Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 1. 2020,
20.28

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

Natisni članek

Danska Španija Nemčija Hrvaška rokomet EP v rokometu 2020

Sobota, 11. 1. 2020, 20.28

4 leta, 3 mesece

EVROPSKO PRVENSTVO V ROKOMETU, 3. DAN

Španci pokazali moč, Hrvati nadigrali še Beloruse, Srbi že izpadli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77
Domagoj Duvnjak | Hrvaška je po Črni gori v Gradcu pred številnimi navijači premagala še Belorusijo. | Foto Reuters

Hrvaška je po Črni gori v Gradcu pred številnimi navijači premagala še Belorusijo.

Foto: Reuters

V soboto je slovenska rokometna reprezentanca počivala, na delu pa so bile reprezentance v skupinah A, C in E. Branilci naslova Španci so lažje od pričakovanega premagali Nemce, Hrvaška je v Gradcu visoko odpravila Belorusijo, Črna gora proslavlja zgodovinsko prvo zmago v zgodovini EP, Islandija pa je v napetem dvoboju zadala boleč poraz Dancem.

V derbiju dneva so aktualni evropski prvaki Španci v Trondheimu na Norveškem zlahka ugnali Nemce (33:26) in vknjižili drugo zmago na tem evropskem prvenstvu.

Podobno velja tudi za Hrvaško, ki je s pomočjo številnih navijačev v Gradcu nadigrala Belorusijo (31:23) ter si priigrala izjemno izhodišče pred zadnjo tekmo s Srbijo, katera je v sosedskem obračunu ostala praznih rok proti Črni gori (21:22) in že ostala brez možnosti za napredovanje. Hrvati so si že zagotovili prvo mesto v skupini, Črnogorci pa so pozdravili zgodovinsko prvo zmago na evropskem prvenstvu. Dočakali so jo na 17. tekmi na največjem tekmovanju, kar ga ponuja stara celina.

V skupini E so Islandci v prestižnem obračunu prizadejali boleč poraz Dancem (30:31), v drugi tekmi pa so slovenski sosedi Madžari vzeli mero Rusom (26:25).

Sistem tekmovanja

V drugi del tekmovanja se bosta prebili po dve najboljši reprezentanci iz vsake od šestih skupin. V drugem delu tekmovanja se bodo med 16. in 22. januarjem na Dunaju križale izbrane vrste iz skupin A, B in C, v Malmöju pa reprezentance iz skupin D, E in F. V polfinale se bosta uvrstili po najboljši dve ekipi iz obeh skupin drugega dela. Odločilne tekme bodo med 24. in 26. januarjem v Stockholmu.
Kako na olimpijske kvalifikacije?

Na prvenstvu stare celine si bo le prvak izboril nastop na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu. Od evropskih reprezentanc ima olimpijsko vozovnico le Danska, ki je lani slavila na svetovnem prvenstvu v Nemčiji in na Danskem. V primeru danskega zmagoslavja si bo mesto na olimpijskem turnirju v deželi vzhajajočega sonca zagotovila drugouvrščena izbrana vrsta.

Francija, Nemčija in Norveška so si na račun visokih uvrstitev na lanskem SP izborile pravico do organizacije kvalifikacijskih turnirjev za olimpijske igre, ki bodo med 17. in 19. aprilom. Nastop na enem od treh turnirjev so si zagotovile tudi Švedska, Hrvaška in Španija, prosti pa sta še dve mesti.

Skupina A

Lestvica:

Skupina C:

Lestvica:

Skupina E:

Lestvica:

Preberite še:

Blaž Janc
Sportal Led je prebit: Slovenci EP odprli s pomembno zmago
Ne spreglejte