Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 2. 2012,
9.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rekreacija prehrana beljakovine zdravo življenje

Torek, 14. 2. 2012, 9.33

6 let, 7 mesecev

Spoznajte kakovost beljakovinskih praškov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Koncentrat, izolat, hidrolizat, dodane BCAA, glutamin ... to so že besede, katerih pomen moramo poznati, da lažje ocenimo kakovost in vsebnost beljakovinskih praškov.

Po tem, ko vemo, kaj so beljakovinski praški (Proteini = beljakovine ≠ steroidi = doping), in iz česa so ter kako jih pridobimo (Kako in iz kje pridobimo beljakovinske praške), je dobro poznati še razlike med njimi.

Beljakovine v praških se razlikujejo po kemijski sestavi, ki določa njihov odstotek in hitrost oziroma sposobnost prebavljivosti v telesu.

Koncentrat je najosnovnejša oblika beljakovin z od 60- do 85-odstotno "čistostjo" in je cenovno najugodnejša. Izolat vsebuje še večji odstotek beljakovin, ker se s proizvodnjo odstrani še več laktoze, maščob in še nekaj "bolj zdravih komponent". Posebej primeren je za tiste, ki slabše prenašajo laktozo. Cena je višja. Hidrolizat je neke vrste spremenjen izolat. Encimsko skrajšanje aminokislinskih peptidov v manjše verige aminokislin vodi k še boljši prebavljivosti oziroma absorpciji v telesu. Slaba lastnost hidrolizata je grenak okus, ki pri potrošnikih ni zaželen. Tudi cena je taka, da ga v beljakovinskih praških zasledimo večinoma samo v manjših odstotkih.

Dodatek BCAA in glutamina Z besedo BCAA (branched-chain amino acid) poimenujemo tri razvejane verige aminokislin, ki so esencialne za telo ter najpomembnejše za rast in vzdrževanje mišičnega tkiva. To so L-levcin, L-iso-levcin in L-valin. Čeprav so neprijetno grenkega okusa (gledano z vidika senzorika grenak okus predstavlja negativen predznak), imajo mnogo dobrih lastnosti. Posebej jih cenijo dvigovalci uteži zaradi njihove sposobnosti preprečevanja katabolizma (tj. razgradnja telesu lastnih snovi ali presnovnih produktov do enostavnejših molekul za energijo). Ko se zaloge glikogena v jetrih in mišicah porabijo, BCAA predstavlja vir energije za telo, zato ne pride do razgradnje lastnih proteinov.

Glutamin je še ena aminokislina, ki je zelo pomembna za telo in mišično maso. Predstavlja več kot polovico prostih aminokislin v mišicah. Ob napornih treningih hitro pade pod normalno raven in posledica je močno poslabšanje imunskega sistema. V zadnjem času se ga veliko uporablja v klinični dietetiki po različnih bolezenskih stanjih za hitrejše okrevanje. V prehranskih dopolnilih je najpogosteje v dveh oblikah, kot prosti L-glutamin ali kot glutamin peptid. Pri drugem je glutamin vezan na kakšno drugo aminokislino, zato je absorpcija boljša. V obliki dopolnil ga je najbolje uživati zjutraj ali zvečer na prazen želodec ali po treningu.

Kateri beljakovinski praški so torej najkakovostnejši? Izolat in hidrolizat beljakovin sta boljša izbira od koncentrata. Večja ko je vsebnost BCAA in glutamina, kakovostnejši je proizvod. Marsikaj se še dodaja v beljakovine, a o tem kdaj drugič.

Ne spreglejte