Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
7. 9. 2009,
11.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 9. 2009, 11.29

8 let

Hirvonen pred vrati raja

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Fordov dirkač Mikko Hirvonen je na reliju po Avstraliji povečal svojo prednost pred Sebastienom Loebom v prvenstvu in se znašel v položaju, ko ima povsem realne možnosti za naslov svetovnega prvaka.

Fincu sicer po koncu avstralske dirke ni kazalo tako dobro kot zdaj, ko ima 5 točk prednosti. Reli je namreč končal na drugem mestu za Loebom in kazalo je, da se je dve dirki pred koncem prvenstva njegov naskok stopil na vsega točko.

A prišel je večer in skrutinerji FIA so pod drobnogled vzeli vse Citroënove dirkalnike in začuda našli nepravilnosti na vseh avtomobilih C4WRC. Ob podeljeni homologaciji pred dirko so kot ponavadi fotografirali vse dele dirkalnikov in ker se fotografija ni ujemala s tistim, kar so videli po dirki, je sledil kazenski pribitek ene minute. Hirvonen je bil proglašen za novega zmagovalca Avstralije, Loeb je padel na drugo mesto, Sordo je obdržal tretje mesto, Ogier je iz četrtega nazadoval na peto, njegovo pozicijo pa je zasedel Fordov dirkač Latvala. In zakaj je pravzaprav šlo? Citroën si je privoščil nedopustno napako – na svojih dirkalnikih je modificiral povezavo med obema vzmetenjema, ki povečuje togost avtomobilov. Posledično je dirkalnik pridobil večjo stabilnost v ovinkih in je postal lepše vodljiv. To je seveda Citroënov šef Olivier Quesnel kategorično zanikal. V tem, da so zaobšli tehnična pravila, je videl le administrativno napako. A kmalu zatem posredno priznal goljufanje, saj se Citroën ne bo pritožil na odločitev FIA. Škoda, saj Loeb ne potrebuje takšnih posegov, da bi prišel do naslova prvaka.

Opravičilo Loebu, ki ga je prejel od svojega šefa, petkratnemu svetovnemu prvaku bore malo koristi. Dve dirki pred koncem prvenstva namreč za Hirvonenom zaostaja velikanskih 5 točk. In zakaj velikanskih? Zato, ker bo lahko kljub temu, če bo v Kataloniji in v Veliki Britaniji zmagal, na koncu izgubil naslov svetovnega prvaka. Mikku namreč za osvojitev laskave lovorike zadostujeta že dve drugi mesti. Prav zaradi tega Fincu ne bo treba dirkati na vse ali nič. A Sebastienova priložnost za preobrat se skriva v prihajajoči dirki po Kataloniji, ki jo bodo dirkači odpeljali na asfaltu. Tam bi moral Francoz suvereno zmagati, med njega in Hirvonena pa bi se znal vriniti drugi Citroënov dirkač Dani Sordo, morebiti pa tudi Petter Solberg, ki bo za špansko avanturo dobil na voljo c4. Norvežan bi o svetovnem prvaku lahko soodločal tudi v Walesu. Po preteklih rezultatih sodeč bo Mikko na reliju po Kataloniji zelo težko osvojil tako želeno drugo mesto, saj se nikoli ni šampionsko peljal po asfaltu. V prav veliko pomoč mu tudi ne bo moštveni kolega Jari-Matti Latvala, ki prav tako ni specialist za gladko podlago. Bi pa lahko bil Hirvonen konkurenčen za zmago v Walesu, kjer bo naredil vse, da prekine petletno vladavino Loeba.

Trenutno ima Mikko ne le veliko točkovno, temveč tudi psihološko prednost. Loeb bo namreč pod velikim pritiskom zmage, sam pač ne. Ob hudi borbi za dirkaško lovoriko se nam na zadnjih dveh dirkah obeta tudi prava vojna za konstruktorsko krono. Trenutno ima Citroën 13 točk prednosti, na voljo pa je še 36 točk. Kot vse kaže, bosta oba prvaka znana na finalni dirki v Walesu. In prav to je reli za svetovno prvenstvo po petih letih dominacije Loeba krvavo potreboval.

Ne spreglejte