Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 9. 2008,
9.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 10. 9. 2008, 9.53

8 let

Ribnica želi postati stabilen prvoligaš

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po letu dni igranja v 1. B rokometni slovenski ligi se Ribnica Riko hiše vrača med najboljše klube. S Tomažem Tomšičem na trenerski klopi so želje kluba postati stabilen prvoligaš.

Ribnica v zadnjih sezonah skače med prvim in drugim "razredom" slovenskega klubskega rokometa.

V minuli sezoni je osvojila prvo mesto v 1. B ligi in se vrnila med najboljše slovenske klube, kjer pa želi po besedah stratega Tomaža Tomšiča v prihodnje tudi ostati: "Ribnica si zasluži, da je standardni prvoligaš, zato so tudi cilji postavljeni realno. Vemo, da je bila v preteklih letih na repu med prvoligaškimi klubi oziroma na vrhu druge lige. Upam, da bomo letos osvojili osmo mesto, kar bo več, bo velik uspeh."

V top formi v oktobru ali novembru

Prav zaradi ciljev po dolgoročni stabilnosti med prvoligaškimi ekipami so v klub zvabili kar nekaj okrepitev, nekatere so prišle tudi iz tujine. Iz Italije je prišel Lazo Majnov, iz Španije Vladimir Ostarčević in iz Hrvaške Ivan Pongračič. Pozabiti ne smemo niti izvrstnega vratarja Mustafe Torla, ki je zapustil Gold Club.

Številne okrepitve ponavadi tudi pomenijo, da je potrebno ekipo dodatno uigrati, kar pomeni, da želene igre in forme še ni ob začetku sezone, kar je za Sportal potrdil tudi nekdanji slovenski reprezentant: "Lahko rečem, da sem kar zadovoljen s potekom priprav, saj smo tisto, kar smo si zamislili tudi odigrali. Prišlo je kar nekaj novih igralcev, zato je bilo potrebno precej uigravanja, prava moč ekipe pa bo vidna nekje na polovici sezone oziroma poskušali bomo tempirati, da bi bili najmočnejši nekje v oktobru, novembru."

V prvi krog z vsemi razpoložljivimi možmi

Za razliko od večine slovenskih ekip, pa bodo Ribničani štartali v prvenstvo z vsemi razpoložljivimi možmi, seveda, v kolikor jih pred samim začetkom prvenstva ne bo doletela še kakšna nesrečna poškodba.

"Na pripravah se nam je poškodoval Majnov, ki je zagotovo eden izmed ključnih igralcev. Težave je imel tudi krožni napadalec Darjan Košir, ki se mu je odkrušila kost. Tako smo bili tu malo 'tanki', vendar so ju preostali igralci dobro nadomestili. Poškodbe so sestavni del športa, mimo tega enostavno ne moreš. Kljub temu gremo v prvi krog normalno z vsemi 16 igralci, ki so na voljo," je lahko nekdanji odlični krožni napadalec vesel, da so vse težave s poškodbami sanirane že pred začetkom prvenstva.

Letnik 1990 zelo nadarjena generacija

Ribnica je bila v preteklih letih znana po odlični rokometni šoli in je proizvedla kar nekaj rokometašev, ki na slovenskem prostoru igrajo vidno vlogo ali pa so jo igrali. Tomšič je pojasnil kako je sedaj s tem: "Zopet imamo nadarjeno generacijo, gre za letnik 1990, eden izmed njih je Mitja Nosan, medtem ko se dva še kalita pri mladincih, trije pa so posojeni Kočevju. Gre za generacijo, ki bo seveda, v kolikor bo vztrajala in pridno trenirala, imela možnost igrati v vrhunskih klubih širom Evrope. Moram pa še izpostavit Črta Abrahamsberga, ki bo v bodoče sigurno trkal na vrata reprezentance."

Težje biti trener kot igralec

Kot kaže je v Sloveniji v zadnjih letih trend, ki je vsekakor pozitiven za slovenski rokomet, da nekdanji igralci prevzamejo trenersko palico in prenesejo svoje znanje na mlade igralce. V tem letu je ob Tomšiču v trenerske vode zaplul še Urban Šilc.

"Včasih je trenerski posel lažji, včasih težji. Sedaj je potrebno misliti za 20 ljudi, pred tem sem na terenu razmišljal le o svoji igri oziroma je trener razmišljal o njej. Težje je tudi, ko kdaj gledaš igralca na igrišču in bi kar skočil na parket in odigral namesto njega. Lažje je le, da se ni potrebno toliko fizično truditi (smeh). Seveda pa se kot trener utrudiš veliko bolj psihično," pravi za konec o svoji novi vlogi Tomšič.

Ne spreglejte