Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
27. 7. 2016,
13.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

1

Natisni članek

Rio 2016 LeBron James Kevin Durant Kyrie Irving Mike Krzyzewski ameriška košarkarska reprezentanca

Sreda, 27. 7. 2016, 13.53

6 let, 6 mesecev

Ameriška košarkarska reprezentanca pred OI

Dolga brada neporaženosti zvezdnikov lige NBA

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

1

Ameriški košarkarji so na olimpijskem turnirju vedno največji kandidati za naslov, nič drugače pa ni niti pred igrami v Riu. Na poslovilnem turnirju selektorja Mika Krzyzewskega, ta ne bo imel na voljo najmočnejše ekipe, vseeno pa bo vse drugo razen tretjega zaporednega zlata razočaranje.

Deset od 12 košarkarjev ameriške reprezentance leta 1992 je bilo izbranih med 50 najboljših košarkarjev vseh časov. | Foto: Deset od 12 košarkarjev ameriške reprezentance leta 1992 je bilo izbranih med 50 najboljših košarkarjev vseh časov.

Od olimpijskih iger v Barceloni leta 1992, takrat je "dream team" svoje nasprotnike odpravil v povprečju za več kot 40 točk na tekmo, ko so za ameriški košarkarsko reprezentanco prvič lahko nastopili profesionalci iz lige NBA, se le enkrat niso domov vrnili z zlatom okoli vratu.

Zalomilo se jim je le v Atenah leta 2004, ko so jih v polfinalu šokirali Argentinci z Manujem Ginobilijem, Američanom pa je na koncu pripadel le bron.

Le štiri napake v sistemu

Američani so na poletnih olimpijskih igrah od leta 1936 le štirikrat ostali brez zlata. Prvič se jim je zalomilo leta 1972, ko so bili srebrni, leta 1980 so bojkotirali igre, v letih 1988 in 2004 pa so bili bronasti.

Skupno imajo 14 olimpijskih naslovov.

Mladi zvezdniki lige NBA leta 2006 na svetovnem prvenstvu na Japonskem niso zdržali pritiska. | Foto: Mladi zvezdniki lige NBA leta 2006 na svetovnem prvenstvu na Japonskem niso zdržali pritiska.

Tudi "coach K" začel medlo

Po neuspehu v Grčiji je koordinator ameriške reprezentance postal Jerry Colangelo, ki je na selektorsko mesto pripeljal Mika Krzyzewskega. Ta ob vodenju Američanov še vedno sedi tudi na klopi ameriške univerze Duke.

Prva naloga Krzyzewskega, svetovno prvenstvo 2006, se ni začela po pričakovanjih. Po košaricah nekaterih zvezdnikov (Tim Duncan, Kevin Garnett …) je "coach K" ekipo sestavil z mladimi zvezdniki lige NBA (LeBron James, Carmelo Anthony, Dwight Howard, Chris Paul, Chris Bosh …), vendar doživel poraz v polfinalu proti Grčiji, ko je blestel Vassillis Spanoulis.

To je bil edini poraz Krzyzewskega na velikem tekmovanju po ustoličenju leta 2006. Od takrat so se Američani znova vrnili na prestol. Najprej so si zlato nadeli na OI 2008 v Pekingu, dve leti pozneje pa v Turčiji po 16 letih postali še svetovni prvaki.

Leta 2012 so Američani sestavili eno najmočnješih postav, zadnjo tekmo v državnem dresu pa je ob naslovu odigral Kobe Bryant. | Foto: Leta 2012 so Američani sestavili eno najmočnješih postav, zadnjo tekmo v državnem dresu pa je ob naslovu odigral Kobe Bryant.

Novi "dream team" in gladka obramba zlata

Pred štirimi leti je Krzyzewski sestavil "dream team" 21. stoletja. Takrat so v moštvu bili Kobe Bryant, Kevin Durant, LeBron James, Russell Westbrook, James Harden in drugi, ob koncu tekme pa so nasprotne ekipe zaostajale v povprečju za 32 točk.

