Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
28. 6. 2009,
18.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 28. 6. 2009, 18.04

8 let

Hirvonen na vrhu sveta

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mikko Hirvonen je s suvereno zmago na popolnoma novem reliju po Poljski prevzel primat med dirkači in tako poskrbel, da bo zaključek prvenstva 2009 še kako zanimiv.

Fordov tovarniški dirkač je na Poljskem prišel do svoje druge zaporedne zmage letos, pred tem je slavil na grškem Akropolisu. V karieri SP je sicer zbral devet zmag. Tokratna je bila zlata vredna, saj je napredoval na sam vrh prvenstvene lestvice. Njegov največji rival za naslov svetovnega prvaka, Citroënov tovarniški dirkač Sebastien Loeb, je bil še tretjič zapored veliki poraženec. Tri zaporedne slabe predstave francoskega šampiona pa so bile preveč, da bi obdržal primat v prvenstvu. Kljub petim zmagam, ki jih je dosegel v prvem delu sezone. Hirvonen je svoj vrhunski dosežek doživel v sončnem vremenu, pred več tisoč oboževalci relija, ki so bili priča zaključnega superspeciala Mikolajki. 28-letni Finec je vodstvo na reliju prevzel v petek, ko je v tretjem "brzincu" prehitel Loeba. Pričakovati je bilo veliko bitko za Poljsko, a je že v naslednji hitrostni preizkušnji Francoz zadel štor in moral odstopiti. Petkratni svetovni prvak je v soboto sicer nadaljeval reli, a do konca relija več kot sedmo mesto ni zmogel, saj je bil kazenski pribitek 20 minut pač prevelik. Na drugi strani je Hirvonen napadal ves preostanek relija in bil nagrajen z lepo zmago. Njegovo konstantno postavljanje dobrih rezultatov v zadnjem času in istočasno konstantno početje napak Sebastiena Loeba se seveda pozna na lestvici – Hirvonen je prvič letos prevzel vodstvo med dirkači in ima pred branilcem naslova točko prednosti. Do konca sezone so še štiri dirke, zato bosta poletje in jesen še zelo vroči. Na sporedu so še trije makadamski reliji (Finska, Avstralija, Wales) in en asfaltni (Katalonija).

Hirvonen bi naredil izjemno veliko na poti do svojega prvega naslova svetovnega prvaka v karieri, če bi mu uspelo zmagati še na prihodnjem reliju, po rodni Finski. Domov bo prišel kot vodilni v prvenstvu in kot tisti dirkač, ki je trenutno v naletu. Dejstvo je, da bo pritisk nanj enormen, saj ga na domačih tleh čakajo preštevilni mediji in več sto tisoč navijačev, ki bodo zahtevali zmago. Pri Fordu upajo, da se fant ne bo zlomil. Na drugi strani bo še pod večjim pritiskom, kot je bil na Poljskem Sebastien Loeb, saj bodo po treh porazih od njega vsi terjali šesto zmago letos. Ta bi bila dobra tudi za njegovo samozavest, saj se bo sicer Francoz začel spraševati, ali je še sploh sposoben zmagati in odpeljati dirko brez kardinalnih napak. Prihodnost pa ni videti nič kaj rožnata za drugega Fordovega dirkača Jarija Mattija Latvalo. Finec je namreč še na drugem reliju zapored naredil veliko neumnost.

Tokrat je pred zadnjim superspecialom držal drugo mesto, nato pa v zadnjem "brzincu", ki je s svojo 2,5 km dolgo stezo namenjen ekshibiciji in ne postavljanju hitrih časov, zadel ograjo in odstopil. Izgubljenih je bilo dragocenih 8 dirkaških in 8 konstruktorskih točk. Fordova dvojna zmaga je splavala po vodi. Da bi bilo še huje, je na drugo mesto napredoval Citroënov dirkač Dani Sordo, Loeb pa se je povzpel na sedmo. Latvala je tako s svojim neumnim početjem v konstruktorski razvrstitvi svoji ekipi naredil gromozansko škodo: namesto da bi Ford po reliju za Citroënom zaostajal le še 6 točk, se je njegov primanjkljaj sedaj iz -15 povečal na -17. Jari Matti je škodil tudi Hirvonenu, saj sedaj Loeb za Mikkom zaostaja eno točko, sicer bi pa dve. Morebiti bo prav ta točka v finišu sezone odločala o naslovu svetovnega prvaka. Zato ne bi bilo nič čudnega, če bi se šef Forda Malcolm Wilson po koncu sezone odpovedal uslugam Latvale in v njegov dirkaški sedež posadil kakšnega bolj obetavnega mladeniča.

Ne spreglejte