Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
30. 5. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Zinedine Zidane Zlatan Ibrahimović Davor Šuker Lionel Messi Lionel Messi

Ponedeljek, 30. 5. 2016, 4.00

6 mesecev, 1 teden

TOP 10

Zvezdniki, ki so zrli v slovenske oči

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Slovenske nogometne reprezentance na današnjem prijateljskem obračunu ne bo pričakal prvi zvezdnik švedske reprezentance Zlatan Ibrahimović. Kdo pa so bili do zdaj najbolj zvezdniški tekmeci Slovenije?

Zlatan Ibrahimović je v marca igral proti Češki. Proti Sloveniji po vsej verjetnosti ne bo. | Foto: Zlatan Ibrahimović je v marca igral proti Češki. Proti Sloveniji po vsej verjetnosti ne bo.

Medtem ko se najboljše evropske reprezentance vneto pripravljajo na skorajšnji začetek evropskega prvenstva v Franciji (10. junij–10. julij), pa so misli selektorja slovenske izbrane vrste Srečka Katanca usmerjenje v preizkušanje novih igralcev in formacij ter postavljanje sistema pred jesenskim začetkom kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2018. V ta kontekst spada tudi večerna (19.30) pripravljalna tekma v Malmöju, kjer bodo Slovence gostili Švedi.  

Člani predtekmovalne skupine E na Euro 2016 bodo nekoliko oslabljeno Slovenijo po vsej verjetnosti pričakali brez velikega zvezdnika v svojih vrstah – Zlatana Ibrahimovića. Švedski reprezentant, sicer hrvaške in bosanske krvi, ki je pred kratkim končal svoje klubsko poglavje pri pariškem PSG, bo namreč po besedah selektorja Erika Hamrena počival zaradi poškodovane mišice.

A tudi brez "Ibre", sicer enega najbolj karizmatičnih evropskih nogometašev zadnjega desetletja, je seznam mega zvezdnikov, ki so igrali proti naši izbrani vrsti, vreden vsega spoštovanja. Se še spominjate slovitih imen, ki so se v zadnje četrt stoletja na tekmah izbrane vrste znašli na nasprotni strani?  


   Lionel Messi

 | Foto:

Prihodnji teden bosta minili natančno dve leti od gostovanja Slovenije v La Plati. Tam je v dresu Argentine slovensko mrežo ob zmagi z rezultatom 2:0 zatresel tudi nogometni čudežni deček Lionel Messi, ki s svojimi vragolijami že dobro desetletje navdušuje nogometni svet v dresu državne reprezentance in Barcelone.


Davor Šuker

 | Foto:

Eden od gostov Nogometne zveze Slovenije ob nedavnem odprtju panožnega centra na Brdu pri Kranju je bil tudi prvi mož hrvaške zveze Davor Šuker. Dve desetletji pred tem je zvezdnik Reala, Arsenala in Seville gostoval kot tekmec. Hrvaška je bila namreč z zvezdniško zasedbo, v kateri sta bila tudi Zvonimir Boban in Robert Prosinečki, slovenski tekmec v kvalifikacijah za Euro 1996 in SP 1998, Šuker pa se je kar trikrat vpisal tudi med strelce.


Wayne Rooney

 | Foto:

Kar nekaj zvezdnikov pa je proti slovenskim vratom merilo na štirih temah proti Angliji. Izstopal je Wayne Rooney, ki je nastopil tako na prijateljski tekmi leta 2009 v Londonu kot tudi na južnoafriškem svetovnem prvenstvu leto pozneje in v zadnjem kvalifikacijskem ciklu za Euro 2016. Unitedov hitronogi strelec je trikrat zatresel tudi slovensko mrežo, nazadnje pred slabim letom v Stožicah.


Gianluigi Buffon

 | Foto:

Kar štirikrat pa se je s Slovenijo soočil tudi izjemni italijanski vratar Gianluigi Buffon. Še vedno aktivni 38-letni čuvaj mreže torinskega Juventusa ni le eden od zaščitnih znakov italijanske izbrane vrste v zadnjih dveh desetletjih, temveč tudi eden najboljših vratarjev na svetu. Z dejstvom, da sta ga premagala, se lahko pohvalita Boštjan Cesar in Sebastjan Cimirotić.


