Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
19. 6. 2017,
13.45

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Zrinjski Mostar NK Maribor NK Maribor UEFA liga prvakov Tomislav Tomić Blaž Slišković

Ponedeljek, 19. 6. 2017, 13.45

1 leto

Kdo je Zrinjski Mostar?

Olimpija pomaga Mariboru, da pride do lige prvakov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Blaž Slišković | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zrinjski Mostar, prvi tekmec NK Maribor v bližajoči se evropski sezoni 2017/18, je v prejšnji sezoni po dramatični končnici osvojil naslov prvaka Bosne in Hercegovine. Klub, ki je zelo povezan s Hrvaško in je že gostoval v Ljudskem vrtu, je po vnovičnem uspehu izgubil pomembnega nogometaša. Zapustil ga je Tomislav Tomić in se preselil v Ljubljano k Olimpiji.

Žreb lige prvakov, 1. in 2. krog kvalifikacij
Žreb lige Europa, 1. in 2. krog kvalifikacij

HŠK Zrinjski je nogometni ponos hrvaškega dela Mostarja. Vodi ga legenda jugoslovanskega nogometa Blaž Slišković, ki je največje uspehe dosegel v dresu mostarskega Veleža, splitskega Hajduka in francoskega velikana Marseilla.

Eden najboljših odšel v Slovenijo

Tomislav Tomić bo v sezoni 2017/18 nosil dres Olimpije. | Foto: NK Olimpija Ljubljana Tomislav Tomić bo v sezoni 2017/18 nosil dres Olimpije. Foto: NK Olimpija Ljubljana Na sezono 2017/18, ki jo bo začel s kvalifikacijskim srečanjem z Mariborom (11. oziroma 12. julija v Mostarju), se je začel pripravljati 14. junija. Večino priprav bo opravil v Mostarju in Kupresu.

Na kadrovskem seznamu ni več 26-letnega zveznega igralca Tomislava Tomića, enega najbolj zaslužnih, da je Zrinjski v boju za državno lovoriko prehitel vse tekmece. Zbrali so 63 točk, eno več od Željezničarja in pet več od Sarajeva, še drugega klubskega velikana iz prestolnice BiH.

Petkrat najboljši v BiH 

V Mariboru so gostovali leta 2014. | Foto: Vid Ponikvar V Mariboru so gostovali leta 2014. Foto: Vid Ponikvar Zrinjski je bil ustanovljen leta 1905, igra na štadionu, ki sprejme več kot 20 tisoč gledalcev. Znan je tudi po vročekrvni navijaški skupini Ultras, ki ne skriva pripadnosti hrvaškemu narodu.

Naslov prvaka BiH so osvojili petkrat. Njegov dres je v preteklosti nosil tudi sloviti hrvaški reprezentant Luka Modrić, ki je bil še kot najstnik (nastopal je v vlogi posojenega igralca zagrebškega Dinama) izbran za najboljšega nogometaša prvenstva.

Pred sedmimi leti ga je za mesec dni vodil tudi nekdanji trener Maribora Marijan Bloudek. V Evropi so najdlje prišli v sezoni 2010/11, ko so izločili Tobol (Kazahstan) in Tre Penne (San Marino), nato pa v 3. krogu kvalifikacij za ligo Europa ostali praznih rok proti danskemu Odneseju. V prejšnji sezoni jih je v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov izločila Legia iz Varšave (2:0 in 3:1).

V Ljudskem vrtu jih je spremljalo veliko navijačev s hrvaškimi državnimi simboli. | Foto: Vid Ponikvar V Ljudskem vrtu jih je spremljalo veliko navijačev s hrvaškimi državnimi simboli. Foto: Vid Ponikvar

V Ljudskem vrtu so že gostovali. V sezoni 2014/15, v kateri je Maribor presenetil Evropo in se uvrstil v skupinski del lige prvakov, so se v 2. krogu kvalifikacij najprej z vijolicami pomerili v Mostarju, kjer so gledalci zaman čakali na zadetke (0:0). Na povratni tekmi je Maribor izkoristil prednost domačega igrišča in premagal goste iz BiH z 2:0.

Ne spreglejte