Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
2. 8. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Rio 2016 Dean Bombač Rokometna reprezentanca Veselin Vujović rokomet olimpijske igre

Torek, 2. 8. 2016, 9.00

6 let, 6 mesecev

Intervju: Dean Bombač, rokometni reprezentant

Še na nobeni tekmi toliko udarcev kot na treningu reprezentance

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
dean bombac | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Dean Bombač bi na olimpijskih igrah v Riu lahko bil eden ključnih dejavnikov v vrstah slovenske reprezentance. "Selektor Vujović nam je rekel, da smo središče sveta. Moramo se strinjati z njim," pravi Koprčan.

"Ni lepo trenirati, lepo je igrati," je tudi Deanu Bombaču odleglo, ko je slovenska rokometna reprezentanca po skoraj mesecu dni vse prej kot preprostih treningov pod nadzorom Veselina Vujovića krenila proti Riu. Tam bo imel Primorec predvidoma zelo vidno vlogo. Tudi za prihodnost je "programiran" kot eden od vodij na igrišču. Naslednik Uroša Zormana, s katerim sta si do zdaj delila reprezentančno garderobo, v prihodnji pa si bosta klubsko pri poljskih Kielcah. Za njim sta odlični sezoni na Madžarskem, še pred klubskim pa ga čaka olimpijski izziv.

Kakšno Slovenijo lahko pričakujemo na olimpijskem turnirju?
Moramo poskrbeti, da se zaradi priložnosti, ki se nam je ponudila, ne bomo tepli po glavi. Uroš Zorman se je vse od Aten 2004, zdaj je pri 36 letih dočakal drugo priložnost. Malokdo jo dočaka. Smo iz pravega testa. Mislim, da bomo naredili, kar smo si zadali. Vsi živimo za to. Nočemo si očitati, da nismo izkoristili priložnosti.

Gre za drugačen turnir kot svetovno prvenstvo …
Ena tekma odloča o vsem. Gorazd Škof nas je že označil za četrtfinaliste. Prav je, da tako razmišlja. Če prideš v polfinale … Gotovo si ne želim, da bi se zgodilo to in bi bili četrti. Rajši se vržem z letala. Potem sem pravzaprav raje zadnji, kot da bi bili v polfinalu in končali na četrtem mestu. Če v tem primeru ne bi prišli domov z medaljo, je bolje, da se kar obesimo (smeh, op. a.).

Samozavest je ključna beseda, ki jo Veselin Vujović želi posredovati Slovencem. | Foto: Vid Ponikvar Samozavest je ključna beseda, ki jo Veselin Vujović želi posredovati Slovencem. Foto: Vid Ponikvar V skupini z Egiptom, Brazilijo, Švedsko, Nemčijo in Poljsko je kar nekaj starih znancev. Se boste Nemcem skušali oddolžiti za poraz na evropskem prvenstvu?
Prvi tekmi sta najpomembnejši. Če ju dobiš, si naredil velik korak k preboju iz skupine. Če mene vprašate, smo favoriti za prvo mesto. Imamo boljšo reprezentanco od vseh. Tudi če so Nemci evropski prvaki, jih bomo premagali. Moramo jih. Cilji so visoki, tudi moji osebno. Če bomo vsi razmišljali tako, bomo tja tudi prišli.

Ne le tekmeci, tudi naša reprezentanca je vrhunska. Zadnje čase igramo tako, da se nihče noče srečati z nami. Menim, da se nam bodo poskušali izmikati tudi potencialni nasprotniki iz druge skupine. Imamo nekaj … Še sam ne vem, kaj. Ko pogledaš našo obrambo, smo razen Mateja Gabra in Blaža Blagotinška vsi bolj "mehkužni", a na zadnjih tekmah dobivamo po 20, 22 golov. To nekaj pove. Mogoče smo končno postali predrzni, pravi, zafrknjeni. Nikogar se ne bojimo. Morda nas to nosi.

Je bolje, da je hipotetično lažja "slovenska" skupina ali da bi bila preprostejša skupina A in bi lažjega tekmeca dobili v četrtfinalu?
Vsi se bojimo Francozov, Hrvatov iz druge skupine, Nemci iz naše pa so bili na primer evropski prvaki. Tudi moj nekdanji trener pri Picku Juan Pastor mi je dejal, da bi bilo bolje, če bi bili v težji skupini. A razlike med reprezentancami niso velike. Pomembno je, da imamo skupni cilj.

Nemčija je na evropskem prvenstvu na Poljskem Slovence premagala, jih poslala domov, nato pa odšla povsem do konca.  | Foto: Vid Ponikvar Nemčija je na evropskem prvenstvu na Poljskem Slovence premagala, jih poslala domov, nato pa odšla povsem do konca. Foto: Vid Ponikvar Ko smo selektorja vprašali, kdaj pohvali igralce, se je le nasmehnil in odvrnil, da se včasih, zelo redko sicer, to vendarle zgodi. Kako vam ustreza takšen odnos po letu njegovega mandata? Ste se približali drug drugemu?
Pri Borisu Deniču je bil drugačen sistem. Veselin Vujović je prinesel neko negotovost. Nihče ne more stoodstotno vedeti, da bo v ekipi. Na treningu gremo "na glavo", skoraj vsakič teče kri. Vujović nam je rekel, da smo središče sveta. Moramo se strinjati z njim, da se vse vrti okrog nas. To nam je vcepil v glavo. Hvala bogu, da je tako. Rezultati so prišli. Na Poljskem (evropsko prvenstvo je Slovenija končala na 14. mestu, op. a.) nas on ni poznal, mi pa njega ne. Ni bilo zaupanja. To je naraslo na Švedskem v olimpijskih kvalifikacijah, na Norveškem smo ga nadgradili. Zdaj je čas, da ga potrdimo.

Veselin Vujović Bombača vidi kot enega ključnih igralcev. Še posebej v bližnji prihodnosti. | Foto: Vid Ponikvar Veselin Vujović Bombača vidi kot enega ključnih igralcev. Še posebej v bližnji prihodnosti. Foto: Vid Ponikvar Je preskok tudi v tem, da Vujović zahteva, da tudi na treningu igrate tako ostro, nepopustljivo kot na tekmi?
Še od nobene reprezentance nisem dobival takšnih udarcev kot jih zadnje čase v reprezentanci. Vsak dan sem tepen. Nisem edini. Od Blaža Blagotinška in Vida Poteka leti z vseh strani. Ni popuščanja. Tako je prav. Medalje se osvajajo na treningu, ne na turnirju. Vadili smo vrhunsko in tudi pričakujemo takšen rezultat.

Kaj ste osebno pridobili v tem "borilnem" rokometu, več čvrstosti?
Selektor me je že na drugem sestanku vprašal: "Deki, misliš, da si najboljši?" Odgovoril sem mu pritrdilno. Prej verjetno ne bi trdil, da sem najboljši na svetu. Uroš Zorman pa si je ob tem mislil svoje … To nam je dal Vujović: da vsi razmišljamo, da ni boljših od nas. To je naša družina, treba jo je negovati.

 

Ne spreglejte