Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
1. 9. 2008,
22.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2008, 22.29

8 let

Rossi že grabi po tituli

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Valentino Rossi po treh zaporednih triumfih potrebuje le še matematično potrditev, da se bo po dveh letih vrnil na tron kraljevskega razreda MotoGP.

Italijan ima namreč pet dirk pred koncem sezone velikih 75 točk prednosti, kar je tri zmage. Res je, da je na voljo še 125 točk, kar pomeni, da je branilec naslova Casey Stoner z ducatijem še vedno v igri za končno zmagoslavje. A nič ni nemogoče, saj MotoGP ni formula 1. V zgodovini motociklizma smo bili priča številnim preobratom. In ker vemo, da bosta največja kalibra v kraljevskem razredu v tem trenutku tudi na preostalih VN dirkala na limitu, padci niso izključeni. V boj se lahko vmeša tudi tehnologija, ki je že marsikdaj marsikoga v ključnih trenutkih pustila na cedilu. Tu so še ostali dirkači MotoGP, ki bodo skušali pustiti nepozaben vtis in si posledično pridobiti sedež za prihodnjo sezono. Zato bodo tako za Stonerja kot tudi Rossija na dirkah izjemno nevarni. Ne bodo se namreč ozirali na to, da se onadva borita za naslov prvaka. Ni daleč nazaj, ko je Pedrosa torpediral svojega moštvenega kolega Haydna (leta 2006) prav v času, ko se je Američan boril za naslov prvaka. Upati je, da letos pri Valentinu ne bo kalkulacij in da bo fant – tako kot je dejal – na vsaki dirki štartal na zmago, čeprav ima skoraj neulovljiv naskok. Druga mesta ga namreč nikoli niso zanimala.

Veliko šteje njegova točkovna prednost, a verjetno še več psihološka. Po lanski smoli, ko je na domačem dvorišču v Misanu moral zaradi tehnične okvare parkirati svojo yamaho, je letos svoji nori navijaški falangi postregel z zmago, sebi pa olajšal dušo. Zdržal je velik pritisk, ki so ga nanj vršili italijanski mediji in javnost. Ni mu bilo lahko dirkati, saj so bili tam vsi njegovi najbližji, vsi najzvestejši navijači, še legendarni Maradona. Vsi, razen njegovega psa, kot se je slikovito po dirki izrazil Italijan. Sredi takšnega cirkusa se je odlično znašel, si pridirkal tretjo zaporedno zmago ter še šestič letos knockoutiral tekmece. Zanimivo, da je bila zgodba podobna kot pred štirinajstimi dnevi v Brnu. Stoner je štartal s pole positiona ter si do osmega kroga, ko je osamljen padel, nabral tri sekunde prednosti pred Rossijem. Italijan je na začetku strmoglavil na tretje mesto, se nato mukoma prebil mimo Pedrose in ko je začel resno loviti Stonerja, je bil Avstralec že na tleh. Škoda, da smo bili prikrajšani za še en epski dvoboj. Verjetno je aktualni svetovni prvak trenutno psihološko povsem na tleh. Fanta se je zagotovo začela lotevati živčnost, saj mu je Rossi po zmagi v Laguni Seci začel bežati. Od takrat naprej ima po vsaki dirki zmago več prednosti, kar je strašljivo in hkrati uničujoče. Boli pa ga tudi dejstvo, da je na kvalifikacijah in na dirkah dokazano hitrejši, a mu ne uspe sestaviti celotne VN. Morebiti je Casey v zadnjem času pretiraval in si skušal prehitro nabrati odločilno prednost pred Valentinom, pa se stvar ni izšla. Morebiti je skušal na silo zmanjšati zaostanek v prvenstvu, saj mu v grlo teče voda v obliki hudournika, zato dirkanje na vse ali nič. A to ve samo on sam.

Očitno je Stoner zapravil praktično vse možnosti za ubranitev naslova v pičlih štirinajstih dnevih in to z dvema identičnima padcema, ki ravno ne moreta biti v ponos takšnemu šampionu, kot je on. Po načelu rotacije – enkrat en, enkrat drug – pa sta se iz velikega boja za naslov svetovnega prvaka ob Caseyju izločila s padci in zlomljenimi kostmi tudi Lorenzo in Pedrosa. A onadva že sredi sezone. Ob predpostavki, da se Rossiju ne bo zgodila kakšna nepredvidljiva nesreča, ki bi ga stala več dirk pavziranja, Italijana v naslednjih dveh mesecih čaka le še formalni zaključek sezone. Prvo ogrevalno fešto pred tisto ta pravo za naslov prvaka je že imel v domačem Misanu. Mimogrede se je s 68. zmago v karieri izenačil z legendarnim rojakom Giacomom Agostinijem, ki je bil v otroštvu njegov največji idol. Mož je bil seveda na dirki in oba sta se smejala prelomnemu trenutku. Rossi se mora le še odločiti, kje bo praznoval svoj šesti naslov svetovnega prvaka v kraljevskem razredu. Na naslednji dirki v Indianapolisu to še ne bo mogoče, bi se znalo pa že zgoditi v Motegiju, tri dirke pred koncem sezone. Če se ozremo nazaj, je treba poudariti, da je Valentinu do sedanje blažene situacije izdatno pomagal njegov dober »nos« za pravo gumo. Pred začetkom sezone je namreč prestopil od Michelina k Bridgestonu, s katerim je Stoner lani suvereno osvojil naslov prvaka. Da je bila izbira pravilna, čeprav so jo nekateri imeli za noro, kaže podatek, da tako Pedrosa kot tudi Lorenzo z Michelinom nista mogla slediti vodilnemu dvojcu. Zato ne čudi šokantno dejstvo, da je Pedrosa po Misanu prestopil k Bridgestonu. Mali Španec bi znal postati celo podprvak, saj za nesrečnim Stonerjem zaostaja le še dve točki. Podobno dobro kaže tovarniški Hondi tudi v boju s tovarniškim Ducatijem za naslov podprvaka med konstruktorji. Trenutno razmerje moči je 228:223 za Italijane. V moštveni konkurenci pa so Japonci že pred Italijani. Michelinu pa zvest ostaja Lorenzo, ki je v Italiji po dolgem času spet zablestel ter si pridirkal odlično drugo mesto. To vsekakor veseli vodilne ljudi pri tovarniški Yamahi, ki se jim ob dirkaški nasmiha tako konstruktorska kot tudi moštvena lovorika. Nase pa v zadnjem času opozarja Toni Elias, ki je že drugič zapored stopil na zmagovalni podij in to z zasebnim ducatijem: v Brnu je bil drugi, tokrat tretji. Španec je na tiskovni konferenci po dirki brez dlake na jeziku povedal, da je v prihodnji sezoni prost dirkač. Upati je, da ga je kdo od velikih igralcev v MotoGP slišal in mu bo ponudil sedež, s katerim se bo dalo tudi zmagovati.

Ne spreglejte