Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 10. 2022,
8.16

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

10

Natisni članek

Marcel Ratnik Albert Riera NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telemach 1. SNL

Ponedeljek, 31. 10. 2022, 8.16

1 leto, 6 mesecev

Odmevi iz tabora Olimpije po zmagi nad Koprom

Riera jasno in glasno: To je leto Olimpije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

10

Olimpija Koper | Albert Riera je še drugič v tej sezoni premagal Koper. | Foto Grega Valančič/Sportida

Albert Riera je še drugič v tej sezoni premagal Koper.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Nogometaši Olimpije so v prvi ligi razred zase. Po veliki zmagi nad Koprom imajo pred najbližjima zasledovalcema na lestvici že 11, pred Mariborom pa že neverjetnih 19 točk prednosti! Trener Albert Riera je bil presrečen po zmagi nad Koprom, ki ga zelo spoštuje. "Osvojili smo ogromne tri točke, ki nam prinašajo tudi psihološko prednost za nadaljevanje," je izpostavil španski strateg, njegov mladi varovanec Marcel Ratnik pa je prenesel sporočilo iz slačilnice in pojasnil, da igralci merijo na dvojno krono.

Olimpija Koper
Sportal Pravljica Olimpije se nadaljuje, Mura s četrto zaporedno zmago tik pod vrh

Nova domača tekma, nova zmaga Olimpije. Zmaji so v tej sezoni v domačem prvenstvu pod vodstvom Alberta Riere nepremagljivi. V Stožicah niso oddali še niti točke, ob nizanju zmag pa se prednost pred zasledovalci marljivo povečuje. Zdaj je že dvomestna, kar je nekaj, o čemer pred turbulentnim začetkom sezone niso sanjali niti največji optimisti. Zeleno-belim gre skoraj vse kot po maslu, uspešne predstave na zelenici za zdaj bolj odmevajo kot manj priljubljene teme, o katerih je v zadnjem obdobju vedno več govora, te pa se navezujejo na delo klubskega vodstva.

Fotogalerija s tekme v Ljubljani, foto Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 36

Zmaji so z zmago nad Koprom, zadetka sta prispevala Rui Pedro in Svit Sešlar, povečali prednost pred najbližjima zasledovalcema (Koper in Celje) na 11 točk razlike. Branilci naslova iz Maribora, ki imajo opravka z rezultatsko krizo, na primer za Ljubljančani zaostajajo že kar 19 točk. Prvič v zgodovini 1. SNL. "Zame je pisanje zgodovine osvojitev državnega prvenstva. Razlika v točkah je nepomembna. Tudi če bomo na koncu sezone pred Mariborom 25 točk in ne 19, kot smo zdaj, pa ne osvojimo prvenstva, kdo se bo tega spominjal?" pojasnjuje trener Olimpije, ki je prerodil ekipo in se z njo zasidral na vrhu razpredelnice. O visoki prednosti pred Mariborom ne razmišlja, opozarja, da so pomembne le tri točke.

Veselje nogometašev Olimpije, ki so v tej sezoni v 1. SNL vknjižili že ducat zmag. | Foto: Grega Valančič/Sportida Veselje nogometašev Olimpije, ki so v tej sezoni v 1. SNL vknjižili že ducat zmag. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Osredotočiti se moramo na sedanjost. Nogomet je sedanjost, nogomet ni v preteklosti. Zame je pomembna le prednost 11 točk pred Koprom. Mislim, da je to naše leto, moramo ostati osredotočeni na naš cilj," že od začetka svojega dela v Ljubljani daje vedeti, da bi ga zadovoljil le naslov državnega prvaka. Z Olimpijo, zelenim ferrarijem, kot v prispodobi imenuje svojo ekipo, ko jo primerja z drugimi slovenskimi prvoligaši, je po slabi polovici sezone na odlični poti, da tudi ciljno črto prečka kot prvi.

Riera ruši mejnike, postavil je nov rekord v zgodovini kluba. Statistični kronist OptaŽabar sporoča, da je Španec prvi trener v dolgi in bogati zgodovini Olimpije, ki je na uvodnih osmih domačih tekmah v prvenstvu nanizal osem zmag.

