Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
12. 12. 2016,
10.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

liga prvakov Real Madrid Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak Kevin Kampl Bayer Leverkusen

Ponedeljek, 12. 12. 2016, 10.00

6 let, 6 mesecev

Pred žrebom osmine finala lige prvakov

Preplah med velikani, Real in Bayern najbolj nezaželena

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Cristiano Ronaldo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Najboljši evropski klubi, v boju za naslov jih je po skupinskem delu lige prvakov ostalo še 16, bodo danes v Nyonu izvedeli tekmeca v osmini finala. Ples kroglic se bo začel ob 12. uri, med večino zmagovalcev skupin pa je zavladal preplah, saj sta mogoča tekmeca tudi branilec naslova Real Madrid in vedno nevarni Bayern München.

V osmini finala bo nastopilo sedem klubov, ki so že osvojili evropski naslov. Poleg branilca naslova Reala so na evropskem prestolu že kraljevali Barcelona, Bayern München, Benfica Lizbona, Borussia Dortmund, Juventus, in Porto.

V osmini finala brez el clasica

Za evropski naslov se poteguje le še 16 klubov. | Foto: Reuters Za evropski naslov se poteguje le še 16 klubov. Foto: Reuters Ples kroglic bo vsakega zmagovalca skupin, teh je v ligi prvakov že tradicionalno osem, povezal z enim izmed drugouvrščenih klubov.

Pri žrebu se bo upoštevalo pravilo, da se v osmini finala ne moreta srečati kluba iz iste države (takšni dvoboji so mogoči šele od četrtfinala dalje), ne sme pa se tudi ponoviti obračun iz skupinskega dela. Seznam mogočih tekmecev se je zato pri nekaterih klubih bistveno skrčil.

Najbolj trepetajo zmagovalci skupin, ki so bili prepričani, da jim bo prvo mesto pomagalo pri pridobitvi boljšega izhodišča, a so nato z žalostjo ugotovili, da se med morebitnimi tekmeci nahajata tako Real Madrid kot tudi Bayern München.

Kdo se je uvrstil v osmino finala lige prvakov?

Zmagovalci skupin:
 Arsenal (Ang), Atlético Madrid (Špa), Barcelona (Špa), Borussia Dortmund (Nem), Leicester City (Ang), Juventus (Ita), Monaco (Fra), Napoli (Ita)

Drugouvrščeni v skupinah: Benfica (Por), Bayern München (Nem), Bayer Leverkusen (Nem), Manchester City (Ang), PSG (Fra), Porto (Por), Real Madrid (Špa), Sevilla (Špa)

Zinedine Zidane je v tej sezoni nepremagljiv. | Foto: Guliverimage/Getty Images Zinedine Zidane je v tej sezoni nepremagljiv. Foto: Guliverimage/Getty Images Evropski naslov branijo beli baletniki iz Madrida, ki se zavzeto pripravljajo na nastop na Japonskem na svetovnem klubskem prvenstvu.

Izbranci Zinedina Zidana lahko postanejo prvi, ki bi v ligi prvakov (tekmovanje obstaja od leta 1992) ubranili naslov. So v odlični formi. Prepričljivo vodijo v španskem prvenstvu, v ligi prvakov pa so po razburljivem srečanju v Madridu (2:2) za las zaostali za Borussio Dortmund.

Neporaženi so že 35 tekem zapored, kar je nov klubski rekord 11-kratnih evropskih prvakov. Real je nazadnje izgubil v ligi prvakov na gostovanju v Wolfsburgu (0:2), nato pa nanizal 26 zmag in devet remijev z izjemno razliko v zadetkih 99:32.

Zidane bi se izognil Juventusu

Luis Enrique pričakuje zahtevnega tekmeca. | Foto: Reuters Luis Enrique pričakuje zahtevnega tekmeca. Foto: Reuters Kakšne so želje nogometnih velikanov? Francoz Zidane bi se rad izognil srečanju z nekdanjim klubom Juventusom, s katerim je leta 1997 izgubil v finalu lige prvakov. ''Juventus bi bil za nas najslabša izbira,'' meni trener Reala, ki v tej sezoni sploh še ni doživel poraza. Real se je med 16 najboljših v Evropi uvrstil 21. zapored.

Trener Juventusa Massimiliano Allegri je poudaril, da bo stara dama v osmini finala pripravljena na vsakogar. Do izločilnih dvobojev ločita klube še dva meseca. ''Navajeni smo že na vroč žreb. Pričakujemo zahtevnega tekmeca,'' sporoča trener Barcelone Luis Enrique.