Andrej Ševčenko

 | Foto:

Zvezdnik, ki je Sloveniji "dovolil" eno najbolj sladkih slavij v zgodovini, pa je Andrej Ševčenko. Legionar ukrajinskega nogometa, ki je pečat pustil pri Milanu in domačem Dinamu iz Kijeva, je bil novembra leta 1999 s soigralci iz nekdanje žitnice Evrope zadnja slovenska ovira v kvalifikacijah za Euro 2000. V Ljubljani je sicer dosegel gol, a ob slovenski zmagi (2:1) in remiju na povratni tekmi v Kijevu je bilo to premalo za končno zmagoslavje. Slovenija se je takrat prvič zavihtela na veliko tekmovanje.


Raul

 | Foto:

Ob treh slovenskih nastopih na velikih tekmovanjih je bila kar dvakrat tekmec Španija. Ob zmagah z 2:1 na evropskem prvenstvu 2000 in s 3:1 dve leti pozneje na svetovnem prvenstvu je po en gol prispeval tudi Raul. Nekdanji napadalec velja za eno od legend španskega nogometa. Ob pestri reprezentančni karieri se je odlikoval predvsem v dresu madridskega Reala.


Peter Schmeichel

 | Foto:

Med najbolj neugodne slovenske nasprotnike spada Danska, ki je na štirih medsebojnih tekmah vknjižila prav toliko zmag. Na treh je med danskima vratnicama stal legendarni Peter Schmeichel. Na teh tekmah je bil skupni rezultat 9:0. Dancu s poljskimi koreninami je Slovenija še toliko ljubša, ker se je od državnega dresa poslovil na domači tekmi s Katančevo četo. Schmeichel je bil tudi eden od junakov danske zmage na Euro 1992. Na klubski ravni je blestel predvsem v Angliji, kjer zdaj navdušuje tudi njegov sin Kasper.


Zinedine Zidane

 | Foto:

Evropa danes Zinedina Zidana slavi kot trenerja novopečenega evropskega klubskega prvaka Reala. Pred tem je sloviti "Zizou" blestel kot nogometaš in se trikrat srečal tudi s slovenskimi nogometaši. Prvič na prijateljski tekmi leta 2000 v Parizu, kjer so Francozi po zaostanku 0:2 zmagali s 3:2. Bolj prepričljivi so bili "petelini"  v kvalifikacijah za Euro 2004 (2:0 in 5:0).  


Oliver Kahn

 | Foto:

Med številnimi vrhunskimi vratarji, ki so v obup spravljali slovenske napadalce, je bil pred dobrimi enajstimi leti na prijateljski tekmi v Celju tudi Oliver Kahn. Ikona nemške nogometne reprezentance in Bayerna iz Münchna je upravičila sloves. Mreža je mirovala vseh 90. minut, Nemcem pa je zmago prinesel Lukas Podolski.


Wesley Sneijder

 | Foto:

Z goli, podajami in borbenostjo je navduševal navijače Ajaxa, Interja, Reala in Galatasaraya, ob tem pa si je kariero gradil tudi kot standardni član nizozemske reprezentance. Ta se je v kvalifikacijah za nastop na Euro 2008 spopadla tudi s Slovenijo in dvakrat zmagala. Ob domači zmagi z rezultatom 2:0 v Eidhovnu se je med strelce vpisal tudi  Wesley Sneijder.

Zvezdniški izbor

V zgornji deseterici iz desetih različnih reprezentanc bi se seveda zlahka znašel še kakšen velikan svetovnega nogometa. Ob omenjenih so namreč proti Sloveniji igrali še Arjen Robben, Diego Forlan, Michael Ballack, Thierry Henry, Zvonimir Boban, Andrea Pirlo, Dragan Stojković, Lukas Podolski, Carles Puyol, Fabien Barthez, Siniša Mihajlović, Iker Casillas, Robert Prosinečki, Alessandro Del Piero, Roberto Baggio, Predrag Mijatović, Darko Pančev, James Rodriguez, Petr Čech, Robert Lewandowski …

Ne spreglejte