Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
17. 4. 2015,
12.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 17. 4. 2015, 12.37

6 let, 7 mesecev

Selektor Boris Denič: Ni časa za eksperimente

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vtisi s svetovnega prvenstva v Katarju so že nekoliko zbledeli, osma reprezentanca sveta se usmerja k dvoboju z deseto v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo.

Konec tega meseca, natančneje 29. aprila, in 3. maja rokometno izbrano vrsto čakata bitki s Švedi. Najprej na gostovanju in nato še v Celju. Gre za dvoboj prvouvrščenih ekip v skupini 3, v kateri sta še Latvija in Slovaška. Slovenci so do zdaj v dveh krogih premagali prav nazadnje omenjeni moštvi. Na evropsko prvenstvo, ki bo januarja prihodnje leto na Poljskem, odpotujeta prvouvrščeni ekipi.

Dva velikana

Dobra novica za selektorja Borisa Deniča, ki se je pred svetovnim prvenstvom pridušal, da nima pravega strelca na levem zunanjem položaju, je, da bo imel zdaj kar dva. Klemen Cehte se je na igrišče uspešno vrnil po krajši poškodbi in tudi sicer je eden od igralcev, na katerih sloni napad francoskega Aixa – Brestaničan, ki je na svetovno prvenstvo prišel naknadno, pred tekmo osmine finala z Makedonijo, skoraj neposredno iz ambulante, povprečno dosega po šest golov na tekmo.

Po letu reprezentančne odsotnosti, za katero je bila kriva dolgotrajna poškodba kolena, pa se vrača tudi 203 centimetre visoki Borut Mačkovšek. Denič se je spomnil lastne izjave o njem izpred dveh let, ki govori o kilometrini zahtevnih tekem.

"Mačkovšek je biser svetovnega rokometa, velik potencial, ampak tega še ni pokazal v celoti. Veseli smo, da ga imamo. Upam, da se bo proti Švedom pokazal v pravi luči in da je poškodba zanj preteklost. Vseeno ekstremnih dosežkov od njega ne pričakujem. Želim, da bo nevaren za gol in da bo švedsko obrambo vabil stran od šestmetrske črte," o Primorcu, ki je po majski poškodbi redno začel igrati pred dvema mesecema, pravi Denič, ki mu morda nekaj prevetritve vseeno ne bi škodilo, že zaradi povečanja lakote po uspehu, kot se sam večkrat izrazi.

Redna tema Miha Zarabec, prvič na širšem seznamu Blaž Janc

Njegove sezname v zadnjem času redno spremlja vprašanje, povezano z Miho Zarabcem. Tudi tokrat celjskega organizatorja ni ne na širšem ne na ožjem seznamu, prednost so dobili reprezentančno izkušenejši fantje. Selektor je pojasnil, zakaj.

"Reprezentanca Slovenije je nenehno v kvalifikacijskem ciklu ali na velikih tekmovanjih. Kdo ve, koliko je prostih terminov za kakšen prijateljski turnir ali tekmo, ko bi lahko novincem pokazali reprezentančni sistem? Takšna priložnost bo prišla novembra. V položaju, ko se moraš nekam uvrstiti, ne moreš eksperimentirati z igralci.

Zato iščemo priložnosti na sredozemskih igrah, turnirju za zlato ligo in podobno. Tako se bo zgodilo tudi novembra, ko reprezentanca odhaja na turnir v Nemčijo," Ljubljančan na delu v mariborskem klubu vztraja, da je treba novince ali igralce, ki so reprezentanco okusili le na kratko, uvajati na prijateljskih tekmah.

To pa seveda ne pomeni, da Denič dogajanja na slovenski rokometni sceni ne spremlja do najmanjših podrobnosti. "Nihče me ni niti razočaral niti presenetil. Vsi so na določeni ravni, vsi se korektno razvijajo – Blaž Janc, Miha Zarabec … O Stašu Skubetu v tem smislu ne bom govoril, on ima že 14, 15 nastopov za reprezentanco. Stalno imam občutek, da se dela vtis, da nekoga kličem zato, ker ga imam rad, in drugega ne, ker ga ne maram. Ne, imam le svoj način in sistem klicanja v reprezentanco. Gotovo so si ti fantje zaslužili vpoklic v reprezentanco, a ker smo vseskozi v tekmovalnem ritmu, ni časa za eksperimente. Mlajše ali potencialne državne reprezentante bomo peljali na zelo močan turnir, kar mi je všeč. Močni tekmeci te namreč takoj razgalijo," je prepričan Denič, ki vztraja pri izjavi izpred svetovnega prvenstva, da bodo Švedi v Celju tako izgubili, da ne bodo našli izhoda iz Zlatoroga. Prav tam pa domuje 18-letnik, ki ga je selektor prvič uvrstil na širši seznam, Blaž Janc.

Ne spreglejte