Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
15. 9. 2008,
13.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 9. 2008, 13.52

8 let

Rossi le še korak do naslova

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Valentino Rossi je z zgodovinsko zmago v Indianapolisu zbral 69. lovoriko v kraljevskem razredu, s čimer je presegel legendarnega rojaka Giacoma Agostinija.

Za Italijana je to bil prav poseben vikend, saj se je v zgodovino zapisal kot prvi motociklist, ki je po 100 letih – prva in edina motociklistična dirka je bila v Indianapolisu odpeljana davnega leta 1909 – zmagal na epskem Brickyardu, mimogrede pa osvojil še pole position in najhitrejši krog na dirki. Zbirka zmag je tako popolna, saj je zmagal na vseh dirkališčih, na katerih je nastopil. Italijan je držal obljubo in zmagal. Kljub velikanski prednosti v prvenstvu ni bil preračunljiv, čeprav je po Indiani lomastil tornado Ike. Rossi sicer deževne dirke ni dobro začel, saj so ga že takoj po štartu prehiteli trije tekmeci. V nadaljevanju ga je ugnal tudi moštveni kolega Jorge Lorenzo. A Valentinu je pripadel drugi del dirke, ko se je odločal zmagovalec. Za prestižno zmago se je udaril s svetovnim prvakom iz leta 2006 in nekdanjim moštvenim kolegom pri tovarniški Hondi Nickyjem Haydnom. Lepo je bilo gledati vrhunsko bitko, ki je spominjala na dvoboje izpred treh, štirih let. Rossi ni imel lahkega dela, saj je bil Američan na domačih tleh izjemno motiviran. "Kentucky Kida" je bilo težko prehiteti, saj je zelo močan pri zaviranju. Za to sta bila stara znanca kar nekaj krogov praktično zlepljena. Rossi se je moral spopadati z motociklistom, ki je na dirkah zelo "širok", zelo agresiven, a "čist". Užitek ob gledanju poštene igre je bil zagotovljen. Yamahin dirkač je strateški manever izvedel v 14. krogu in Amerika je "padla". Ko je prevzel primat, je bil nekoliko hitrejši od Haydna in zmaga je bila bolj kot ne zagotovljena. Bolj kot ne zaradi tega, ker so bile razmere za dirkanje po Rossijevih besedah najslabše v njegovi karieri in posledično možnost padca kjerkoli. Večino dirke je močno deževalo, na stezi je bilo ogromno vode, za nameček pa je bilo temno kot ponoči. Največji problem pa je bil močan veter, ki je pihal sunkovito. Mimo dirkačev so švigale pločevinke piva in plastične vrečke.

Zmagovalec Valentino je najstrašljivejši trenutek doživel pri izhodu iz ovinka devet, ko mu je odneslo zadek in je moral vzeti široko linijo. Prečkal je belo črto in za trenutek izgubil nadzor nad motociklom. Na srečo mu je uspelo ukrotiti ponorele konje. Zadnjica je že plesala twist. V nadaljevanju je kot vodilni že nameraval dvigniti roko in tako ustaviti dirko, a je njegova prednost naraščala. Skušal je maksimalno odpeljati vsak krog posebej, čakajoč na rdečo zastavo, ki označuje prekinitev dirke. Njegova želja se je izpolnila v 20. krogu, osem krogov pred koncem dirke. Sledilo je nekaj trenutkov negotovosti – motociklisti so svoje "mašine" parkirali pred garažami in čakali na odločitev direktorja dirke. Prav kmalu je padla odločitev, da iz varnostnih razlogov ne bo ponovnega štarta in da so rezultati po 20. krogu dokončni. Rossiju se je smejalo, saj že dolgo ni zmagal v dežju in že dolgo ne štirikrat zapored. Svoj tokratno zmago je posvetil dedku Dariu, ki je umrl v nedeljo pri svojih 82 letih. Petkratni svetovni prvak v kraljevskem razredu je z 69. zmago v karieri zrušil več kot 30 let star rekord rojaka Giacoma Agostinija. Zato se je po dirki pridušal, da je ta rekord neverjeten. In obljubil, da ga bo še izboljšal in da upa, da bo njegov rekord zdržal naslednjih 30 let. Ter dodal, da "Ago" ostaja legenda, saj je v karieri v vseh kategorijah zbral 122 zmag in 15 naslovov svetovnega prvaka. To pa bo tudi za Rossija težko dosegljivo.

Kot vse kaže, pa bo prav lahko dosegljiv osmi naslov svetovnega prvaka, saj je Valentino štiri dirke pred koncem sezone svojo prednost pred Caseyjem Stonerjem (v Indianapolisu četrti) s 75 točk povečal na 87. To pomeni, da lahko "The Doctor" svoj šesti naslov prvaka v kraljevskem razredu in prvega po letu 2005 osvoji s tretjim mestom v Motegiju, četudi Stoner zmaga. A na japonsko dirkališče Rossi nima nič kaj lepih spominov: leta 2005 je imel prav tam na voljo prvo zaključno žogo, a je naredil napako in v pesek odpeljal še Melandrija. Tudi lani je Valentino v Motegiju izgubil naslov svetovnega prvaka. Je prišel čas, da se konča prekletstvo Motegija?

Indianapolisa 2008 pa prav gotovo ne bo nikoli pozabil Nicky Hayden, ki je po najnižji točki svoje kariere prvič letos stopil na stopničke. In ne le to. Po dolgem času je spet vodil v MotoGP in to pred domačim občinstvom. Užitek je trajal celih 12 krogov. Olajšanje po izjemno težki sezoni je bilo vsekakor veliko. Nicky je bil spet nasmejan. Čeprav je vse naredil, da bi zmagal, pa je bil Rossi žal tokrat hitrejši. Lahko je zadovoljen z drugim mestom, saj ga je rdeča zastava rešila pred tretjim. Na zadek se mu je namreč v 20. krogu prilepil Rossijev moštveni kolega Jorge Lorenzo in če bi dirka trajala le še nekoliko dlje, bi ga Španec skoraj gotovo prehitel. Američan je imel v finišu velike težave z gumo. Veliko jo je porabil, ko so bile razmere rahlo suhe. Ko pa je znova začelo deževati, ni bilo več pravega oprijema, saj je ni veliko ostalo. Bilo je tako hudo, da Hayden ni bil prepričan, ali bi sploh lahko dokončal dirko, če bi se stvar nadaljevala. Določen del gume je namreč že bil "slicks", kar pa je po mokri podlagi hudo nevarno. Nicky je po VN Indianapolisa sporočil, da se je razšel s tovarniško Hondo. V sezoni 2009 naj bi se preselil k tovarniškemu Ducatiju.

Pri tovarniški Yamahi pa ostaja Jorge Lorenzo, ki je v Indianapolisu drugič zapored stopil na stopničke. To je bil Špančev prvi deževni zmagovalni oder v karieri. Jorge je po dirki pošteno priznal, da si sploh ni želel zapustiti svojega toplega "motorhoma" in se odpraviti dirkat po dežju. A Indianapolis je vse spremenil. Uspel mu je presenetljivo dober štart, v nadaljevanju je prehitel Pedroso in celo Rossija. A najpomembnejše je bilo spoznanje, da je lahko hiter tudi v dežju. Ko ga je Rossi prehitel, mu je skušal slediti, a je imel Italijan premočan ritem. Zaradi tega se je Lorenzo raje osredotočil na svoj tempo, ki pa je bil dovolj hiter, da je ujel Haydna. Za prehitevanje pa mu je zmanjkalo časa. Ker so bile razmere na stezi nore in nevarne, je namreč organizator prekinil dirko. Podobna usoda je doletela dirko v razredu do 125 ccm. Motociklisti so odpeljali 16 od 23 krogov. V Indianapolisu velja izpostaviti še dva dirkača: Andrea Doviziosa in Bena Spiesa. Italijan je z zasebno Hondo prvič v karieri vodil in zasedel peto mesto. Pred njim so bili le tovarniški dirkači. Američan pa si je s suzukijem pridirkal elitno šesterico. Vsekakor lepa popotnica za sezono 2009. Upati je, da bosta fanta dobila konkurenčnejša motocikla, s katerima bi lahko pokazala ves svoj potencial.

Ne spreglejte