Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
22. 7. 2015,
11.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

rokomet intervju Branko Tamše trener

Sreda, 22. 7. 2015, 11.14

8 let

Branko Tamše: Preklemansko težko bo

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V zadnjih letih sta njegovi ekipi vladarici rokometnih državnih prvenstev. Ko je Branko Tamše vodil Gorenje, je bil prvak z njim, po selitvi v Celje pa se je tja preselil tudi naslov prvaka.

Tretja sezona za Branka Tamšeta na klopi celjskih rokometašev in njegove druge priprave. Ve se, da ne bodo lahke, saj Velenjčan dosledno in natančno išče malenkosti ali večje rezerve, prek katerih je mogoče napredovati. Čeprav je izgubil tri nosilce igre, Matevža Skoka, Ivana Sliškovića in Davida Miklavčiča, je želja še vedno osmina finala. A to bo v skupini s Kielom, Veszpremom, Flensburgom, Parizom, Wislo, Zagrebom in Bešiktašem izjemno zahtevna naloga. Vendar je trener, ki je v slovenskih tekmovanjih nazadnje izgubil lansko pomlad in osvojil zadnje štiri naslove državnega prvaka, takšnih že navajen.

Ocena skupine v ligi prvakov? Vsi v klubu in navijači smo si želeli zgornji dom lige prvakov. Zavedamo se, da je skupina izjemno težka in atraktivna. A za to delamo in treniramo. Naša pot je iskanje ne popolnoma uveljavljenih igralcev iz lastne šole, ki je najboljša v Sloveniji, in od drugod. Brusimo jih do te mere, da na našo žalost odhajajo v klube, kot je na primer Veszprem.

Tako bomo tudi nadaljevali. Na vsako tekmo bomo šli z željo, da jo dobimo, čeprav se zavedamo moči nasprotnikov. Ob pravi pripravi in čim manj poškodbah in če bomo čim bolje uigrali zasedbo, bomo lahko trn v peti marsikomu. Želja je, da bi imeli ekipo z repom in glavo, ki bo v našo dvorano pripeljala še dodatne gledalce.

Ne glede na zahtevnost skupine je cilj napredovanje. Gotovo je to naša želja. Zavedamo se, da bo preklemansko težko.

V lanski sezoni je padel Rhein-Neckar Löwen, v predlanski Kiel in Flensburg. Katera ekipa bi pokleknila pred Celjani, če bi vi lahko izbirali? Šli bomo iz tekme v tekmo. Kogarkoli bomo premagali, bom izjemno vesel, tako kot vsa rokometna javnost.

Veszprem se kar ponuja. Z vami v skupini je že četrto sezono. Bili smo mu tudi že zelo blizu … Veste, da je igral v finalu lige prvakov. Gre za vrhunsko, šampionsko ekipo. Naredili bomo vse, da bi mu sledili na tekmi. Če se bo ponudila priložnost, jo bomo zgrabili z obema rokama. A zaradi naše igre nas nihče ne jemlje z levo roko. To govori o tem, da smo ekipa, ki nekaj pomeni.

Kako bi radi dopolnili igro iz lanske sezone, ko se je že poznal vaš prst? V lanski sezoni smo dosegli res dobre rezultate. Ekipa je bila izjemno mlada, na to pozabljamo in pozabljate. Ostali smo brez kopice nosilcev, z novimi fanti smo se uigrali neverjetno hitro in igrali dopadljiv rokomet. Nekaj tekem smo izgubili nesrečno, a tudi to je čar rokometa.

Zdaj nas čaka podobna pot. Cilj (napredovanje, op. a.), za katerega bomo delali iz treninga v trening, se morda trenutno zdi nedosegljiv, a to smo si želeli in je pravi izziv.

Od kvarteta novincev navijači najmanj poznajo Povilasa Babarskasa in Arthurja Patrianovo. S čim sta vas prepričala? Sta razmeroma mlada, vzorna delavca, igrata tako obrambo kot napad. Njuna finančna plat ni bila prezahtevna. Želimo igralce, ki hočejo narediti korak naprej in kar najbolj pripomorejo k rezultatu. Tako kot osebnosti, na kar dam izjemno veliko, kot tudi igralsko. Moramo ju vpeljati v sistem, podobno kot nekatere naše mlade igralce. Pred nami je veliko dela, a se ga veselimo.

Kdaj naj bi bil okvirno pripravljen Patrianova, ki še zdravi poškodovano koleno? Računamo, da bo Arthur pripravljen pol leta po operaciji. Opravil jo je marca. Gotovo ne bomo silili z glavo skozi zid. Ko bo povsem pripravljen, v glavi in fizično, bo dobil svoje minute. Mislim, da se to ne bo zgodilo pred novembrom.

Nikakor ne spadate med zagovornike lani uvedenega sistema državnega prvenstva, ki se večinoma odloča maja. Se je vaše mnenje po prvi sezoni spremenilo? Še vedno mislim, da je bil stari sistem pravičnejši. Če si želel biti na vrhu na koncu, si moral biti vseskozi dober, nisi bil odvisen od zadnjega meseca.

Vsekakor bi zmanjšal tudi število klubov v prvi ligi. Na žalost se je zgodilo, da je kakovost porazdeljena na približno tri razrede. Če želimo slovenski rokomet zadržati na določeni ravni, moramo kakovost zgostiti, da bo težkih tekem čim več.

Vtis je, da bi bilo prvenstvo z vstopom Dobove in Kopra lahko močnejše. To sta mladi ekipi, ki prinašata svež veter. Dodali bosta svoj draž, verjamem, da bo liga z njima močnejša kot v prejšnji sezoni.

Vam je uspelo, da ste se med odmorom vsaj nekoliko oddahnili? Prijalo bi še, ampak vse lepo se prehitro konča. Zdaj nas čakajo druge lepote, delo, piljenje igralcev. Zaradi reprezentančnih obveznosti v mlajših kategorijah bodo manjkali številni igralci. Spet bomo brez levičarja na desnem krilu. Da so naši igralci nosilci v reprezentancah, je navsezadnje pohvala za klub. Želim si, da bi te ekipe dosegle kar največ in da bi se igralci zdravi vrnili v klub.

Ne spreglejte