Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 6. 2009,
16.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 6. 2009, 16.46

8 let

Marcos M. Tavares: Lahko se uvrstimo v ligo prvakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za najboljšega igralca v minuli sezoni je bil izbran brazilski napadalec v dresu državnih prvakov iz Maribora, Marcos M. Tavares, s katerim smo naredili intervju.

Ste spremljali nastop Brazilije v finalu pokala konfederacij? Seveda. Tekmo sem gledal doma, kar sam, ker je moja družina trenutno v Braziliji. Igra z Ameriko ni bila lahka, Amerika je vse presenetila.

In kako ste praznovali zmago? Tudi praznoval sem sam doma, vpil “prvaki, prvaki”, to je vse.

Bo Dunga popeljal ekipo na SP 2010 do naslova prvakov? Prepričan sem, da bo. Brazilska reprezentanca je nov, zelo kakovosten tim. Pokal konfederacij je bil samo pokazatelj, kaj bo na svetovnem prvenstvu. Brazilija je glavni favorit. Ima po mojem najboljšega vratarja na svetu, Julia Cezarja, Dunga pa je odličen trener, bojevnik, marljiv in vztrajen. Tak je bil že kot igralec in zdaj je očitno, da zna kot trener ta duh prenesti tudi na svoje igralce. Obrat rezultata iz 2:0 na 3:2 kaže na to srčnost in odločnost.

Bralci Sportala so vas izbrali za najboljšega igralca sezone 2008/09. Ste spremljali glasovanje na Sportalu? Da, spremljal sem. Tudi jaz in moji otroci smo glasovali, tudi moja nečakinja, ko smo bili doma na obisku v Braziliji. Sem zelo vesel, v nogometu nikoli ne veš, ali boš zmagal ali ne, in vsaka zmaga prinaša določena čustva.

Katerega igralca bi za najboljšega proglasili sami? Pavlovič iz mojega moštva je zelo dober igralec, Da Silva je tudi pokazal odlično igro.

Dolgo ste bili v ožjem izboru za najboljšega strelca prvenstva, nato pa vas je prehitel Etien Velikonja. Vas je to zelo potrlo? On je dal na koncu dva gola, bil sem kar malo razočaran, da mi je prevzel naslov najboljšega strelca, ampak tak je nogomet. To sezono bom poskušal jaz osvojiti ta naslov.

Kaj menite o Velikonji? Bi ga moral selektor Matjaž Kek že priključiti prvi članski reprezentanci? Lahko bi ga. Je zelo dober igralec, hiter, dobro zaključuje. Kot igralec ima veliko prihodnost. Če bo pameten tudi zunaj igrišč, osredotočen na profesionalno življenje nogometaša, bo gotovo velik igralec. Lahko bi počasi zaigral za reprezentanco, ne v prvi enajsterici, pač pa kot rezerva in si tako počasi nabral izkušnje. Čez kaki dve leti bi lahko že bil v prvi postavi.

V minuli sezoni ste dosegli 15 zadetkov. Na katerega ste najbolj ponosni in kateri vam bo ostal najbolj v spominu? Ko smo doma izgubljali 0:1 proti Celju, sem dal gol za izenačenje in potem odločilni gol za rezultat 2:1. Ta gol mi je najbolj ostal v spominu, streljal sem tam nekje z 28, 30 metrov od gola. Ta gol je bil odločilen ne le za tekmo, pač pa tudi za naše mesto na lestvici.

Maribor je po šestih letih končno osvojil državni naslov. So Štajerci znali proslaviti lovoriko? Bilo je zelo lepo, navijači so praznovali na zabavi po tekmi z Interblockom, na stadionu je bila velika zabava. Igralci smo nekako čutili, da bomo prvaki. Vsi smo bili osredotočeni na ta cilj, v pogledu drug drugega smo videli zmago.

Lahko rečemo, da je Maribor z naskokom najbolj nogometno mesto v Sloveniji? Gotovo! V nogometnem smislu je v Sloveniji glavni Maribor. Pravijo, da imata Olimpija in Mura dobre navijače, ampak v Mariboru za nogomet diha celo mesto.

Ste obiskali nesrečne navijače, ki so po tekmi s Celjem zaradi preskakovanja ograje ostali brez konic prstov? Obiskal sem jih skupaj z Zlatkom Zahovičem. Pogovarjali smo se, nisem sicer razumel veliko, ker so govorili slovensko, ampak bili so veseli zaradi naslova in hkrati žalostni zaradi poškodb. Kar se je zgodilo, je bilo žalostno in tragično, ampak tudi to se zgodi. Naslednjič je treba bolj paziti.

Pred začetkom sezone bo 8. julija na vrsti še superpokal, znova v Ljudskem vrtu proti Interblocku. Bo Maribor končno doma ugnal Ljubljančane? Poglejte, jaz enostavno nočem več izgubiti proti Interblocku. Moramo zmagati.

Lahko v novi sezoni ubranite naslov državnega prvaka? Gotovo, smo v formi, mi smo že začeli trenirati pred vsemi drugimi ekipami, to je naša prednost. Začeli bomo s prednostjo, mi bomo že visoko pripravljeni, delovali kot tim.

Kateri klub bo vaš največji tekmec? Celje je velika ekipa, mislim, da je Celje največji tekmec. Interblock začne dobro, potem pa ne gre več.

Kako ste zadovoljni z žrebom v ligi prvakov? Najprej se boste pomerili z gruzijskim prvakom, Wit Georgia. Nič nisem razočaran zaradi žreba. Mislim, da bo to igra, kjer imamo veliko možnost zmagati. Tekma ne bo zelo težka, pa tudi lahka ne bo. Enkrat smo že igrali proti njim in remizirali 1:1, zato malo že poznamo njihovo igro, gruzijsko šolo nogometa.

Lahko presenetite in se uvrstite v elitni skupinski del lige prvakov? Da, lahko … Veliko ekip nas ne pozna, in to je naša prednost. Ne poznajo našega sloga, tako da bomo zbrani in izkoristili priložnosti, ki se bodo pojavile na račun tega, znamo presenetiti.

Zaenkrat v igralskem kadru še ni prišlo do velikih sprememb, šel je Filekovič, prišel je Mertelj. Kakšen pa je vaš položaj? Ste dobili kakšno ponudbo iz tujine? Dobil sem ponudbe, ampak sem skupaj s klubom sklenil, da ostanem. Tu mi je všeč, sem zelo srečen, druge ponudbe pa niso bile prave. Mi smo ekipa, tu igram že leto in pol, zato je tako bolje igrati. Kateri izmed igralcev Maribora bi lahko zablestel v novi sezoni? Kateri še ni pokazal vsega, kar premore? Bunderla je že pokazal svoj potencial v Primorju, ampak bil potem poškodovan in ni igral. Mislim, da je velik igralec, naša ekipa je pripravljena, tako prva enajsterica kot rezerve. Katera slovenska beseda vam je najljubša? Razumem že zelo veliko, v kontekstu nogometa že skoraj vse, kar je zunaj igrišč, pa še bolj malo. Naučil sem se “Bog te blagoslovi”. Rekli ste, da ste bili pred kratkim doma v Braziliji. Koliko časa ste ostali in kdaj boste spet odšli na obisk? Šel sem domov v Porto Alegre (na jugu Brazilije) obiskat sorodnike. Ostal sem samo en teden. Tam je zdaj zima, na jugu Brazilije je precej hladno in še veliko je deževalo. Mislim, da zdaj kako leto ali dve ne bom šel.

Ne spreglejte