Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
29. 8. 2013,
16.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Montpellier Dragan Gajić Vid Kavtičnik Jure Dolenec Matej Gaber liga prvakov

Četrtek, 29. 8. 2013, 16.09

6 let, 6 mesecev

Gajić: V francoske ekipe prinašamo balkanski temperament

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najbolj "slovenski" rokometni klub v Franciji, Montpellier, danes čaka pomembna preizkušnja. Prvi od dveh kvalifikacijskih dvobojev za ligo prvakov proti poljski Wisli.

Približno četrtino rokometne reprezentance ima selektor Boris Denič na ogled kar v francoskem podprvaku. Jure Dolenec in Matej Gaber sta v Montpellier prispela iz Gorenja pred letošnjo sezono. Vid Kavtičnik in Dragan Gajić, s katerim je Sportal poklepetal pred tekmo s Poljaki, sta v klubu že "inventar". Slovenska četverica močno drži skupaj in si pomaga, sloga na igrišču in zunaj njega pa bo še kako dobrodošla tudi proti poljski Wisli, za katero nastopa Boštjan Kavaš. "Španski trener Wisla Manolo Cadenas je znan po tem, da iz vsakega igralca v ekipi potegne največ. Gre za zelo izkušeno moštvo, še posebej zdaj, ko so pripeljali Mariusza Jurkiewicza in Marcina Lijewskega. Mi smo veliko mlajši," ugotavlja Gajić, ki se zaveda, da bo moral Montpellier prvo tekmo na domačem igrišču dobro unovčiti, saj bo na gostovanju kar vroče, čeprav je Wisla v lanski sezoni na primer padla v mariborski dvorani Tabor.

Nazaj k slovenskim legionarjem. Ti so zelo dejavni tudi na socialnih omrežjih. Skorajda ne mine dan, da njihovi prijatelji, "všečkarji" in sledilci ne bi dobili na svoj zid ali profil kakšne zanimive, zabavne, posrečene fotografije. Pred kratkim je tako Vid Kavtičnik na splet naložil celo video, na katerem skupaj z Juretom Dolencem prepevata Šifrerjevo Gorsko rožo. Naš sogovornik pa občasno ob srečanju s kakšnim od reprezentančnih soigralcev šaljivo uporabi kar izraz slovenska mafija. "Slovenska mafija dobro deluje (nasmešek). Na žalost sta imela tako Jure Dolenec kot Matej Gaber nekaj težav z neobičajnimi poškodbami, a mislim, da sta se res dobro ujela v našem sistemu. Oba sta pridna, delavna, kar je tu zelo cenjeno. Mislim, da je trener to prepoznal že pred njunim prihodom. Pomagamo si na igrišču in zunaj njega, da bi prilagajanje potekalo čim lažje," je Gajo še enkrat potrdil veliko tovarištvo: "Tudi meni so pomagali, ko sem prišel. Morda bosta nekoč tudi onadva pomagala kakšnemu novemu Slovencu v ekipi."

Slovenci pa so v Franciji in Nemčiji, trenutno najmočnejših ligah na svetu, vse bolj cenjeni: "Že ko so pred leti Tomaž Tomšič, Beno Lapajne in Ivan Simonović igrali v Ivryju in Parizu, so Francozi spoznali, da smo Slovenci marljivi. Pozneje je v Montpellier prišel Vid Kavtičnik, jaz, Jure, Matej. Tudi v drugih klubih, kjer so Slovenci, so zadovoljni. Zelo cenijo, da nismo konfliktni. Po drugi strani pa prinesemo v ekipo nekaj balkanske krvi. Potrebujejo ta temperament, ki ga prinašamo na igrišče."

Kako pa trener Patrice Canayer razdeli vloge? "Ponavadi na desnem krilu začnem jaz, na zunanjem včasih začne Jure, včasih Vid, ki občasno stopi tudi na krilo in igrata na desni strani skupaj z Juretom. Na koncu vsi igramo okrog 45 minut, vsaj tako je bilo do zdaj na pripravljalnih tekmah. Vsi smo zadovoljni, kar je najpomembnejše. Tako izkušeni igralci smo, da se ne obremenjujemo s tem, kdo je prvi izbor," je pojasnil levoroki Celjan, ki bo Škofjeločanoma priskočil na pomoč tudi pri francoščini, a vseeno se bosta morala najbolj potruditi sama. "Tako ali tako se vsi najprej naučijo traparije, pogosto je v garderobi kar zabavno," se je namuznil Gajo, a v isti sapi dodal: "V dveh sezonah se bosta francoščine gotovo naučila, čeprav je težak jezik. Če bosta le pokazala željo." Gajić in montpellierska druščina bodo tekmo začeli nocoj ob 19.00 – ogledati si jo bo mogoče tudi na spletni televiziji EHF TV –, povratna pa bo v Plocku v nedeljo ob 16.00.

Ne spreglejte