Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sreda,
12. 8. 2009,
13.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 12. 8. 2009, 13.12

8 let

Gregor Hribar: Gremo po vstopnico za SP

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Selektor slovenske odbojkarske reprezentance Gregor Hribar je pred operacijo Poljska, kjer se bo naša izbrana vrsta prvič v zgodovini skušala uvrstiti na svetovno prvenstvo, optimistično razpoložen.

Končane so priprave na 3. krog kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Je reprezentanca optimalno pripravljena na operacijo Poljska? V bistvu smo imeli malo časa, a po teh kvalifikacijah sledi evropsko prvenstvo. Zato bi lahko bil dvorezen meč, če bi bili predolgo časa skupaj in bi se pojavil problem prenasičenosti. Optimalno nismo pripravljeni, smo pa tako pripravljeni, da bomo lahko tekmovali kakovostno in rezultatsko uspešno. Tekme proti romunski reprezentanci so pokazale, da smo iz tekme v tekmo igrali boljše. Pokazalo se je tudi, da imamo na voljo veliko število kakovostnih igralcev, njihova prava vrednost pa bo vidna na kvalifikacijah, ko bo prisoten tudi določen stres. Upam, da bosta na Poljskem servis in sprejem odlično delovala. Kombinacija mladih in starejših fantov ne bi smela biti problem, saj se dobro poznajo med seboj in so nekateri pri Bledu tudi igrali skupaj. Uigranost sicer ni 100-odstotna, ampak je dovolj dobra, da lahko začnemo igrati. Verjetno bi nam še kakšen teden priprav prišel prav, a mislim, da bomo vseeno pokazali dobro igro.

Nimate samo nadarjenih mladih igralcev, ampak tudi ambiciozne. Po sredozemskih igrah niso bili povsem zadovoljni z bronasto medaljo, saj so bili prepričani, da bi lahko z nekoliko sreče šli prav do konca … Na sredozemskih igrah bi morali igrati v finalu. Ker smo polfinale igrali proti Špancem kot drugi v skupini, a smo bili občutno boljši kot Italijani. Šlo je namreč za sistem, da so štele točke. Italija je bila po točkah boljša in je tako v polfinalu igrala s Tunizijo. Mi bi torej morali igrati v finalu, če bi veljal še star sistem. Če bi bili na koncu prvi ali drugi, ne vem. Je pa tudi res, da smo imeli od vseh reprezentanc najmanjši izbor igralcev. Če bi bili zdravi Jakopin, Kamnik in Gasparini, bi imeli boljšo reprezentanco. V bistvu smo imeli na voljo samo prvo postavo. To se nam je poznalo. Ob tem ne gre prezreti dejstva, da so morali fantje v sedmih dneh odigrati šest tekem, zato je bila utrujenost toliko večja, saj nisem imel možnosti, da bi fante spočil. Španci so igrali z najmočnejšo postavo, manjkal je samo bloker. Italijani sicer niso bili tam z najmočnejšo postavo, saj je italijanska prva ekipa igrala svetovno ligo. A ker ima Italija zelo velik izbor igralcev, njihova druga postava po moči ni bistveno slabša kot prva postava.

Lahko rečemo, da se bo Slovenija s svetovnimi velesilami pomerila z najmočnejšo reprezentanco do zdaj? Mislim, da lahko to rečemo. Do zdaj je namreč na velikih tekmovanjih zmeraj manjkal kakšen ključni igralec. Sedaj so se zbrali tisti slovenski odbojkarji, ki so najboljši na posameznih mestih. V mislih sem že sestavil najboljšo začetno postavo. Upam, da mi bo tekme uspelo s to postavo tudi zaključevati. Verjetno pa bomo prvo postavo stabilizirali šele na evropskem prvenstvu. Tekme na Poljskem pa bodo tudi pokazale, kateri od igralcev bo pomembnost tekme in psihični pritisk boljše prenašal.

