni bila kaznovana.

Očetu je krožnik padel iz rok

"Vedela sem, da tega ni še nihče storil. Nekdo je moral, kajne? Ko sta igralca prišla na igrišče, sem si mislila: 'Ali zdaj ali nikoli.' To sem storila in ni me sram. Sprva sem mislila, da bom oblečena, nato sem se odločila, da bom nosila le predpasnik. Upam, da sem vsaj komu pričarala nasmeh na obraz. Ničesar ne obžalujem in uživala sem v vsaki minuti," je takrat za britanske medije razlagala Melissa, ki je po tistem postala zelo znana po svetu.

Missie, kot je njen vzdevek, prihaja iz Wandswortha v Londonu, med drugim pa je priznala, da je nekaj podobnega storila že njena mama. Njenemu očetu Marku je ob novici padel krožnik iz rok, medtem ko je mama njeno dejanje pozdravila.

Ne spreglejte