Tudi na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma so se Američani sprehodili do naslova, vendar s povsem novo ekipo.

Krzyzewski je po letu 1992 sestavil najmlajše moštvo, ki je štelo le nekaj več kot 24 let, z mislimi na olimpijske igre v Riu.

Zadnje dejanje Krzyzewskega na ameriški klopi

Olimpijske igre v Riu bodo zadnje prvenstvo, ko bo Američane vodil Krzyzewski. Od leta 2006, ko je sedel na klop reprezentance, je osvojil dve zlati medalji na svetovnih prvenstvih in dve zlati na olimpijskih igrah, zdaj pa bo lovil še tretjo.

Na ameriški klopi ga bo nasledil trener San Antonio Spurs Gregg Popovich.

Mike Krzyzewski se po desetih letih poslavlja od ameriške reprezentance. | Foto: Mike Krzyzewski se po desetih letih poslavlja od ameriške reprezentance.

Številne odpovedi pred Brazilijo

A pred odhodom v Brazilijo so sledile številne odpovedi ameriških košarkarjev. Tako je Krzyzewski v moštvo vpoklical šest debitantov, med dvanajsterico pa imata le dva izkušnje z nastopanjem na olimpijskih igrah.

"Imamo selekcijo od 25 do 35 igralcev in s temi smo popolnoma zadovoljni. Vedno bo kdo poškodovan ali pa ne bo igral zaradi družinskih zadev ali nove pogodbe. Bi si želel v ekipi Jamesa? Seveda bi si ga, vendar je tudi v tej ekipi dovolj talenta, širine in izkušenj, da naredimo to, kar se od nas pričakuje," je dejal "coach K".

Američani so tako kot vedno zelo pozno začeli priprave na Rio, brez kondicijskih priprav.

Izkušnje bosta v ameriškem moštvu nosila novopečeni član Golden Stata Durant in zvezdnik New Yorka Anthony. 32-letni Američan bo po neuspehih z New Yorkom, kjer je bil daleč od boja za naslov prvaka, uteho iskal v lovu na tretje olimpijsko zlato.

Carmelo Anthony bo nastopil že na svojih četrtih olimpijskih igrah. | Foto: Carmelo Anthony bo nastopil že na svojih četrtih olimpijskih igrah.

Kakšna je ekipa?

Za razliko od prejšnjih zasedb "coacha K-ja", ki so bile vedno zelo bogate po atletskih predispozicijah, ima tokrat v moštvu tudi dva težka centra – DeAndreja Jordana in DeMarcusa Cousinsa.

Napad bo kreiral "avstralski" Američan Kyrie Irving, ki si želi nadgraditi izjemno sezono, ko je s Clevelandom postal prvak lige NBA. V moštvu sta še dva finalista zadnje sezone najmočnejše lige na svetu – Klay Thompson in Draymond Green. Izkušnje prinaša tudi 30-letni Kyle Lowry, v moštvu je še zvezdnik Indiane Paul George in pa Toronta DeMar DeRozan. Mesto med dvanajsterico sta si izborila še 25-letni košarkar Chicaga Jimmy Butler in novi član Dallasa Harrison Barnes.

"Znova imamo ekipo, ki je sposobna igrati trdo obrambo, in imamo močna centra, ki jih nismo imeli že od Pekinga leta 2008. Navdušen sem tudi nad Jimmyjem Butlerjem. Drugačnih pravil, kot so v ligi NBA, ne poznata le Anohny in Durant. V glavnem, imamo vse, kar potrebujemo, da v Riu osvojimo zlato," je samozavesten Krzyzewski.

Kdo je odpovedal?

Med najbolj vročimi odpovedmi sta vsekakor zaporedni najkoristnejši igralec lige NBA Stephen Curry in sveži prvak lige NBA James. Od večjih zvezdnikov manjkajo tudi Harden, Westbrook in Davis.

Ne spreglejte