Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 8. 2024,
14.26

Osveženo pred

2 uri, 53 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24
RK Trimo Trebnje superpokal Rokometna zveza Slovenije

Natisni članek

Petek, 23. 8. 2024, 14.26

2 uri, 53 minut

Spremembe v rokometnih tekmovanjih

V novo sezono brez superpokala in Celjank

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24
rokometna žoga | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Pred začetkom nove sezone članskih rokometnih tekmovanj je prišlo do dveh sprememb, so sporočili iz Rokometne zveze Slovenije. Tekme za slovenski Superpokal v tej sezoni ne bodo odigrali, med prvoligašicami pa bo v 1. ligi za ženske nastopalo sedem ekip.

Superpokalna tekma, ki tradicionalno odpira novo sezono in na kateri se pomerita najboljša ekipa državnega prvenstva ter pokalnega tekmovanja, letos ne bo izpeljana. Potem ko je združenje Lige NLB nekoliko spremenilo prvotno začrtan koledar, so na Rokometni zvezi Slovenije (RZS) prisluhnili željam klubov, ki se zaradi zgoščenega ritma pripravljajo na izzive prihajajoče sezone in v tem času takšne tekme ne morejo odigrati.

Trebanjski rokometaši, ki so v minuli sezoni prvič v zgodovini osvojili eno izmed članskih lovorik (Pokal Slovenije), bodo namreč sezono začeli že zadnjo soboto v avgustu, torej teden dni pred začetkom domačega ligaškega tekmovanja. Takrat bodo začeli lov na evropsko vozovnico, ko se bodo na prvi tekmi za preboj v skupinski del EHF Evropske lige pomerili s francoskim Limogesom, sam preboj v tekmovanje pa bi za slovenski rokomet pomenil veliko, so zapisali pri RZS.

Celjanke so se poslovile

V prihajajoči sezoni 1. slovenske rokometne lige za ženske bo nastopalo sedem ekip, kar je ena manj, kot je bilo predhodno potrjeno na zadnji seji tekmovanja pred poletnim premorom. Iz lige je izstopila ekipa Z'dežele iz Celja. Sistem tekmovanja za preostale ekipe ostaja nespremenjen. Najprej bodo ekipe tekmovale po dvokrožnem sistemu, nato pa jih čaka končnica – najboljša četverica se bo borila za naslov prvaka, preostale tri ekipe pa za razvrstitev od petega mesta naprej.

"Žal je tik pred začetkom tekmovanja ekipa ŽRK Z'dežele izstopila iz 1. SRL – ženske, kar seveda obžalujemo, hkrati pa vlagamo vse napore, da temu in drugim klubom pomagamo nazaj do vzpostavitve članskih ekip. Nemudoma se je sestalo vodstvo tekmovanja, predsednik lige in združenja ženskih klubov ter odgovorne osebe za ženski rokomet v Predsedstvu RZS in Strokovnem odboru RZS, ki se jim vsem zahvaljujem za odzivnost in kooperativnost. Preučili smo možnosti in v skladu s pravilniki odločili, da bo v sezoni 2024/25 v 1. SRL – ženske nastopalo sedem klubov, saj popolnitev v zadnjem trenutku ni možna, niti ne bi bila poštena do ostalih klubov in tekmovanja v 1. B SRL – ženske, kjer bo nastopalo šest klubov. Hkrati bomo v skladu z zaključki sestanka pripravili dva predloga organizacije ligaškega tekmovanja v prihodnji sezoni in preučili spremembe sistemov ter dopolnitev pravilnika rokometnih tekmovanj. Še pomembnejši pa bodo napori, da se zagotovi, oziroma poveča število članskih ekip v ženskih tekmovanjih, kjer je bilo v okviru sestanka sprejetih več zavez in aktivnosti, ki se bodo začele nemudoma izvajati," je v izjavi za RZS dejal direktor ligaških tekmovanj Miha Pantelič.

RK Slovan, Kodeljevo
Sportal Pod vodstvom Uroša Zormana na Kodeljevem začenjajo novo poglavje #video
Ne spreglejte