Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 1. 2022,
22.17

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

Natisni članek

Poljska Nemčija Rusija Švedska Španija Norveška evropsko prvenstvo EP v rokometu 2022

Torek, 25. 1. 2022, 22.17

2 leti, 2 meseca

EP V ROKOMETU 2022, 12. DAN

Nor dan na EP: po dramatičnih končnicah znana še dva polfinalista

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49
Španija, Adrian Figueras Trejo | Španci so se uvrstili v polfinale. | Foto Guliverimage

Španci so se uvrstili v polfinale.

Foto: Guliverimage

Zadnji krog drugega dela evropskega prvenstva v skupini 2 je prinesel prave poslastice in dramatični odločitvi o potnikih v polfinale turnirja. Po Danski si je danes mesto med štirimi najboljšimi reprezentancami zagotovila še Španija, ki je ugnala Poljsko (28:27). Zvečer sta se v poslastici za drugo mesto pomerili še Norveška in Švedska, po veliki vrnitvi in izkoriščeni sedemmetrovki v zadnjih sekundah so se napredovanja veselili Švedi.

Nikola Karabatić
Sportal Saj ni res, pa je: francoski zvezdnik kljub okužbi igra na EP
Danska rokomet EP
Sportal Danci prvi polfinalisti, Hrvati presenetili Islandce

Španci so proti Poljski dosegli novo zmago na evropskem prvenstvu. A to so dosegli težje od pričakovanj. Začetek sicer ni kazal na to, saj so si hitro priborili štiri gole prednosti (6:2), a Poljaki se niso dali, tekmecem so ves čas dihali za ovratnik, nekajkrat izenačili, v prednosti pa niso bili nikoli. V zadnjih 45 sekundah so imeli dva napada za izenačenje, a se je z dvema izjemnima obrambama izkazal Španec Rodrigo Corrales, ki je tako Španijo popeljal v polfinale. Španci so se med najboljše štiri uvrstili šestič zapovrstjo.

Agustin Casado in Ferran Sole sta pri zmagovalcih zbrala štiri zadetke, Corrales je imel osem obramb. Arkadiusz Moryto je bil s šestimi goli najboljši strelec Poljske.

Švedi uspešni po preobratu

Izjemno zanimivo je bilo tudi na drugi tekmi, na kateri je Švedska po zaostanku in preobratu s 24:23 ugnala Norveško in si s tem zagotovila mesto med najboljšimi štirimi reprezentancami v Evropi. Norveška se bo po osvojenem tretjem mestu pomerila še na tekmi za peto mesto.

Švedi so se po zaostanku vrnili v igro in na koncu slavili. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Švedi so se po zaostanku vrnili v igro in na koncu slavili. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Junak tekme je bil Valter Chrintz, ki je bil s stoodstotnim izkupičkom strelov najboljši strelec svoje ekipe, bil pa je tudi strelec zadnjega gola 15 sekund pred koncem tekme, uspešen je bil s sedmih metrov. Norvežani so imeli nato še priložnost za izenačenje in napredovanje, toda Sander Sagosen je štiri sekunde pred koncem zgrešil zadnji strel na tekmi.

Norvežani so vodili praktično vso tekmo. Malo pred koncem prvega dela je njihova prednost znašala šest golov, še dobrih šest minut pred koncem so vodili za štiri. Toda do konca niso več dosegli gola, Švedi pa pet, kar je zadostovalo za njihovo nepopisno veselje po zvoku sirene.

Po današnjih obračunih je znan tudi že prvi polfinalni petkov par, ki ga sestavljata Danska in Španija. Švedi bodo svojega nasprotnika dobili po končnih odločitvah v skupini 1. Za zadnje mesto v polfinalu se bosta v sredo borili olimpijska prvakinja Francija in Islandija.

Madžarska/Slovaška: EP, moški, drugi del, 4. krog

Torek, 25. januar:
Skupina 2 (Bratislava):
Poljska : Španija 27:28 (13:14)
Nemčija : Rusija 30:29 (16:12)
Švedska : Norveška 24:23 (9:14)

Lestvica:
1. Španija* 5 tekem - 8 točk
2. Švedska* 5 - 8 
............................................
3. Norveška 5 - 6
4. Nemčija 5 - 4  
5. Rusija 5 - 3
6. Poljska 5 - 1

*v polfinalu

Ne spreglejte