SiolNET. Sportal Rekreacija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Preprečite vročinsko kap

1

termometer

V vročih poletnih dneh je vročinska kap pogost pojav. Preprečite jo z zadostno hidracijo.

Če med telesno aktivnostjo premalo pijemo, volumen krvi pade in telesna temperatura se nam zviša, zato se poveča obremenitev na srce in pljuča. Srce mora delati močneje, da kri lahko kroži po telesu. Zaradi takšne obremenitve telesa ob dehidraciji bodo vaje postajale vse težje in naša učinkovitost bo padala. Že 2 % dehidracija bo poslabšala maksimalno aerobno kapaciteto za 10 – 20 %.

Kaj pa realnost? Če se na primer 70-kilogramski tekač udeleži maratona, se takšna izguba tekočine pojavi že, če med tekom izgubi okoli 1,4 kg. Ker z znojem izgubimo 0,5 do 2 l telesne tekočine na uro, bo na meji pomembne dehidracije lahko že prej kot v dveh urah, če tekočine ne bo pravilno nadomeščal. To v praksi pomeni tudi veliko slabši končni čas in slabo počutje. Dehidracija lahko povzroči še druge težave, na primer bruhanje, in tako je možno, da tekač ne bo videl cilja. To je pravzaprav osnovna in pri današnjem znanju tudi precej neumna napaka.

Bolj boste dehidrirani, manj se boste potili To se zgodi zaradi manjše količine (volumna) krvi v telesu, ki je posledica pomanjkanja vode. Zato mora telo delati kompromise med hlajenjem telesa in ''poganjanjem'' mišic. Ker smo telesno aktivni, gre več krvi v mišice, zato je ne preostane dovolj za ožilje ob koži, ki skrbi za oddajanje toplote. Če nadaljujemo s telesno aktivnostjo, to lahko vodi v izčrpanost, omedlevico ali celo vročinsko kap.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin