Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
4. 5. 2009,
13.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 5. 2009, 13.14

8 let

Rossi se je spet usedel na prestol

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Yamahinega tovarniškega dirkača Valentina Rossija je prva zmaga v letošnji sezoni, ki si jo je pridirkal v Jerezu, ponesla na vrh prvenstvene lestvice, kjer bo kraljeval vsaj 14 dni.

Italijan je bil v Jerezu najhitrejši že na petkovih treningih, v soboto pa se je izjemno mučil s svojo yamaho in ni mogel najti tiste prave hitrosti, zato je na kvalifikacijah zmogel zanj slabo četrto mesto in relativno velik zaostanek – več kot sedem desetink sekunde za najhitrejšim, sicer moštvenim kolegom Jorgejem Lorenzom. A na srečo je imel Valentino pred dirko na voljo še jutranje ogrevanje, na katerem je spet postavil standard za ostale in napovedal boj za zmago. Ker se je Rossi po kvalifikacijah pritoževal, da je imel velike probleme z vetrom, so šef njegove ekipe Jeremy Burgess in inženirji zavihali rokave, odkrili problem in ga rešili z določenimi spremembami pri nastavitvah motocikla. Svojemu dirkaču so povrnili dobre občutke v ovinkih in z njimi nujno vero vase in v motocikel, ki ju dirkač potrebuje, če hoče dirkati "na polno" in se boriti za zmago. Na sami dirki je Rossi "pojedel" svoje tekmece: v uvodnih krogih je švignil mimo moštvenega kolega in do takrat še vodilnega v prvenstvu Lorenza, nekaj več časa se mu je upiral Stoner, ki ga je moral dvakrat prehiteti, za posladek pa je 10 krogov pred koncem ugnal še domačega matadorja Pedroso in pred 120 tisoč španskimi navijači oddirjal svoji prvi letošnji zmagi naproti. Od tistega trenutka se ni več oziral nazaj, misli so mu bežale samo še naprej.

Rossi je imel podobne probleme z motociklom kot v Jerezu tudi na prvih dveh dirkah v Katarju in Motegiju. Njegovi ekipi je očitno prav na prvi evropski dirki uspel veliki preskok v kakovosti, zato je Yamahin dirkač postal konkurenčen za zmage. Številne zamenjave delov in nastavitev na motociklu med drugo in tretjo dirko so očitno rodile sadove. Italijan bi tako znal biti na bližajočih se dirkah v Le Mansu, Mugellu, Barceloni in Assnu izjemno močan, zaradi česar so zaskrbljeni prav vsi njegovi rivali. Kakšne namene ima v prvenstvu 2009, pa je Rossi nazorno pokazal že v Jerezu, ko je s prvo letošnjo zmago znova zavzel sam vrh MotoGP. Enajst točk naskoka sicer ni veliko, a je dobra psihološka prednost pred nadaljevanjem sezone.

Po treh dirkah je tudi edini dirkač, ki je na vseh odpeljanih preizkušnjah stopil na stopničke. Valentino je bil izredno vesel, ker je zmagal v Jerezu, saj to dirkališče obožuje, prav tako VN, saj Španci s svojimi več kot 100 tisoč navijači iz nje naredijo pravi dirkaški spektakel. In četudi je doživel v svoji karieri že marsikatero eksplozijo čustev, pa se ga atmosfera v Andaluziji zmeraj znova dotakne. Ob tem pa tudi ne gre prezreti dejstva, da je Yamahinemu dirkaču prav gotovo veliko pomenilo dejstvo, da je dva svoja velika rivala za naslov prvaka v prvenstvu Lorenza in Pedroso premagal na njunem domačem dvorišču. To je nekaj podobnega, kot bi ga kateri izmed njiju zasenčil denimo v Mugellu ali pa v Misanu Adriaticu.

Na dirki v Jerezu je več kot polovico dirke (17 krogov od 27) vodil Hondin tovarniški dirkač Dani Pedrosa, a je Špancu za zmago zmanjkalo tisto nekaj več. Kljub temu je druga stopnička zanj odličen rezultat, saj še zmeraj ni povsem pozdravil poškodb roke in noge. Pa tudi Honda še ni v vrhunski formi, saj ji manjka "kilometrina", ki je bila v zimskem času izgubljena zaradi Danijevega padca. Ko bosta Hondin dirkač in motocikel optimalno pripravljena, pa gre pričakovati resen boj za zmage. In kot vse kaže, se bo to zgodilo prav kmalu, saj Španec bliskovito napreduje. Veliko pove podatek, da je za Rossijem zaostal nekaj več kot dve sekundi, od Ducatijevega Stonerja pa je bil boljši za več kot šest sekund. Avstralec, ki se malokdaj zadovolji s tretjim mestom, je bil v Jerezu srečen, saj je prvič v karieri zlomil urok in se zavihtel na stopničke.

Veliki osmoljenec tretje dirke sezone pa je bil Rossijev moštveni kolega Lorenzo, ki je le štiri kroge pred koncem končal v pesku. Jorge se je po dirki pridušal, da je dirkal na vse ali nič in na koncu ostal brez vsega. Štartal je s pole positiona, nato padel na četrto mesto in v lovu za tretjim Stonerjem pretiraval ter padel. Na jutranjem ogrevanju je izgubil vero v prednjo in zadnjo gumo, ki mu nista dajali zadovoljivega oprijema, zato tudi samozavesti ni bilo več. Ker je na dirki slabo štartal in kmalu izgubil stik z vodilno dvojico Rossi-Pedrosa, se je odločil za izjemno agresiven slog vožnje, da bi rešil vsaj stopničke, a se taktika ni obrestovala.

Kot vodilni v prvenstvu in kot zmagovalec prejšnje dirke v Motegiju je zagotovo hotel narediti nepozaben vtis na domače navijače, a se je žal spremenil v padlega junaka. Na lastni koži je boleče izkusil, da te enkrat navijači ponesejo do zmage, drugič pa te pripeljejo do poraza. Ker so bila pričakovanja izjemno velika, je bil temu primeren tudi pritisk medijev in navijačev, ki so od Jorgeja nič manj kot zahtevali zmago. A očitno tokrat 22-letni fant tega bremena ni mogel prenesti. Upati je, da se bo letošnje prvenstvo v MotoGP nadaljevalo tako, kot se je začelo: z lepimi dirkami in številnimi zmagovalci. Na prvih treh dirkah so namreč zmagali trije različni dirkači: Stoner, Lorenzo in Rossi. Je sedaj na vrsti Pedrosa? Odgovor bomo dobili čez štirinajst dni v francoskem Le Mansu.

Ne spreglejte