SiolNET. Sportal Rekreacija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ne stradajte!

2

termometer

 | Foto:
Zakaj so diete s premajhnim vnosom hrane neuspešne? Ne bodite neprestano lačni in si dieto raje zastavite nekoliko drugače.

Bliža se čas višjih temperatur in pogovori o dietah so vse pogostejši. Marsikdo s hujšanjem začne zadnji hip in z neko ekstremno dieto škodi lastnemu zdravju. Resnica je ta, da je zdaj že zadnji čas za dieto, če želimo zgubiti nekaj malega, kar se je nabralo čez zimo. V kolikor nam tehtnica kaže veliko preveč, pa si za cilj raje postavimo naslednje leto ter že zdaj počasi urejajmo svoje navade.

Današnji trendi Čeprav je v modi kar nekaj različnih diet, je v praksi večinoma njihov skupni imenovalec premajhen vnos hrane. Logika je preprosta: manj bom jedel, hitreje bom shujšal. Vendar to ne drži! No, če želimo izgubljati na mišični masi, da bomo suhi, vendar nam bosta koža in meso visela od kosti, potem je to prava pot. Vendar ne poznam nikogar, ki bi si to želel.

Stradanje S stradanjem telesu sporočimo pomanjkanje hrane. Odzove se tako, da upočasni in zmanjša presnovo (metabolizem). Posledica je počasen tempo v telesu, v katerem se vsi kemični postopki upočasnijo, zato potrebujemo manj energije. Če torej v telo vnašamo manj hrane, zaradi tega izgubimo malo ali nič teže, ker telo meni, da je zmanjšan vnos hrane okoliščina, ki se ji mora prilagoditi. To pa še ni vse! Ko telo nima več dovolj energije, ki mu jo odvzemamo s premajhno količino hrane, bo najprej napadlo največjega porabnika energije – to so mišice.

Jojo učinek S prenehanjem stradanja in vnašanjem normalne količine hrane telo, prilagojeno manjši porabi energije, spet presenetimo. Naš prejšnji običajen jedilnik je za telo zdaj prekomerno vnašanje hrane, zato se ta višek naloži kot maščobno tkivo in spet smo na začetku. Naša volja je na dnu in za tolažbo posežemo po še večji količini hrane, zato ponavadi po dieti tehtamo več kot pred njo.

Več nasvetov o zdravem izgubljanju telesne maščobe in pravilnem prehranjevanju sledi v naslednjih dneh. Do takrat pa: zadostna telesna vadba je prava pot!

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin