Kebab in Slovenci, kamorkoli se ozreš #video

Nekoliko prijetnejše vreme kot v Sloveniji in kulinarična ponudba, ki je ne manjka niti v Ljubljani, sta me pričakala na prizorišču svetovnega rokometnega prvenstva. Za zdaj.

V Metzu bo slovenska rokometna reprezentanca odigrala skupinski del svetovnega prvenstva.

V Metzu bo slovenska rokometna reprezentanca odigrala skupinski del svetovnega prvenstva. Foto: L. G.

Od našega poročevalca iz Metza

Metz je udobno mesto manjše ali srednje velikosti na severovzhodu Francije. Po zadnjem popisu ima okrog 120 tisoč prebivalcev. Skupaj z okolico približno trikrat toliko.

Slovenija bo na svetovnem prvenstvu v Metzu nastopila v skupini B z Angolo, Islandijo, Makedonijo, Tunizijo in Španijo. V osmino finala se bodo uvrstile po štiri najboljše reprezentance iz vsake skupine. Prva tekma Slovence čaka 12. januarja z Angolci.

Če me je v ponedeljkovem večeru na prizorišču tekem rokometne reprezentance v skupinskem delu svetovnega prvenstva z neba še pozdravil napol zmrznjen dež, pa je torkov dopoldan že ponudil precej prijetnejše, recimo, poznozimske odmerke sončnih žarkov.

Univerzalna kulinarična ponudba

Ena od prvih stvari, na katere sem naletel, je bila postojanka za lačne. S kebabi. Na nekaj sto metrih sem jih naštel še precej. Pa ne domujem ravno povsem v središču mesta. Ta orientalski fast food je pač nastanjen povsod. Podobno, kot če poskušaš z dobro staro srbohrvaščino. Prej ali slej se bo našel nekdo, ki mu ne bo španska vas. Z nekaj sreče, se razume.

Očitno pa vsaj delno to velja tudi za Slovence. V morju, no, nekoliko manjšem, ampak vseeno, nastanitvenih ponudb sem po naključju naletel na stanodajalko slovenskih korenin. Njeni stari starši prihajajo iz Dolenje Pirošice, oče in mama pa se med potjo na hrvaško obalo redno ustavljata v Sloveniji.

Slovenci pridejo dan pred tekmo

Jasno, tukaj sem zaradi rokometa. V Metzu se kot doma počuti Ana Gros. Slovenska reprezentantka je najboljša strelka istoimenskega udeleženca lige prvakinj.

V četrtek Slovence čaka prva tekma z anonimno Angolo. Reprezentance sicer sploh še ni v Metzu, prispela bo jutri. Za zdaj še vedno trenira v tradicionalno slovenskem Montpellieru, kjer je odigrala tretjo in zadnjo prijateljsko tekmo. Kam se bo povzpela, bodo pokazali nadaljevanje skupinskega dela in še posebej odločilni boji.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano