Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 6. 2019,
17.08

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

5

Natisni članek

Vršič Kranjska Gora Goni Pony

Sobota, 1. 6. 2019, 17.08

4 leta, 10 mesecev

5. Goni Pony

Noro: s ponijem na vrh prelaza Vršič v manj kot 41 minutah! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

5

Goni Pony 2019 | Več kot 1.300 kolesarjev na kolesih poni je danes grizlo v vršiški klanec s ciljem na 611 metrih. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Več kot 1.300 kolesarjev na kolesih poni je danes grizlo v vršiški klanec s ciljem na 611 metrih.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Najhitrejši kolesar, ki je s kolesom poni na 5. izvedbi športno-zabavne prireditve Goni Pony prvi dosegel vrh prelaza Vršič na 611 metrih nad morjem, je gorski kolesar Luka Tavčar. Za 13-kilometrsko traso z 801 višinskim metrom, naklonom do 10,8 odstotka in 24 serpentinami je potreboval samo 40 minut in 54 sekund. A bolj kot rezultati so bile tudi tokrat v ospredju posrečene oprave kolesarjev, ki so spet dokazali, da domišljija ne pozna meja. Dirke se je udeležilo več kot 1.300 kolesarjev iz osmih držav.

Športna prireditev Goni Pony, kjer je v ospredju sproščeno druženje, poseben čar pa mu dodajo inovativne oprave, v katerih kolesarji grizejo v vršiški klanec, je letos v Kranjsko Goro privabila več kot 1.300 kolesarjev na kolesih poni, kar je nov rekord v številu udeležencev.

Goni Pony 2019 | Foto: Peter Podobnik/Sportida Foto: Peter Podobnik/Sportida

Tavčar z novim rekordom proge

S 13-kilometrskim vzponom, ki velja za enega od najbolj legendarnih v Sloveniji, je najhitreje opravil gorski kolesar Luka Tavčar, ki je s (še neuradnim) časom 40.54 za kar štiri minute popravil starega (44 minut in pol Primoža Juraka) in postavil nov rekord vršiške proge na takšnem kolesu.

Vabljeni k ogledu fotogalerije Petra Podobnika/Sportida:
Fotogalerija
1 / 48

Kot je pripovedoval v cilju, si prireditev predstavlja kot stik med nostalgijo in tekmovalnim duhom, "saj se, kadar se požene štoparica, poženemo tudi tisti, ki smo bolj tekmovalno nastrojeni".

Z izjemnim časom, 40 minut in 54 sekund, je zmagal Luka Tavčar. | Foto: Samo Vidic/Red Bull Content Poll Z izjemnim časom, 40 minut in 54 sekund, je zmagal Luka Tavčar. Foto: Samo Vidic/Red Bull Content Poll

Za dirko se posebej ni pripravljal, poskrbel je le za prave nastavitve na kolesu, za boljši občutek pa je testno prevozil še en klanec. Danes je večinoma gonil sede, le v drugem delu vzpona ni šlo drugače, kot da se je čez strme dele prebil stoje.

Kranjska Gora je danes gostila 5. izvedbo dirke Goni Pony:

Tudi drugouvrščeni Kovačič rekordno

Odličen je bil tudi gorski tekač Luka Kovačič, ki je za Tavčarjem zaostal zgolj za 1:02, kar je prav tako boljše od prejšnjega rekorda. Zgovorni Kovačič je v cilju priznal, da moraš za udeležbo na taki prireditvi biti malo usekan, a na pravi način. "Gnala sva hudiča na vrh Vršiča, kolikor se je dalo," se je smejalo Kovačiču, ki je pohvalil glasne navijače, prireditev pa ocenil kot najbolj zanimiv "event" v Sloveniji.

Posnetek dirke Goni Pony si lahko pogledate v spodnjem videu ali na televizijskem programu Planet 2.

Ura največjih laži

Dodal je še, da je vzpon na Vršič s kolesom poni ura največjih laži, "saj si stalno lažeš, da je do cilja samo še sto metrov. Mislim, da bi se morali tisti, ki se udeležujejo Juriša na Vršič (dirka na cestnih kolesih), najprej udeležiti Goni Ponyja, šele potem bi videli, kaj je to pravi vzpon," se je pošalil.

Rezultati, moški:

1. Luka Tavčar  40:54
2. LUka Kovačič 41:56
3. Luka Ljubič 44:17
4. Grega Krajnc 44:51
5. Primož Jurak  45:08
...

Laura Šimenc je že tretjič slavila na Goni Ponyju.  | Foto: Peter Podobnik/Sportida Laura Šimenc je že tretjič slavila na Goni Ponyju. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Laura Šimenc Goni Pony 2019 | Foto: Peter Podobnik/Sportida Foto: Peter Podobnik/Sportida

Hat-trick na kolesu Laure Šimenc

Klanec na Vršič zelo dobro pozna tudi Laura Šimenc, nekdanja svetovna kolesarska prvakinja med amaterji, ki je danes na kolesu poni zmagala že tretjič (na svoji tretji tovrstni tekmi). V belem krilcu z rožnato čelado in rožnatim kolesom v slogu Gira je s (še neuradnim) časom 51:19 postavila ženski rekord proge.

Kot je povedala, se ji je sicer zdelo, da danes vozi bolj počasi kot običajno, saj je imela tako težko prestavno razmerje in je morala voziti cik-cak, na nekaterih delih pa je kolo vodila za "ušesa", a je njena forma s specialke več kot očitno zadostovala za še eno zmago v njeni zbirki.

Goni Pony 2019 | Foto: Peter Podobnik/Sportida Foto: Peter Podobnik/Sportida

"Pridem tudi prihodnje leto," je napovedala rekorderka proge, ki verjame, da bi čas lahko stisnila celo pod 50 minut. To ji je uspelo že lani, a časi niso bili uradni, saj je skupina kolesarjev štartala prezgodaj, zato so bili rezultati razveljavljeni in so zgolj informativni.

Rezultati, ženske:

1. Laura Šimenc 51:11
2. Barbara Trunkelj 53:50
3. Tamara Grm 57:48
4. Katarina Avguštin 1:00:04
5. Ana Podpečan  1:08:19...

Na Vršič s presajenim srcem

Dirke se je udeležil tudi Miha Gašperin iz Trebnjega, ki so mu ravno na jutrišnji dan pred štirimi leti presadili srce.  "Na dan, ko so Goni Pony izpeljali prvič, sem bil v bolnišnici, tako da ta prireditev vedno znova označuje dan, ko sem dobil novo srce, novo priložnost za življenje in še en rojstni dan. Junija 2015 sem si zadal, da se bom leto pozneje podal na dirko in tega se držim še danes. Kot znak zahvale, ker lahko živim in ker se lahko gibam," je dejal Gašperin, ki s svojo zgodbo javnost ozavešča o pomembnosti darovanja organov.

Dirka Goni Pony je posebna zaradi formata tekmovanja in oprav, s katerimi kolesarji popestrijo dirko. Izbrali smo nekaj bolj izstopajočih:

Marko in Klemen iz Ljubljane sta se za dirko Goni Pony opremila kot kmetovalca, ki sta svoja "konjiča" na dveh kolesih zajahala takoj po prihodu s travnika. Dirke sta se lotila predvsem za žur, ki pa je zaradi zahtevnosti vzpona vse prej kot mačji kašelj.  | Foto: Siol.net/ A. P. K. Marko in Klemen iz Ljubljane sta se za dirko Goni Pony opremila kot kmetovalca, ki sta svoja "konjiča" na dveh kolesih zajahala takoj po prihodu s travnika. Dirke sta se lotila predvsem za žur, ki pa je zaradi zahtevnosti vzpona vse prej kot mačji kašelj. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Manca iz Preddvora se je legendarnega vršiškega klanca lotila kot lik Pehte, in sicer, kot spada k zgodbi, v družbi Kekca, Bedanca in Mojce. "V tej opravi je bilo malo vroče, zahtevno postane že na prvi serpentini, a je vzdušje takšno, da te dobesedno ponese do vrha," je mlada Gorenjka pohvalila vse prej kot dolgočasno in klasično atmosfero na dirki.  | Foto: Siol.net/ A. P. K. Manca iz Preddvora se je legendarnega vršiškega klanca lotila kot lik Pehte, in sicer, kot spada k zgodbi, v družbi Kekca, Bedanca in Mojce. "V tej opravi je bilo malo vroče, zahtevno postane že na prvi serpentini, a je vzdušje takšno, da te dobesedno ponese do vrha," je mlada Gorenjka pohvalila vse prej kot dolgočasno in klasično atmosfero na dirki. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Tudi Gašper Lazar iz Žirov, letos oblečen v kosca, je redni udeleženec dirke Goni Pony. Udeležil se je prav vseh izvedb dirke, lani pa celo zmagal v kategoriji najboljša retro oprava. Kolo je pred petimi leti za 85 evrov kupil na e-bayu.  | Foto: Siol.net/ A. P. K. Tudi Gašper Lazar iz Žirov, letos oblečen v kosca, je redni udeleženec dirke Goni Pony. Udeležil se je prav vseh izvedb dirke, lani pa celo zmagal v kategoriji najboljša retro oprava. Kolo je pred petimi leti za 85 evrov kupil na e-bayu. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Preberite še:

Sportal Edini dan v letu, ko kolesar z najboljšo specialko na Vršiču ni največji frajer #foto #video
Ne spreglejte