Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 10. 2011,
12.24

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

tek mraz tekač

Sreda, 12. 10. 2011, 12.24

1 leto

Tekači, naj vas mraz ne prestraši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Običajno so tekaške steze v tednih pred ljubljanskim maratonom polne tekačev, ki pa se po največjem tekaškem dogodku v Sloveniji poskrijejo v svoje luknje, telovadnice, fitnese – nekam na toplo.

Pri mnogih tekačih velja prepričanje, da vdihavanje mrzlega zraka zagotovo ne more biti zdravo, da bodo s tekom v mrazu tvegali prehlad in podobno. A bolezni so stvar virusov in ne mrzlega zraka. Pozimi imamo pri teku pogosto pekoč občutek v prsnem košu, a tudi ta ni posledica mrzlega zraka. Vdihnjen zrak potuje preko žrela, grla, sapnika in sapnici v pljuča. Če je zunaj temperatura -10 stopinj Celzija se bo zrak že na poti do grla ogrel na 20 stopinj, pri vstopu v pljuča pa že na 30 stopinj Celzija. Vzrok za pekočo bolečino je v nizki absolutni vlažnosti mrzlega zraka. Ker pri telesni aktivnosti intenzivno dihamo, to poveča pretok suhega zraka mimo celic, ki prekrivajo dihalne poti, slednje pa so občutljive na dehidracijo. Suh zrak izsušuje sluznico dihalnih poti, to pa povzroča pekoče občutke v dihalih in kašljanje, kar pa ni nevarno in vas ne bi smelo odvrniti od teka.

Kako se obleči?

V mrzlem vremenu se je seveda potrebno obleči topleje, a brez pretiravanja. Tudi v mrazu se znojimo. Če se bomo oblekli preveč, se bomo močno znojili, zaradi prepotenih oblačil pa nas bo začelo zebsti, saj je voda slab izolator.

Priporočljivo je, da oblečete lahka, večplastna oblačila. Dve tanjši plasti bolje prepuščata znoj, kot ena debela. Poleg tega lahko kakšno plast slečemo, če nam je prevroče. Spodnja plast naj bo iz materialov, ki odvajajo znoj stran od kože, saj boste s tem ohranjali toploto. Zgornja oblačila naj bodo primerna vremenu. Ob hudem vetru ali deževju je obvezna vetrovka, ko začne zmrzovati pa so nepogrešljive tudi rokavice, kapa ali trak. Skozi glavo namreč lahko izgubimo veliko toplote. Občutljivejši tekači si lahko okrog ust in nosu ovijejo šal ali pa uporabijo tekaško masko. Pomembno je tudi, da obujemo tople tekaške nogavice in tekaške čevlje, ki ne premočijo ob prvem stiku s snegom, če tečemo pozimi.

Mnogi delajo napako in se oblečejo preveč. Če vam je toplo že v mirovanju, boste zagotovo med tekom ''zakuhali''. Zato je nekaj povsem običajnega, da vas na začetku malo mrazi, a brez skrbi, kmalu se boste ogreli. Pomembno pa je, da ko ste enkrat preznojeni, ne delate daljših postankov, takoj po vadbi pa se preoblečete v suha oblačila.

Ne spreglejte