Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2014,
13.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2014, 13.29

6 let, 6 mesecev

Koliko vas bo stala tekaška abeceda?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V prihodnjih dneh bodo po daljšem zimskem predahu znova zaživele številne šole teka. Zakaj so tekaške šole sploh potrebne, kakšno znanje prinašajo in zadnje, a ne nepomembno, koliko stanejo?

Po besedah Petra Kastelica, trenerja rekreativnih tekačev, ki je lani s tekaškimi nasveti na preizkušnje v okviru Ljubljanskega maratona pripravil (in spodbudil) marsikaterega bralca Planet Siol.net, ljudje pogosto potrebujejo nekaj spodbude, da se lotijo teka. "Če povrhu želijo še čim bolj zdravo in pravilno teči, so skupinski treningi zagotovo smotrna možnost. Nekomu, ki je neodločen, je dovolj že vnaprej določen termin, ki ga 'prisili', da se odpravi na trening in naredi nekaj zase."

Motivacija s ščepcem tekmovalnosti

Nekaterim tekačem bolj ustreza, da tečejo sami, spustijo možgane na pašo in se povsem odklopijo od zunanjih dejavnikov, spet drugi lažje funkcionirajo v skupini. "Trening v skupini prinaša številne prednosti. V tekaški šoli GiBit poskušamo sestaviti čim bolj homogene skupine, kar omogoča kakovosten trening, daje dodatno motivacijo in tisti ščepec tekmovalnosti, ki vsekakor ni škodljiv in vodi k hitrejšemu napredku. Tek se marsikomu zdi monoton šport, a ko obišče naše treninge, ugotovi, da to ni res," zagotavlja Kastelic, ki pri pripravi tekaških treningov stremi k čim večji raznolikosti, ki dolgčas zatre že v kali.

Ne gre le za tek

"Tekaški trening poleg različnih tekaških prvin vsebuje tudi vaje za moč, gibljivost, tehniko in podobno. Zelo pomemben je tudi socialni vidik, saj končni cilj tekačev ni vedno le dober rezultat na tekmi. Tekači se sčasoma povežejo, postanejo prijatelji in se družijo tudi v prostem času. Nenazadnje so tekaški treningi vodeni s strani izkušenih trenerjev, ki vemo, kaj delamo. Naša naloga je, da vodimo tekače, popravljamo njihove napake, jih še dodatno motiviramo in delimo nasvete in lastne izkušnje s tekom," je prednosti tekaškega treninga v skupini osvetlil Kastelic, ki je v zadnjih desetih letih pretekel že marsikateri polmaraton, oktobra lani pa je z izvrstnim rezultatom 2;41:59, prvič premagal tudi 42-kilometrsko znamko.

Ne spreglejte