Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 2. 2012,
9.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

rekreacija beljakovine hrana prehrana

Torek, 7. 2. 2012, 9.46

8 let

Proteini = beljakovine ≠ steroidi = doping

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav že vrabci čivkajo, da se angleški besedi proteini lepše slovensko reče beljakovine, je še vedno kar nekaj ''specialcev'', ki tega ne vedo.

Današnja tema so beljakovine, ki nimajo ničesar skupnega s steroidi ali dopingom, zato bomo s to primerjavo tukaj zaključili.

Beljakovine so hrana! Zanimivo, da ima večina ljudi proteine (kaj se to res sliši bolj ''umetno'' kot beljakovine?) za prehranska dopolnila in si ob tej besedi predstavljajo Jupol barvam podobna pakiranja. Čeprav so beljakovine najbolj prodajan športni dodatek k prehrani, ne morem mimo dejstva, da je to hrana! Jajca, skuta, meso, soja … nekaj znanih tehnološki postopkov in beljakovinski praški so tu. Kemije je prav toliko, kolikor je dodanih okusov, sladil, barvil, konzervansov – vse to pa najdemo tudi v vsakodnevnih živilih. Beljakovinski praški so nič drugega kot iz hrane ''vzete'' beljakovine. Torej ob uživanju le teh ne pričakujte čudežev v stilu večji, hitrejši, močnejši. Ne razumite me napačno, beljakovinski praški (če vam primanjkuje beljakovin!) so lahko prav zdravo dopolnilo, a ne nasedajte marketinškim oglaševanjem o čudežnih povečanjih mišične mase, hitrem hujšanju itd.

RDA - Recommended Daily Allowance ali priporočen dnevni vnos Po priporočilih ministrstva za zdravje, ki je priporočila povzelo po nemških, švicarskih in avstrijskih združenjih za prehrano, je priporočen dnevni vnos beljakovin 0,8 grama na kilogram telesne teže na dan za moške in ženske, starejše od 19 let.

Kar pa ne velja za športnike! Razprave o količini potrebnih beljakovin trajajo že leta. Obsežnejše preiskave presnove so v zadnjih letih potrdile, da sodobna priporočila za športnike presegajo zgoraj naveden podatek za praktično 100 odstotkov. Danes vemo, da nezadosten vnos beljakovin onemogoča optimalno obnovo telesa. Negativne posledice slabe obnove se v daljšem časovnem obdobju nakopičijo in se pokažejo v slabem učinku treninga in celo propadanju mišičnih struktur. Skoraj vsakdanja intenzivna vadba poveča potrebo po beljakovinah na 1 do 1,5 g/kg TT. Zelo intenzivna in količinsko obsežna vadba pa poveča potrebo do 2 g/kg TT in celo več. To je pa že vrednost, pri kateri je dodajanje beljakovinskih praškov zelo dobrodošlo.

Povečan vnos beljakovin tudi za starejše od 60 let! Z leti ljudje izgubljamo vse več mišic (sarkopenija), zato je smiselno povečanje vnosa beljakovin na vsaj 1 gram na kilogram telesne mase. Za več aktivnosti, tudi pri teh letih velja še večja količina vnosa. Kakšne vrste beljakovinskih praškov poznamo in kako se razlikujejo ter kateri so bolj kakovostni in kateri manj? O tem v naslednjem prispevku.

Ne spreglejte