Oblak proti Kamplu?

Jan Oblak bi se lahko v osmini finala pomeril z Bayerjem iz Leverkusna. | Foto: Guliverimage/Getty Images Jan Oblak bi se lahko v osmini finala pomeril z Bayerjem iz Leverkusna. Foto: Guliverimage/Getty Images Španski klubi so v zadnjih 20 letih osvojili kar devet evropskih zvezdic. Med favorite spada tudi Atletico Madrid, aktualni evropski podprvak, in eden izmed dveh udeležencev osmine finala, pri katerih igra slovenski nogometaš.

Jana Oblaka lahko žreb združi z reprezentančnim kolegom Kevinom Kamplom, ki je v ligi prvakov že igral v osmini finala, a v dresu Borussie Dortmund.

Kapetan Borussie Marcel Schmelzer je dejal, da ne bi rad potoval v Sevillo. Rad bi se izognil srečanju s trikratnim zaporednim osvajalcem lige Europa, ki ga v zadnjih sezonah odlikujejo bogate izkušnje v izločilnih tekmovanjih. Rumeno-črni so v skupinskem delu prehiteli Real, dosegli pa kar 21 zadetkov in postavili nov rekord lige prvakov. Kar 14-krat so zatresli mrežo varšavske Legie.

Trener Bayerna Carlo Ancelotti lahko postane prvi trener s štirimi evropski naslovi. Dvakrat je bil najboljši z Milanom (2003 in 2007), enkrat pa z Realom  (2014). Topničarji iz Londona so se med 16 najboljših uvrstili že 17. zapored. Šestkrat zapored so se poslovili v osmini finala.

Guardiola vedno (vsaj) polfinalist

Po petih letih so prvi v skupini, a jim jo lahko žreb ponovno zagode, saj bi se lahko Arsenal pomeril tako z Realom kot tudi Bayernom. Josep Guardiola želi pri Manchester Cityju nadaljevati izjemen niz. Kot trener Barcelone in Bayerna se je v ligi prvakov še vselej uvrstil vsaj v polfinale. Kar sedemkrat.

Bo Josep Guardiola popeljal Manchester City med štiri najboljše v Evropi? | Foto: Reuters Bo Josep Guardiola popeljal Manchester City med štiri najboljše v Evropi? Foto: Reuters

Angleške barve bo v osmini finala zastopal tudi Leicester City, šele peti debitant lige prvakov, ki se je v krstni sezoni uvrstil med 16 najboljših. Med manj zaželenimi tekmeci iz drugega bobna bo tudi francoski prvak PSG, ki je v ligi prvakov štirikrat zapored izpadel v četrtfinalu.

Prvi dvoboji osmine finala bodo 14., 15., 21. in 22. februarja, povratne pa 7., 8., 14. in 15. marca. Zmagovalci skupin bodo imeli na povratni tekmi prednost domačega igrišča.

Možni tekmeci:

Zmagovalci skupin:
​Arsenal
: Bayern, Benfica, Bayer, Porto, Real Madrid, Sevilla
Atletico Madrid: Benfica, Bayer, Manchester City, PSG, Porto
Barcelona: Bayern, Benfica, Bayer, PSG, Porto
Borussia Dortmund: Benfica, Manchester City, PSG, Porto, Sevilla
Juventus: Benfica, Bayern, Bayer, Manchester City, PSG, Porto, Real Madrid
Leicester City: Bayern, Benfica, Bayer, PSG, Real Madrid, Sevilla
Monaco: Bayern, Benfica, Manchester City, Porto, Real Madrid, Sevilla
Napoli: Bayern, Bayer, Manchester City, PSG, Porto, Real Madrid, Sevilla

Drugouvrščeni v skupinah:
Bayer Leverkusen: Arsenal, Atlético Madrid, Barcelona, Juventus, Leicester City, Napoli
Bayern München: Arsenal, Barcelona, Juventus, Leicester City, Monaco, Napoli
Benfica: Arsenal, Atlético Madrid, Barcelona, Borussia Dortmund, Juventus, Leicester City, Monaco
Manchester City: Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Juventus, Monaco, Napoli
Porto: Arsenal, Atlético Madrid, Barcelona, Borussia Dortmund, Juventus, Monaco, Napoli
PSG: Atlético, Barcelona, Borussia Dortmund, Juventus, Leicester City, Napoli
Real Madrid: Arsenal, Juventus, Leicester City, Monaco, Napoli
Sevilla: Arsenal, Borussia Dortmund, Leicester City, Monaco, Napoli

Ne spreglejte