Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 1. 2010,
22.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 22. 1. 2010, 22.47

8 let

Slovenija na pragu skalpa Poljakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tretjo tekmo predtekmovanja v skupini C proti Poljski je Slovenija odigrala izjemno in bila na pragu senzacionalne zmaga nad nekdanjimi svetovnimi podprvaki Poljaki.

Slovenski selektor je za zadnji obračun prvega dela evropskega prvenstva, ki je odločal o prvem mestu v skupini in količini točk za prenos v glavni del tekmovanja, proti Poljski, pripravil obrambo 3-2-1. Z njo je poskušal daleč stran od gola držati poljske "šuterje". Na uvodu mu je to uspelo, Slovenija pa je z zadetkoma Pajoviča in Žvižeja povedla z 2:0 v 6. minuti. Nato so Poljaki trikrat zapored premagali vratarja Škofa in prišli do 3:2 v 7. minuti.

V 15. minuti je Serdarušić na igrišču zamenjal celotno slovensko postavo, le v vratih je ostal Gorazd Škof. Prvič na prvenstvu sta zaigrala Zoran Lubej in Matjaž Brumen. Slovenski fantje so res dobro igrali v obrambi, a naredili kar nekaj tehničnih napak v napadu. Vse od 17. minute, ko je premagal vratarja Slawomirja Szmala David Špiler (9:8), pa do 25. minute, ko je s sedmih metrov za deseti slovenski gol poskrbel Luka Žvižej. V 24. minuti je zaradi poškodbe igrišče moral zapustiti Jure Dobelšek.

V prvem polčasu se je bil pravi vratarski dvoboj Škof (13 obramb)– Szmal (9 obramb), saj sta oba branila fantastično in domala nemogoče. V 27. minuti je Slovenija po dolgem času znova prešla v vodstvo po zadetku Luke Žvižeja, nato pa ubranila poljski napad, v protinapadu je za +2 (prvih po 2:0) zadel Renato Vugrinec. Kakšnih 1000 slovenskih navijačev, ki je ves čas glasno navijalo, je pripravilo izjemno navijaško vzdušje med 8000-glavo množico. Slovenci so imeli celo priložnost za +3, a na odmor odšli z golom prednosti (13:12).

Že takoj na uvodu je Szmal ustavil kar tri slovenske strele, Poljaki pa so zlahka zadeli in po vodstvu Slovenije s 14:12, prišli do vodstva s 15:14 v 34. minuti. Dvakrat zapored je lepo zaključil akcijo Renato Vugrinec in naše moštvo popeljal do novega vodstva. Kakšna borbenost in vztrajnost na slovenski strani! Izplačalo se je! Z zadetkom Mihe Žvižeja in dvema Renata Vugrinca je imela Slovenija v 40. minuti +3 (21:18), izkoristila je namreč dva igralca več na igrišču. Sledil je delni izid 4:0 za Poljsko, ki je po 46. minuti po golu Jaszke prišla do vodstva (23:22). Luka Žvižej in Jure Natek pa sta presekala "strelski mrk", s pomočjo Škofovih blestečih obramb, so Poljaki znova zaostali za dva gola. V 52. minuti je za navdušenje v Olimpijski dvorani poskrbel mladi Sebastian Skube in Slovenijo popeljal do +3 (24:27). Odlična obramba Škofa ter protinapad Mihe Žvižeja, ki je premagal Szmala pa za prvih +4 na tekmi za Slovenijo (29:25). Nato je bilo še 30:26, Slovenci pa so zdržali predvsem v obrambi, kjer Poljakom niso dovolili dihati.

Poljaki so v 59. minute znižali izid na 29:30. Selektor pri 58:54 na semaforju vzel minuto odmora, nato je na poljski strani zadel Bartosz Jurecki, Slovenija je imela napad, ga lepo izvedla, streljal je Miha Žvižej, nad njim je bil narejen prekršek za sedemmetrovko, a sodnika sta piskala le 9-metrovko. Tako je ostalo pri izidu 30:30.

Ne spreglejte