Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 4. 2012,
11.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rekreacija maraton tek maraton Radenci

Ponedeljek, 16. 4. 2012, 11.11

8 let

Maraton treh src od začetka do danes

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Maraton treh src je najstarejša tovrstna prireditev pri nas in v tem delu Evrope.

Prvi maraton v Radencih je bil organiziran leta 1981, gesli tekmovanja pa tudi po 31-ih letih ostajata ''TEKMUJ SAM SEBOJ'' in 'VSAK JE ZMAGOVALEC''. Ideja o maratonu ''treh src'' se je rodila na Pomurskem kmetijskem sejmu leta 1980. Zaživela je leto kasneje, ko so se v različnih terminih od spomladi do jeseni na treh lokacijah v Sloveniji zvrstili teki v Radencih, Bovcu in Kranju.

Prvič so tekli 1981 Prvi maraton v Radencih je bil organiziran 30. maja 1981. Radenci, Bovec in Kranj so zadnji skupni projekt izpeljali leta 1985, nato pa sta zaradi upada zanimanja Bovec in Kranj organizirano tekaško dejavnost opustila, Radenci pa so vztrajali in danes je Maraton treh src najstarejši pri nas in v tem delu Evrope.

Na svoj račun so prišli tudi najmlajši Leta 1987 so na Maratonu treh src prvič organizirano nastopili najmlajši tekači, od leta 1992 pa se tek najmlajših udeležencev Maratona treh src tudi uradno imenuje Tek veveričk in srčkov. Tek otrok oziroma Tek veveričk in srčkov za deklice in dečke v taki obliki poznamo še danes, največ – rekordnih 1241 najmlajših tekačev − je na njem nastopilo leta 2007. Idejo o planinskem pohodu, ki je popestril tradicionalni Maraton treh src je tedanji predsednik PD Gornja Radgona in član Tekaške sekcije Radenska, Rudi Babošek predstavil organizacijskemu odboru maratonu 31. marca 1991 in pobuda je bila z navdušenjem sprejeta. POHOD TREH SRC je bil tako na sporedu še isto leto, torej, 25. maja 1991 že z zavidljivo udeležbo, zato so z njim nadaljevali.

Tek tudi čez mejo Mednarodni Maraton treh src je med leti 1992 in 2000 potekal tudi čez mejo v sosednjo Avstrijo. Čez mednarodni mejni prehod v Gornji Radgoni je bilo namreč po avstrijski strani speljane natanko 6666 metrov proge velikega maratona, t.j. teka na 42 km, ki se je v Gederovcih vračal nazaj v Slovenijo! Leta 1992 so na Maratonu treh src prvič nastopili paraplegiki! Leta 2004 je Maraton treh src prvič postregel s štirimi razdaljami članskih tekov oz. s pestro tekaško ponudbo za vsakogar nekaj. Od tega leta naprej se tako udeleženci praznika teka in rekreacije v Radencih lahko preizkusijo na 42, 21, 10 in 5.5 km dolgih progah. Da je Maraton treh src čim bolj prijazen tekačem so organizatorji poskrbeli tudi za t.i. zajce oz. vzpodbujevalce tempa, ki imajo na dresu posebej izpisan čas, po katerem pritečejo v cilj in jim tekač za tak dosežek lahko brezskrbno sledi. Tovrstni tekači so v skladu s tradicijo še posebej dodatno označeni z baloni v obliki srca.

Tek prestavljen na dopoldanski čas 26. Maraton treh src se je zapisal v zgodovino s spremenjenim programom in prvič izvedenim startom osrednje tekaške prireditve dopoldan. Drzen korak in premik starta iz popoldanske 15.00 ure na jutranjo 9.30 uro se je izkazal za zadetek v polno, saj so tekači to z odobravanjem sprejeli , tako da od takrat štart ostaja v tem terminu. 26. Maraton treh src je štel tudi prvič za t.i. CERR-CUP (Central European Region Running Cup) novoustanovljenega tekaškega pokala treh dežel in sicer sosednje Madžarske, Avstrije in Slovenije, v katerega je bilo v prvi sezoni, ob ustanovitvi, vključenih trinajstih tekov. Maraton treh src je od vsega začetka vključen tudi v akcijo »Slovenija teče za zdravje« pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije in je bil od vsega začetka tudi ponosna prireditev, ki je štela za t.i. POM-P oziroma Pomurski pokal v rekreativnih tekih različnih organizatorjev iz pokrajine ob Muri.

Uvedba »mobilnih sodnikov« Na 27. Maratonu treh src je sodniška služba organizatorja pod vodstvom Sobota po vzoru največjih maratonov na svetu prvič preizkusila tudi t.i. »mobilne sodnike« na kolesu. Zaradi vse večje oziroma iz leta v leta naraščajoče udeležbe so tako za nemoten potek prireditve v skladu s pravili Atletske zveze Slovenije in IAAF-a, poleg ostalih kolegov, na kolesih skrbeli trije sodniki, kar se je izkazalo za povsem vmesno. Na 27.

Nova razdalja za najmlajše tekače Na Maratonu treh src so prvič priložnost za svoj nastop v kategoriji tekov najmlajših tekačev dobili tudi tekači stari od 10. do 14. leta starosti (U-12 in U-14), ki so tekli po novi, 1.200 metrov dolgi progi speljani po radenskem zdraviliškem parku. Novost je bila še posebej dobro sprejeta predvsem med udeleženci, ki jim je tovrstna razdalja pisana na kožo, saj so prerasli razdalje na tekih Veveričk in srčkov, članski teki z 5.5 km ali daljšo razdaljo pa bi bili zanje vseeno še prevelik zalogaj.

31. Maraton rekorden Lanski, 31. Maraton, je bil rekorden tako po udeležbi kot tudi sodelujočih iz drugih držav. Udeležilo se ga je 8527 ljubiteljev rekreacije in teka, ki so prihajali iz kar 19 držav.

V prihodnjih dneh boste na Planet Siol.net izvedeli še več o najstarejši tekaški prireditvi pri nas.

Ne spreglejte