Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
19. 9. 2015,
8.03

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

liga prvakov liga prvakov rokomet Barcelona Flensburg Kiel Kielce Veszprem Gašper Marguč Uroš Zorman

Sobota, 19. 9. 2015, 8.03

4 leta, 7 mesecev

Liga prvakov je pisana na kožo velikim

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če je sredina tedna ponudila nekaj tekem za ogrevanje, ki so sicer prinesle tudi veliko presenečenje v obliki zmag Zagreba in Kristianstada, bo konec tedna rokometna liga prvakov v polnem razmahu.

Osemindevetdeset dni po tem, ko je Barcelona v Kölnu devetič dvignila pokal za naslov evropskega klubskega prvaka, se je rokometni cirkus začel znova. Liga prvakov, prvič z 28 ekipami, prvič v novi obliki in drugič zapored z le enim slovenskim predstavnikom, prvaki iz Celja.

Gorenje zunaj …

Famozna merila Evropske rokometne zveze (EHF) so drugo sezono odločala o udeležencih tekmovanja. In drugič zapored je Gorenje izpadlo, čeprav je bilo za tekmovanje, vključno s kvalifikacijami, prijavljenih ravno toliko ekip, kot je bilo razpisanih mest. A je EHF zadnji hip število kvalifikacijskih turnirjev s treh omejila na le enega. Udeleženci zaključnega turnirja pokala EHF so se tako spet obrisali pod nosom za ligo prvakov, ki kot najvišji merili za sodelovanje postavlja dvorano in TV-pravice.

Pri obeh parametrih pa Velenjčani vsej tradiciji in dobremu delu navkljub nimajo veliko pokazati. Skoraj gotovo pa bi bilo drugače, če bi bil glavni velenjski pokrovitelj tudi sponzor lige prvakov. Po eni strani so visoka merila za šport dobra, saj silijo h kakovostnemu delovanju, po drugi pa pogubna za manjše klube, tudi če so ti kakovostni. Dvorane se pač ne zgradi v dveh dneh.

…Celje notri

Slovenijo bo tako zastopalo Celje, ki ima v povprečju najmlajšo ekipo v ligi, staro le dobrih 22 let. Med 28-erico prijavljenih na razširjenem seznamu je sicer kot ponavadi kopica mladincev, kadetov in tudi komaj 14-letni Luka Savanović, levičar iz Banjaluke, ki je pred sezono prispel iz Borca. Mladenič ima sicer bolj malo možnosti za nastop, a uradno je najmlajši igralec na seznamu prijavljenih.

Pivovarje so od ključnih igralcev poleti zapustili Ivan Slišković (Veszprem), David Miklavčič (Tremblay) in Matevž Skok (Lübbecke).

Prišli so brazilski levi zunanji Arthur Patrianova, ki pa je še poškodovan, Litovec na istem položaju Povilas Babarskas, veteran v vratih Ivan Gajić in izkušeni srednji zunanji Luka Dobelšek, ki bo predvsem pomagal zapolniti vrzeli v obrambi.

Blagoslov in prekletstvo

Reprezentanti so po eni strani blagoslov, po drugi prekletstvo. Vsak klub je ponosen, da jih vzgaja, a to obenem pomeni, da se mora za določen čas od njih posloviti. Trener Branko Tamše, čigar ekipa je na Slovenskem zmagala kar 53-krat zapored, tako med pripravami že drugo leto zapovrstjo ni imel desnih kril Blaža Janca in Gala Marguča, ki sta postala svetovna podprvaka med kadeti.

Prvi se je za nameček na superpokalu tudi poškodoval, nekoliko pozneje še Miha Zarabec, še pozneje Marguč. Zdravstvene težave je imelo še nekaj drugih igralcev, a kaj veliko tarnali v Zlatorogu niso.

Dobili so, kar so želeli. Elitni oddelek lige prvakov, sedem vrhunskih obračunov in verjetno kakšnih 25 tisoč gledalcev. Za uvrstitev v osmino finala bo treba prehiteti najmanj dve ekipi. To ne bo niti najmanj lahka, a po drugi strani prav tako ne neizvedljiva naloga.

Slovenci

Poleg tistih, ki nastopajo v Celju, bo v ligi prvakov nastopalo še 11 slovenskih rokometašev. Uroš Zorman je že staroselec v ambicioznih Kielcah. Gašper Marguč bo še drugič skušal priti na zaključni turnir in še dlje. Z izzivom, kako prehiteti Veszprem, se bo spopadel Dean Bombač, ki je bil eden hitov lanske sezone.

Matjaž Brumen ostaja v okrepljenem Vardarju, slovenska peterica z Draganom Gajićem, Vidom Kavtičnikom, Borutom Mačkovškom, Matejem Gabrom in Juretom Dolencem pa v Montpellieru.

V spodnjem domu so Simon Razgor, ki je zelo pomemben člen Meškova, Vasja Furlan, organizator igre Tatrana, in Tadej Matijašič, ki naj bi vendarle dočakal priložnost pri Metalurgu. Top ambicije imata vsekakor kluba Zormana in Marguča, morda pa magični četrtfinale uspe preskočiti tudi Vardarju. Na najvišji ravni se je zbrala kar pisana in obsežna druščina Slovencev, ki imajo pri svojih klubih vidne vloge. Že leta pa pogrešamo legionarja v ožjem vrhu nemške elite.

Favoriti

Klasika. Barcelona, Kiel, Veszprem, Pariz z Nikolo Karabatićem in Noko Serdarušićem, morda Flensburg, Kielce, Vardar … Trenutno sicer Veszprem in Kiel delujeta nekoliko zadržano. Nemcem se bo, kot kaže, izjemno poznal odhod Filipa Jiche, doživeli so tudi bolečo klofuto v Zagrebu. Veszprem pa je še razširil svojo ekipi z Ivanom Sliškovićem in Aronom Palmarssonom in bo gotovo rasel. S prihodom bratov Karabatić je treba vsekakor zelo resno računati tudi na Pariz.

Pod črto

Dve skupini, potem ko se vanju klubi razvrstijo po točkah, te pa sledijo posebnim merilom, vsekakor radirata enakopravnost klubov, kakršno so ti poznali v prejšnjem formatu. Zgornji dom je močno privilegiran, saj je tam za 16 kandidatov na voljo kar 12 mest za osmino finala, ki jo lahko zmagovalca skupin celo preskočita. Skupini C in D sta nekakšna tolažilna nagrada. Kot da bi EHF dejala: "No, pa igrajte še vi." Niti vse zmage v eni od teh skupin ne zagotavljajo napredovanja, saj prvi dve ekipi čaka še mini play off. Za dve mesti se bo "steplo" 12 ekip.

Tekem in spektaklov bo za največje ekipe več. To pomeni, da si bodo tudi "male" ekipe morda bolj prizadevale postati "velike". Vedno pa se je treba vprašati, kaj je bistvo tekmovanja – šport. Seveda sta pomembna, in to še kako, tudi trženje in denar. A med merili za uvrstitev v ligo prvakov športna še zdaleč niso na prvem mestu.

Ne spreglejte