Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 12. 2007,
19.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 16. 12. 2007, 19.12

8 let

Sergeja rešila Krimovo barko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Presenetljiv razplet prve tekme lige prvakinj Krima Mercatorja na gostovanju na Švedskem. Igralke Sävehofa so povzročale "tigircam" obilico težav, a junakinja je na koncu postala Sergeja Stefanišin.

Na svoji evropski premieri je trener Krima Mercatorja Bojan Čotar tik pred zdajci ostal še brez Gabrielle Kindl, ki je zaradi težav z mišico na odrivni nogi, morala ostati na tribuni. Tam pa ji je družbo po pričakovanju delala Tanja Oder. Slovenske državne prvakinje so ves prvi polčas odigrale v postavi Hrnjič -Derepasko-Lekić-Frešer-Jacenko - Bodnjeva in Padnžič v vratih. Natašo Derepasko je v obrambi 6-0 menjala Anja Argenti. Naproti novinkam v evropski ligi prvakinj, igralkam švedskega Sävehofa, niso potrebovale vseh svojih orožji, saj se je kaj kmalu videlo, da Švedinje sodijo razred nižje.

Lekićeva dobro vodila

V napadu so "tigrice" pod vodstvom Srbkinje Andreje Lekić delovale solidno, večina akcij je šlo po desni strani preko "veteranke" Anje Frešer. V dvorani Partille je bila pobuda zgolj do 12. minute na strani domačink, nato pa so slovenske prvakinje tudi s pomočjo nekaj obramb mlade Amre Pandžič končno prešle v vodstvo, ki ga v prvem delu nato niso izpustile iz rok. Obramba na nobeni strani ni bila preveč agresivna, kar kaže tudi statistika, saj sta litovska sodnika pokazala le nekaj rumenih kartonov, a nobenih izključitev. Švedska ekipa pod taktirko Björna Blomquista je naredila kar 14 tehničnih napak ter zastreljala osem strelov. Akcije so zaključevale predvsem iz protinapadov preko Johanne Ahlm ter Therese Utkovic, vse ostale igralke pa so bile na igrišču zgolj za statistiko. Čeprav "krimovke" od 17. do 21. minute niso zadele, njihova prednost ni drastično kopnela, po zadetku Frešerjeve v 28. minuti so prišle celo do najvišjega vodstva na tekmi (12:16). Polčas pa se je končal s tremi zadetki prednosti za Krim Mercator.

Po treh tehničnih napakah v napadu, vratnici Manuele Hrnjič, zadetku Ahlmove na drugi strani in uspešnem izvajanju sedemmetrovke Utkoviceve, se je prednost Krima zmanjšala na le en zadetek (16:17). Prvič v drugem polčasu je za Slovenke zadela Olena Jacenko v 34. minuti. Obilica preglavic v drugem delu, ko dvakratne evropske prvakinje niso mogle zadeti, Skandinavke pa so z lahkoto prebijale našo obrambo. Popoln kolaps pa so doživele v 43. minuti, ko je bila izključena Ljudmila Bodnjeva, takrat je ekipa Sävehofa tudi prvič po uvodnih minutah znova izenačila (22:22).

Utkoviceva tragična junakinja

Spodbuda kakšnih 100 Krimovih navijačev, ki so preglasili vse v dvorani, pa je očitno pomagalo Slovenkam. Ob tem je Čotar v vrata poslal Sergejo Stefanišin, na desno stran pa namesto Frešerjeve Barbaro Varlec. K sreči so Švedinje z nekaj zaporednimi prekrški v napadu same sebi skopale jamo ter nasprotnicam znova dopustile, da se odlepijo. Z zadetki Derepaskove, Hrnjičeve in Bodnjeve je v 50. minuti na semaforju pisalo 24:27, a pet zapravljenih napadov (trije steli Derepaskove in dva Frešerjeve) - končali mimo gola ali v rokah vratarke Cecille Grubbström so izid znova strahovito spremenili (26:27). Odločilen je bil zadetek ruske krožne napadalke v 54. minuti ter minuto kasneje njen blok. A nič še ni bilo rešenega. 17 sekund pred koncem so imele igralke Sävehofa napad, Slovenka (Maja Zrnec) je stala v vratarjevem prostoru, zato sta sodnika dosodila sedemmetrovko.

Streljala je zanesljiva Theresa Utkovic, ki je sedemkrat dotlej uspešno izvedla najstrožjo kazen, tokrat pa jo je ustavila poškodovana Sergeja Stefanišin (igrala s posbeno opornico) v vratih. Neverjeten razplet, ki je Krim Mercator popeljal do prvih dveh točk v skupini B lige prvakinj.

Ne spreglejte