Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
6. 2. 2008,
16.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 6. 2. 2008, 16.21

8 let

Amer Jukan: Koper je moj dom

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najbolj prijetno presenečenje sezone PrveLige Telekom Slovenije je gotovo Koper.

Najbolj prijetno presenečenje sezone PrveLige Telekom Slovenije je gotovo Koper. Če pa bi navijače prvoligaša z Bonifike vprašali, kdo je nepričakovano med najboljšimi posamezniki moštva, bi velika večina s prstom pokazala na Amerja Jukana. Izkušeni bošnjaški vezist, ki je pred kratkim dobil slovensko državljanstvo, je blestel tudi v 15. krogu, ko so Koprčani doma s 4:2 premagali MIK CM Celje.

Čeprav niste napadalec, ste doslej zabili šest prvenstvenih zadetkov. Takšnega učinka bržčas niste pričakovali? Res je. Toda za gole so zaslužni moji soigralci. Če jih ne bi bilo, bi težko zadel. Vsi goli, ki jih zabijemo, so zasluga celotne ekipe. Posameznik je v nogometu vselej le košček v mozaiku. Seveda pa sem zadovoljen, da zadevam. Upam in verjamem, da bo do konca prvenstva golov čim več.

Kakšna je vaša vloga v moštvu? Sezono sem začel na mestu ofenzivnega vezista takoj za obema napadalcema. Nato me je trener postavil na desni bok, na katerem igram zadnjih nekaj tekem. Dobro sem se znašel. Zadovoljen sem s tem, kar sem prikazal. Igram na desni strani, hrbet mi krije Aleš Mejač. Dobro sodelujeva. Dopolnjujeva drug drugega, kar se vidi tudi pri rezultatih. Odlično sva se ujela.

Trener je Vlado Badžim … O njem lahko govorim le dobro. Gre za dobrega človeka, ki je odličen nogometni strokovnjak. Rezultati povedo vse o njem, sam lahko rečem le, da so treningi pri njem zanimivi in kakovostni, vzdušje v moštvu pa odlično.

Trenutno ste s soigralci v domačem prvenstvu na presenetljivo visokem drugem mestu. Kaj lahko od Kopra pričakujemo do konca sezone? Poleti je bil cilj, ki nam ga je zadala uprava, jasen. Želeli smo si obstanka. Zdaj so želje gotovo nekoliko večje. Toda moramo se zbrati in čim bolje odigrati tekme, ki nas čakajo do konca jesenskega dela prvenstva. Nato se bomo usedli in začrtali nove smernice. Ne smemo pozabiti, da smo v igri za lovoriko tudi v pokalnem tekmovanju. Cilj v pokalu je jasen. Želimo obraniti naslov, ki smo ga osvojili v minuli sezoni.

V Koper ste prispeli pred začetkom sezone. Kako je prišlo do prestopa? Najbolj zaslužen za moj prihod je bil takratni športni direktor Mladen Rudonja. Poleti sem treniral z Nalčikom, a so se določene stvari zalomile in z ruskim klubom nisem podpisal pogodbe. V tistem času sem prejel klic Rudonje, ki me je povabil v klub. Nisem veliko razmišljal in kljub temu, da so zame zanimanje kazali še nekateri hrvaški klubi, sprejel ponudbo. Res je, da je bilo na začetku sezone v klubu kar nekaj zmede. Igralci so prihajali in odhajali, v vodstvu so se dogajali zapleti, tudi sam sem potreboval kar nekaj časa, da sem se uigral s preostalim delom moštva. Toda zdaj je vse prišlo na svoje mesto. Lahko rečem, da sem storil pravi korak, ko sem se vrnil v Koper.

Na Bonifiki ste igrali že pred leti, in sicer od 1996 do 2001. Kako se spominjate časov, ko ste s Koprčani nihali med prvo in drugo ligo? Koper je moj dom. Na Obalo sem se preselil še kot najstnik in tam začel resneje igrati nogomet. V sezoni 1996/97 sem prvič igral v elitni slovenski ligi, iz katere pa smo s soigralci nato izpadli. Po enem letu v drugi ligi smo se spet vrnili, pa takoj izpadli in se kasneje v sezoni 2000/01 vnovič vrnili med najboljše slovenske klube. Nato sem za pol leta odšel k Muri, kasneje pa se napotil v tujino.

Ob dejstvu, da ste v slovenski prvi ligi igrali že pred polnim desetletjem, ste oseba, ki lahko oceni kakovost tekmovanja … Zdi se mi, da ljudje nekoliko podcenjujejo kakovost slovenske lige. Zagotovo ni tako slaba, kot jo želijo prikazati nekateri. Je v vzponu, kar dokazujejo tudi številni prestopi iz slovenske v najmočnejše v evropske lige. Če bi jo primerjal s hrvaško, v kateri sem igral nekaj časa, bi lahko ugotovil, da je povsem enakovredna. Na Hrvaškem nekoliko izstopa le zagrebški Dinamo, preostali klubi niso nič boljši od slovenskih. Prej nasprotno.

Pri nepolnih 30 letih ste precej izkušeni. Doslej ste igrali na Cipru, na Hrvaškem, v Izraelu in Sloveniji. Kakšni so načrti za prihodnost? Ne vem. Za zdaj sem osredotočen le na to, da čim bolje odigram vse tekme, ki nas čakajo in pošteno izpolnim enoletno pogodbo, ki sem jo podpisal s Koprom. Šele kasneje bom razmišljal o tem, kaj storiti.

Ne spreglejte