Mladi branilec želi ostati v Olimpiji še nekaj časa

Marcel Ratnik (desno) bo konec leta dopolnil šele 19 let. | Foto: Grega Valančič/Sportida Marcel Ratnik (desno) bo konec leta dopolnil šele 19 let. Foto: Grega Valančič/Sportida Kako pa o tem razmišljajo igralci? Marcel Ratnik, ki pri 18 letih že predstavlja obrambni steber zmajev in spada med najbolj obetavne slovenske najstnike, ne skriva cilja. Naslov ga ne bi v popolnosti zadovoljil, želi še nekaj več. "Želimo osvojiti naslov in pokal. Na to smo vsi skupaj osredotočeni," je poudaril, da Olimpija meri na dvojno krono. Zeleno-beli so jo nazadnje osvojili v sezoni 2017/18 pod vodstvom Igorja Bišćana, ki je v igralski karieri podobno kot Riera nosil dres Liverpoola.

Ratnik se zahvaljuje trenerju, da mu tako zaupa in želi igrati nogomet. Dobesedno. "Tudi sam želim, da igro gradimo iz obrambe. To ustreza mojemu slogu igre. Tudi igralci me spodbujajo in motivirajo. Zame kot za mladega igralca je ključnega pomena, da lahko redno igram in nabiram minute. Super je videti, da se navijači vračajo v Stožice. To nam kot ekipi zelo veliko pomeni, prav tako pa je to pomembno tudi za Ljubljano in Slovenijo. V Olimpiji si želim ostati čim dlje," bi zeleno-beli dres rad nosil še dolgo, sezono pa končal kot državni prvak in pokalni zmagovalec.

Brez Ruija Pedra vsaj nekaj tednov

Španski strateg v pogovoru z Argentincem Agustinom Doffom. | Foto: Grega Valančič/Sportida Španski strateg v pogovoru z Argentincem Agustinom Doffom. Foto: Grega Valančič/Sportida Riera je načrtoval podoben potek srečanja. "Delo je opravljeno. Imamo nove tri točke in 11 točk prednosti pred Koprom. V prvem polčasu smo imeli nekaj težav zaradi postavitev Kopra, ki ga spoštujem zaradi njegove igre, a smo kljub temu imeli veliko priložnosti. Lahko bi dosegli še več golov," je prepričan, da bi lahko prvi polčas končali še z večjo prednostjo od 2:1. V nadaljevanju so bili Koprčani primorani napasti. Olimpija se je tako v večini preselila v obrambo.

"Koper je bolj pritiskal in več tvegal, mi pa nismo potrebovali tveganja, saj smo vodili in imeli ugoden rezultat. Posest žoge mi zaradi tega v drugem delu ni bila pomembna. Seveda si vedno želimo igrati svojo igro, a če ne gre, ne gre," je postavil v ospredje rezultat. Ta je šel Olimpiji v prid, nova zmaga predstavlja še večjo prednost pred zasledovalci.

"Osvojili smo ogromne tri točke, ki nam prinašajo tudi psihološko prednost za nadaljevanje," je presrečen nekdanji zvezdnik španskega nogometa. Do konca jesenskega dela je le še pet krogov, Olimpija pa bi si ob podobnih predstavah lahko že kaj kmalu tudi matematično zagotovila naslov.

Olimpija je oba zadetka proti Kopru dosegla v prvem polčasu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Olimpija je oba zadetka proti Kopru dosegla v prvem polčasu. Foto: Grega Valančič/Sportida

V nadaljevanju prvenstva, prihodnji konec tedna jo čaka gostovanje pri Radomljah, nekaj časa ne bo mogla računati na enega najboljših napadalcev. Portugalec Rui Pedro si je po besedah trenerja najverjetneje natrgal mišico, tako da bi z igrišča lahko bil odsoten vsaj dva ali tri tedne. Riera drži pesti, da se strelec petih zadetkov v tej sezoni vrne čim prej, saj predstavlja dodano vrednost na igrišču.

Takšnih igralcev pa je v vrstah Olimpije kar nekaj. Recimo Svit Sešlar, ki je v tej sezoni že trikrat zatresel mrežo Kopra, ali pa nenazadnje vratar Matevž Vidovšek, ki je na desetih tekmah v tej sezoni prejel le en zadetek! Ravno v Stožicah proti Kopru, a je Olimpiji kljub temu uspelo premagati goste in poskrbeti, da je Zoran Zeljković kot trener kanarčkov prvič doživel poraz v Stožicah.

Ne spreglejte