Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
6. 10. 2012,
9.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 6. 10. 2012, 9.59

8 let

Številke govorijo za (oslabljene) Celjane

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Rokometaši Celja Pivovarne Laško se sicer pred tekmo z Atleticom (Zlatorog, 16.30) ubadajo s številnimi poškodbami, a so v slavni preteklosti španske zvezdnike že premagovali.

V Celje prihaja ena najuspešnejših rokometnih zasedb na svetu v poslednjega obdobja. V zadnjih desetih letih je španski velikan kot Atletico ali Ciudad Real trikrat osvojil evropsko krono, še trikrat pa nastopil v finalu. Letošnja sezona je druga spremembmi imena, razlog so seveda evri, in selitvi v Madrid, kjer je nekdanji Ciudad Real nasledil tradicijo Atletica. Kluba, ki je uspešno deloval vse od 50 let pa do leta 1994, ko je ugasnil. Z dediščino devetih osvojenih španskih naslovov in 12 pokalov.

Koper lani korak od senzacije

V zadnjem desetletju so se Celjani, ki bodo tokrat nastopili brez poškodovanih Dejana Perića, Luke Žvižeja, Grege Potočnika in Roka Žurana, sedemkrat merili s špansko zasedbo in štirikrat slavili. Tri od omenjenih zmag sicer segajo v šampionsko sezono 2003/04. V sezoni 2009/10 se je z zvezdniki tedaj še Ciudad Reala merilo Gorenje in dvakrat izgubilo. Zelo trdoživo pa se je lani z Atleticom spopadel Koper na zadnji stopnički pred sklepnim turnirjem lige prvakov in ga na prvi tekmi v Bonifiki senzacionalno premagal (26:23), v Španiji pa je bilo 31:24 za domače, Fredi Radojkovič in njegovi fantje pa so se morali zadovoljiti zgolj s simpatičnostjo in trepljanjem po rami. Atletico se je spomnil na koprske grožnje s senzacijo in pripomnil, da Celje goji podoben in še bolj izpopolnjen slog igre. Sodeč po teh napovedih imajo Celjani lepe možnosti, realnost pa je kopica težav in zaradi poškodb vse krajša klop.

Vratar 22 let starejši od vratarja

Pred letošnjo sezono je tudi madridski klub stresla recesija. Govorilo in pisalo se je o odhodu Talanta Dušebajeva, trenerske ikone in nekdanjega fantastičnega srednjega zunanjega. Kirgiz, ki se je ustalil v Španiji, se je odločil drugače in že osmo sezono vodi Atletico. Sestavil je morda kanček manj zvezdniško zasedbo kot v prejšnjih letih, a vseeno več kot kakovostno. Vratarji so kapetan Jose Hombrados, 40-letnik, ki je kar 22 let starejši od svojega učenca Antonia Dieza. Dodana vrednost je seveda Ivano Balić, na levem zunanjem Joan Canellas in Poljak Mariusz Jurkiewicz, na desnem francoski reprezentant Xavier Barachet in makedonski Kiro Lazarov, na krilih David Davis, Jonas Källman, Josep Masachs in Roberto Parrondo. Posebna zgodba so krožni napadalci. Dušebajev redno uporablja vsaj tri - Julena Aguinagaldeja, Angela Romera in Eduja Fernandeza. Atleticov trener prisega na telesno moč in višino. Kar pet njegovih rokometašev je visokih dva metra ali več. Nekaj lažje delo bodo imeli Celjani, ker zaradi poškodbe predvidoma ne bo igral kar 211 centimetrov visoki Danec Nikolaj Markussen.

Ne spreglejte