Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
16. 10. 2014,
1.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Krim Mercator Krim Mercator liga prvakinj rokomet

Četrtek, 16. 10. 2014, 1.43

8 let

Zakaj ima Krim devet tujk?

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ekipa rokometašic Krima se je sestavljala bolj "na horuk" zaradi zelo specifičnega, če ne že celo kaotičnega stanja spomladi, zadnji hip. Tudi zato ima večje število tujk od načrtovanega.

Tedaj, ko bi moralo biti ogrodje že sestavljeno, je bil Krim skorajda brez igralk. Rokometašice so v klub kapljale še po začetku sezone, zadnji prihod je bil oznanjen pred nekaj dnevi. Mnogi so zastrigli z ušesi ob številu tujih rokometašic pri 20-kratnih slovenskih prvakinjah. Končna številka je devet. Precej več, kot je bilo napovedano.

"Kadrovali smo tako pozno, da so imele slovenske reprezentantke, ki smo jih vabili, že pogodbe. Nekatere slovenske igralke se niso odzvale, ker se preprosto nočejo odločiti za vrhunski šport," je trenerka Marta Bon pojasnila dva razloga, zakaj ekipa ni (še) bolj slovenizirana.

Nasedle naložbe

Res je, da je doktorica pred meseci napovedovala, da bo ravno zaradi poznega sestavljanja, ki prinaša tudi določena tveganja, ta sezona prehodna, kvalifikacijska, tipajoča, skratka, ne povsem v skladu z njeno vizijo. "Vabili in angažirali pa smo kar nekaj tujk, ki so mlade in željne napredovanja. Finančni okvirji pri njih so povsem drugačni kot pri tujkah iz preteklosti," je dodala Krimova trenerka s tretjim mandatom v različnih obdobjih.

Drži, da so tuje rokometašice večinoma povsem drugačnega profila kot v lanski sezoni – tako po kakovosti in ugledu kot po ceni. Letos so na primer tri od devetih stare dvajset let ali manj. V lanski sezoni je bila najmlajša letnik 1988. Vse niti niso okrepitve, ampak dopolnjujejo ekipo v želji po dokazovanju. Javnost in tudi novinarji pa smo skeptični ali vsaj zadržano previdni zato, ker so v pretekli sezoni in njenih predhodnicah v Stožicah trenirala – namenoma smo uporabili ta glagol – tudi dekleta, ki so na igrišču dobila le drobtinice ali ga občutila le na ogrevanju.

Takšna je bila na primer Romunka Patrica Vizitiu, ki ni odigrala niti na eni tekmi lige prvakinj. In ne, ni šlo za nadarjeno mlado igralko v razvoju, ampak znano igralko in reprezentantko svoje države, ki brez dvoma ni stala le prgišča stotakov na mesec. Seveda ni sama kriva, da je podpisala s Krimom, pri katerem je nato obsedela …

Čeprav vse spodaj naštete rokometašice gotovo ne bodo ostale v Stožicah več kot sezono in čeprav jih morda obravnavamo pod posebno prizmo, imajo vse možnost, da morda stopijo po poti nekaterih svojih predhodnic, kot sta na primer Jelena Grubišić in Andrea Penezić, dekleti, za katera je bil Krim vse prej kot prehodni dom za nekaj mesecev.

Ne spreglejte