Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 7. 2022,
19.57

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

žreb Uroš Zorman slovenska moška rokometna reprezentanca

Sobota, 2. 7. 2022, 19.57

1 leto, 9 mesecev

Žreb pahnil Zormanovo četo na SP v atraktivno skupino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
slovenska rokometna reprezentanca, trening, Uroš Zorman | Selektor Uroš Zorman bo imel na SP v skupini opravka s Savdsko Arabijo, Poljsko in Francijo. | Foto Grega Valančič/Sportida

Selektor Uroš Zorman bo imel na SP v skupini opravka s Savdsko Arabijo, Poljsko in Francijo.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska moška rokometna reprezentanca je dobila prve tekmece na svetovnem prvenstvu, ki ga bosta med 11. in 29. januarjem prihodnje leto gostili Poljska in Švedska. Izbrance selektorja Uroša Zormana v Katovicah čakajo dvoboji s Francijo, Poljsko in Savdsko Arabijo.

Slovenija je kot ena izmed dveh povabljenk na žrebu sodelovala v četrtem bobnu. V uvodnem krogu skupine B se bo v četrtek, 12. januarja, pomerila s Savdsko Arabijo. Po dnevu premora bo sledil obračun s sogostiteljico Poljsko, za konec prvega dela pa v ponedeljek, 16. januarja, še obračun s Francozi. Obračune bo gostila dvorana Spodek.

Med svetovno elito bo sicer sodelovalo 32 izbranih vrst. Skupini A (Španija, Črna gora, Čile in Iran) in F (Norveška, Severna Makedonija, Argentina, Nizozemska) bosta gostovali v Krakovu, poleg skupine B pa bo v Katovicah igrala še skupina E (Nemčija, Katar, Srbija in peta najboljša afriška ekipa). Preostale štiri skupine se bodo uvodoma borile na Švedskem – skupina C (Švedska, Brazilija, druga najboljša afriška ekipa in Urugvaj) v Göteborgu, D (Islandija, Portugalska, Madžarska in Južna Koreja) v Kristianstadu, G (Hrvaška, najboljša in tretja ekipa afriškega prvenstva in ZDA) v Jönköpingu ter H (Danska, Belgija, Bahrain in četrta najboljša afriška ekipa) v Malmöju.

slovenska rokometna reprezentanca, trening, Uroš Zorman
Sportal Slovenski rokometaši bodo v soboto spoznali svoje tekmece

V drugi del tekmovanja (18.–22. januar) bodo napredovale tri najboljše reprezentance skupine. Slovenijo v primeru napredovanja v skupini I v Krakovu čakajo tri dodatne tekme z najboljšo trojico skupine A. V četrtfinale bo napredovala najboljša dvojica vsake izmed štirih skupin drugega dela.

Zorman: Treba je gledati pozitivno

Slovenski rokometaši so proti Poljakom nazadnje igrali lani. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenski rokometaši so proti Poljakom nazadnje igrali lani. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zadnji obračuni s Savdsko Arabijo in Francijo segajo v zaključek leta 2016 in začetek leta 2017. Konec decembra so v Brežicah na pripravljalni tekmi pred svetovnim prvenstvom, ki je kasneje prineslo bronasto kolajno, reprezentanco z Arabskega polotoka ugnali z 31:19. Tik po novem letu so sledile še tri tekme s Francozi. Vse so pripadle slednjim – pripravljalni v Toulusu in Montpellieru so dobili z 29:27 in 33:26, obračun na svetovnem prvenstvu pa z 31:25.

Bolj svež je spomin na zadnji tekmi s Poljaki. V kvalifikacijah za letošnje evropsko prvenstvo so bili Slovenci najprej v začetku lanskega marca v Celju boljši z 32:29, konec aprila pa v Opolah klonili s 27:26, a si kljub temu tekmo pred koncem zagotovili mesto med evropsko elito.

Uroš Zorman, selektor slovenske moške članske reprezentance: "Glede na to, da smo se v žreb podali iz četrtega bobna, je bilo težko pričakovati kakšne ugodnosti, ko se ozremo na tekmece. Med žrebom kroglic iz prvega bobna smo imeli možnost, da se naši skupini pridruži Francija ali novi afriški prvak. Do trenutka odločitve je bil žreb dokaj ugoden. A na koncu smo za tekmece dobili Francoze, poleg njih pa še gostitelje Poljake in Savdsko Arabijo. Skupina je zagotovo atraktivna, na tekmah bo treba pokazati največ, česar smo sposobni. Seveda je v boju za višja mesta pomembno tudi, s katero skupino se združiš v drugem delu. Tu je bil žreb malenkost bolj ugoden, kar ne gre zanemariti. Treba je gledati pozitivno!"

SP 2023 v rokometu (moški):

Skupina B:
Četrtek, 12. januar:
Savdska Arabija - Slovenija

Sobota, 14. januar:
Poljska - Slovenija

Ponedeljek, 16. januar:
Slovenija - Francija

 

Ne spreglejte