SiolNET. Sportal RIO 2016
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za zdaj v Riu 271 ruskih športnikov. Je to končna številka?

0,08

termometer

Rio 2016
Foto: Reuters

Po tem, ko je Mednarodni olimpijski komite (Mok) zavrnil možnost, da bi nastop na olimpijskih igrah v Riu prepovedal vsem ruskim športnicam in športnikom, so odločanje o tem, komu prižgati zeleno in komu rdečo luč, prevzele posamezne panožne zveze.

Rusiji je zaradi dokazov o sistematičnih kršitvah protidopinških pravil, pri katerih so v času zimskih olimpijskih iger v Sočiju sodelovali tudi ruski državni organi, grozilo, da v Riu njenih športnic in športnikov sploh ne bo. A Mok s predsednikom Thomasom Bachom na čelu se je odločil, da bi bila celovita prepoved preveč drastičen in nepošten ukrep.

V zadnjih tednih panožne zveze posamično sporočajo, katerim ruskim športnikom dovolijo nastop in katerim ne. Mednarodna atletska zveza (Iaaf) je bila najbolj ostra in je z OI izgnala vse ruske atletinje in atlete, razen skakalke v daljino Darje Klišine.

Prav danes so se izrekle še mednarodne zveze za plavanje, strelstvo, judo in boks. Nekaj postopkov še teče, vse pa naj bi bilo znano še danes.

Za zdaj 271 ruskih športnikov

Predsednik ruskega olimpijskega komiteja Aleksander Žukov je v četrtek na prizorišču iger v Riu povedal, da bo "za zdaj" v Braziliji nastopilo 271 ruskih športnikov.

Končno uradno število nastopajočih Rusov bo znano po sporočilu Mednarodnega olimpijskega komiteja, ta naj bi odločitev po posvetu s posameznimi krovnimi športnimi zvezami sprejel pozno zvečer po lokalnem času oziroma ponoči po slovenskem.

"Za zdaj je na igrah potrjenih 271 naših športnikov," je na novinarski konferenci ruske ekipe dejal Žukov. Rusija je sicer, preden je izbruhnila afera z dopingom, ki je zaznamovala zadnje tedne pred Riom, prijavila 387 športnikov, ki so izpolnjevali pogoje za olimpijski nastop v Riu.

V Riu dobrodošlih 29 ruskih plavalk in plavalcev

Mednarodni olimpijski komite je dovolil 29 ruskim plavalcem, da nastopijo na igrah v Riu de Janeiru, poroča ruska tiskovna agencija R-Sport, ki se sklicuje na Mednarodno plavalno zvezo Fino.

Na seznamu ruskih plavalcev za Rio pa ni zvezdnikov Vladimirja Morozova, Nikite Lobinceva in Julije Jefimove, dodaja R-Sport, ki še piše, da je Mok udeležbo v Riu dovolil tudi ruski ekipi v sinhronem plavanju in ruski ženski ekipi v vaterpolu ter Vladimirju Dratcevu v daljinskem plavanju.

Lobincev in Morozov, ki sicer trenira v ZDA, sta bila del ruske ekipe na zadnjih OI v Londonu pred štirimi leti, ko je štafeta na 4x100 m prosto osvojila bron. Lobincev je bil še srebrn v štafeti 4x200 m prosto na igrah v Pekingu 2008. Jefimova je štirikratna svetovna prvakinja.

Zelena luč tudi za ruske strelce in judoiste

Med ruskimi športniki, ki so v zadnjem hipu dobili dovoljenje za nastop na olimpijskih igrah v Riu, so tudi strelci in judoisti. O zeleni luči za strelsko reprezentanco je poročala ruska tiskovna agencija Tass, novico o pozitivni rešitvi judoističnega vprašanja nastopa pa je potrdila krovna mednarodna zveza.

Kot poroča Tass, je celotna strelska ekipa Rusije dobila dovoljenje za nastop v Riu.

Mednarodna judo zveza IJF pa je sporočila, da bodo v Riu nastopili vsi Rusi, ki so si nastop priborili v kvalifikacijah. Zveza je zapisala, da so vse športnike, gre za štiri judoistke in sedem judoistov, v preteklosti večkrat testirali in da so bili vsi dopinški izidi negativni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin