Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 3. 2013,
11.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

šport rekreacija skike

Torek, 26. 3. 2013, 11.07

8 let

Skajkanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Skikanje ali skajkanje, zanimiva oblika športne rekreacije, ki je bila pred leti že predstavljena v Sloveniji, je ena od možnosti rekreiranja, s katero se lahko spopadete v prihajajoči sezoni.

Skajkanje, ki močno spominja na nordijsko drsanje in je skovanka angleških besed skate (drsanje) ter bike (kolo), združuje prvine drsalne tehnike teka na smučeh, kolesarjenja in pohodništva.

Z drsalno tehniko in pravo opremo se lahko podamo praktično na kakršenkoli teren, tako asfaltne, makadamske ali gozde ceste in poti, kot tudi druge off road površine. Edini pogoj je suha podlaga.

Poleg posebnega dvokolesnega obuvala, ki ga nataknemo prek športnega copata in pritrdimo na nogo, potrebujemo za varno skajkanje še palice, zaščitno čelado – lahko uporabimo kar kolesarsko, ščitnike za kolena, komolce in roke. Tako smo dobro zaščiteni pri morebitnih padcih.

Vožnjo po raznovrstnem terenu omogočajo prav posebna, z zrakom napolnjena kolesa, ki so za razliko od rolerjev pritrjena na sprednji in zadnji strani skajka.

Prednosti skajkanja

Pri skajkanju tako kot pri teku pokurimo veliko kalorij. Prednost te rekreacije pa je, da ne obremenjujemo sklepov, zaradi česar je skajkanje primerno za ljudi s prekomerno težo.

Zahvaljujoč z zrakom napolnjenim kolesom, ki v premeru merijo 15 cm, primernega terena za skajkanje ni treba iti iskat daleč. Veliko možnosti se ponuja kar v neposredni bližini naših domov, saj je skajkanje možno na različnih terenih.

Vsak skajk ima tudi zavoro, s katero je mogoče doseči podobno zavorno moč kot pri kolesarjenju. Hitrosti tako veliko lažje uravnavamo, zaradi česar tovrstno rekreacijo uvrščamo med bolj varne.

Skajkanje predstavlja zanimivo, predvsem pa varno alternativo vzdržljivostnim športom, ki jo je vredno preizkusiti.

Ne spreglejte