Kaj bi lahko povedali o svojih tekmecih v kvalifikacijah za SP, Poljakih, Francozih in Slovakih? Poljaki imajo trenutno probleme s poškodbami. Njihova sprejemalca sta poškodovana. Njihova forma je vprašljiva, saj niso imeli veliko trening tekem. V svetovni ligi so igrali spremenljivo. Bodo zagotovo neznanka. Imeli pa bodo prednost domačega igrišča. Dvorana bo polna, zato tudi pritisk nanje, da se uvrstijo na SP, velik. Proti Poljakom bo potrebno kakšno sodniško napako spregledati in nas ne sme vreči iz tira. Upam pa, da sodniške odločitve ne bodo bistveno vplivale na rezultat. Mislim, da so favoriti za nastop na svetovnem prvenstvu. Podobno mislim o Francozih. Sicer so v svetovni ligi letos igrali slabše in veliko nihali. So nekoliko nižji, a so tehnično zelo dobro podkovani. Zmeraj imajo kakšnega mladega igralca, ki preseneti. Francija je najhitrejša od teh reprezentanc. Mislim, da so tempirali formo za Poljsko in za Turčijo, zato so bili nekoliko slabši v svetovni ligi. Ti dve reprezentanci sta glavna favorita za napredovanje na svetovno prvenstvo. A ob tem ne gre prezreti dejstva, da imajo Slovaki, sodeč po posameznikih, najboljšo postavo. Morebiti v preteklosti niso dosegli svojega maksimuma. Tudi nimajo problemov s poškodbami. Proti vsaki od teh reprezentanc bo treba odigrati 100-odstotno. Način točkovanja bo enak kot v 2. krogu kvalifikacij, saj bodo odločale točke in ne nizi. Tako moraš igrati vsako tekmo na vsako točko. Četudi dve tekmi izgubiš, se lahko rešiš s tretjo tekmo. Če denimo ena ekipa vse tri tekme zmaga, ostale tri pa smo eno, bodo na koncu o napredovanju odločale točke. Tudi po dveh porazih lahko greš na svetovno prvenstvo. Tako bo vsaka točka izjemno pomembna. Upam, da se ne bo ponovil 2. krog kvalifikacij, ko smo ponavadi v drugem delu tekem popustili in izgubili. Na Poljskem bo treba igrati prav do konca.

Kako je s poškodbami? Pri nas je trenutno največji problem poškodba hrbta Tineta Urnauta. Ni pa tako huda, da ne bi mogel igrati. Na tekmah proti Romuniji so bile prisotne bolečine. Računam na to, da bo lahko igral na Poljskem. Če ne bo mogel igrati 100-odstotno, pa bomo videli na sami tekmi. Sicer ga bomo na tekmo pripravili maksimalno. Pa tudi Dragan Radovič je imel nekaj težav s poškodbo hrbta, a je na tekmi proti Romuniji že igral. Tako lahko rečem, da imamo dve polpoškodbi oziroma dva igralca ne 100-odstotno pripravljena, ostali pa so zdravi.

Je Poljska generalka pred Turčijo in ste vrhunsko formo tempirali za evropsko prvenstvo? Ko smo naredili načrt, smo se zavedali, da na obeh tekmovanjih ne bomo mogli biti vrhunsko pripravljeni. Zato smo razumljivo več stavili na evropsko prvenstvo, a to ne pomeni, da se bomo šli na Poljsko uigravat za Turčijo. Fantje se dobro zavedajo, da imajo priložnost, da se uvrstijo na svetovno prvenstvo. Te tri tekme bomo skušali odigrati čim bolje. Seveda nam vsaka močna tekma služi kot dobra priprava za evropsko prvenstvo, ampak to nikakor ne bodo pripravljalne tekme za EP. To je samostojen projekt in bomo skušali doseči prvo uvrstitev slovenske reprezentance na SP v zgodovini. Imamo nadarjeno mlado generacijo, kar smo potrdili tudi z medaljo na sredozemskih igrah. Mislim, da čas naše reprezentance šele prihaja.

Ne spreglejte