Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
25. 11. 2011,
9.16

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Novak Đoković Janko Tipsarević David Ferrer

Petek, 25. 11. 2011, 9.16

8 let, 5 mesecev

Berdych po preobratu v polfinale, Đoković domov

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Janko Tipsarević je v 3. krogu finalnega mastersa šokiral Novaka Đokovića. Ker je Tomaš Berdych po preobratu s 3:6, 7:5 in 6:1 premagal Davida Ferrera, gre prvi igralec sveta domov.

Srb Janko Tipsarević, ki na finalnem mastersu menja domačina Andyja Murrayja, v prvem nizu ni bil kos rojaku in prvemu igralci lestvice ATP, Novaku Đokoviću. Slednji je v četrti igri poslal lep "winner", odvzel servis nasprotniku in povedel s 3:1. Naslednjo igro je dobil gladko (4:1) in bilo je le vprašanje časa, da bo hitrem postopku zaključil prvi niz (6:3).

A smo se zmotili, ko smo mislili, da bo Đoković zlahka dobil ta dvoboj tretjega kroga. V drugem nizu je Tipsarević zaigral bolje. Z nekaj lepimi udarci enega in drugega je bilo brez odvzetega servisa na semaforju 3:2, nakar je Janku uspel prvi "brejk" v drugem nizu. Povedel je s 4:2. V naslednji igri je Đoković nakazal, da ne bo dopustil presenečenja. Z "brejkom" je znižal na 3:4. A presenečenje se je vendarle zgodilo: Tipsareviću je uspel še en "brejk" in nato lahko dobljena deveta igra drugega niza (6:3).

Prvi igralec sveta tudi v odločilnem nizu ni bil pravi. Tipsarević u je takoj uspel "brejk", dobil je igri na svoj servis in povedel s 3:1. "Nole" se ni več uspel vrniti v igro. Niz je izgubil s 3:6. "Tako Nole, kot jaz sva nihala v igri," je po zmagi dejal Janko Tipsarević. "Sezono sem začel 49. na lestvici. Ne bi si mislil, da jo bom končal na tak način."

Za preboj v polfinale je Đoković potreboval pomoč Španca Davida Ferrera, ki bi moral v večernem dvoboju premagati Čeha Tomaša Berdycha. Ferrer je dobil pet od sedmih medsebojnih dvobojev z Berdychom, tako da je upanje za Srba ostajalo. Začelo se je po željah navijačev priljubljenega "Noleta". Preveč neizsiljenih napak Berdycha in Ferrer je v osmi igri prvega niza prišel do pomembnega "brejka" (5:3). Z nekaj močnimi servisi je nato niz dobil 6:3.

David je tudi drugi niz začel z morda najboljšo igro med vsemi, ki sodelujejo na finalu v Londonu in z "brejkom" prišel do vodstva z 2:1. A to je prebudilo Tomaša, ki je nasprotniku vzel servis in se vrnil v dvoboj (3:2). Španec je imel priložnost, da bi povedel s 5:3. Ni mu uspelo. Naslednji dve igri je dobil Čeh in povedel s 5:4. Po uri in petih minutah se je niz končal s 7:5 za Berdycha.

Povsem drugače kot drugi je Ferrer začel tretji niz. Dvakrat je izgubil svoj servis in Berdych je na hitro povedel s 3:0. Španca je naenkrat povsem pobralo. Nič ni bilo od še enega izenačenega niza. Po dobrih 20 minutah je odločilni niz Čeh dobil s 6:1. To je pomenilo, da gre domov Đoković, Berdych pa v polfinale.

Iz predtekmovalne skupine B sta se že v četrtek v polfinale prebila Švicar Roger Federer, ki je dobil vse tri dvoboje, in Francoz Jo-Wilfried Tsonga, ki je v odločilnem dvoboju ugnal Španca Rafaela Nadala. Sobotna polfinalna para sta tako: Federer proti Ferreru in Berdych proti Tsongaju.

Ne spreglejte