Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
15. 6. 2009,
7.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 6. 2009, 7.58

8 let

Dirka, kot je že dolgo ni bilo

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Osemkratni svetovni prvak Valentino Rossi je v Barceloni z drznim manevrom v zadnjem ovinku zadnjega kroga prišel do svoje 99. zmage v karieri in do primata v prvenstvu.

VN Katalonije je bila povsem v znamenju Yamahinih tovarniških dirkačev Rossija in Jorgeja Lorenza, ki sta diktirala tempo in se izmenjavala v vodstvu. Njuna epska bitka za prestiž je dosegla vrhunec v zadnjih krogih, ko sta za 90 tisoč temperamentnih navijačev uprizorila kar nekaj fantastičnih duelov, ki bodo v zgodovino MotoGP pustili neizbrisen pečat. VN Katalonije 2009 pa je že dobila naziv ''ena izmed najlepših klasik vseh časov''. Zmagovalec je bil odločen šele v zadnjem ovinku zadnjega kroga, ko je Rossi presenetil Lorenza in po notranji strani švignil mimo njega. Na Valentinovo stran je tehtnico prevesila večja drznost in izkušnje, kar je po dirki priznal tudi Jorge. Oboževalci športa na dveh kolesih so po dolgem času spet doživeli ekstazo, saj tako razburljive in nepredvidljive dirke ni bilo že vse od lanske VN ZDA v Laguni Seci. Torej celih 13 dirk. Kar je skoraj eno sezono. Takrat sta se kot dva gladiatorja udarila Rossi in Ducatijev dirkač Casey Stoner.

Tudi v ameriški preizkušnji je kot veliki zmagovalec iz boja izšel Valentino, ki je podobno kot v Barceloni pokazal večjo mero drznosti. Svojega tekmeca je potolkel v slovitem ovinku Corkscrew, v katerem si ne upa prehitevati praktično nihče. Rossijeva tokratna misija je bile še težja, saj je v primerjavi z VN ZDA 2008 moral garati do zadnjega metra dirke. Kako tesno je bilo, pove podatek, da je Lorenzo zaostal vsega 95 tisočink sekunde ali nekaj centimetrov. V Laguni Seci si je Valentino lahko v finišu dirke privoščil lahen počitek, saj je Stoner pet krogov pred koncem padel.

30-letni italijanski dirkač je po koncu lanske sezone, ko je postal svetovni prvak, zatrdil, da je bila prav VN ZDA prelomnica v boju za prestižno lovoriko. Morebiti bo po zaključku letošnje kaj podobnega povedal za VN Katalonije. Vsekakor je bil Rossi za velik napor bogato nagrajen: prišel je do psihološke prednosti pred nadaljevanjem prvenstva, do druge zmage letos, do primata v prvenstvu, do prestižne zmage v internem dvoboju in do zadoščenja po porazu v domačem Mugellu. S fantastično predstavo pa je zavrnil namigovanja, da Lorenzo počasi leze iz njegove sence in da bo prevzel vlogo liderja v tovarniški Yamahi.

''Doktor'' torej ostaja ''Doktor''. Lorenza je v notranjosti prav gotovo zelo bolelo – čeprav tega na zunaj ni pokazal –, ker ga je Rossi zasenčil na njegovem dvorišču. Prav ta dva dirkača bi znala v letošnji sezoni postati poslednja bojevnika za naslov svetovnega prvaka, saj sta edina, ki sta na vseh dirkah, ki sta jih končala, stopila na stopničke in ne poznata nihanj kot Ducatijev Stoner. Res je, da imajo vsi trije po šestih dirkah enako število točk – 106 in enako število zmag – 2, a res je tudi, da Casey v Barceloni kljub tretjemu mestu že zdaleč ni bil konkurenčen za najvišjo stopničko zmagovalnega odra, čeprav je na prejšnji dirki v Mugellu zmagal. Italijanski proizvajalec motociklov bo moral bistveno izboljšati svoj dirkaški paket, če bo hotel obdržati stik z letečima tovarniškima yamahama, ki kraljujeta tudi v konstruktorski in moštveni konkurenci. Naslednja doza adrenalina nas čaka čez trinajst dni v nizozemskem Assnu, kjer bo kot ponavadi dirka že v soboto.

Ne spreglejte