Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
12. 12. 2016,
12.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

Natisni članek

UEFA Real Madrid liga prvakov Bayer Leverkusen Kevin Kampl Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak

Ponedeljek, 12. 12. 2016, 12.13

6 let, 6 mesecev

Žreb osmine finala lige prvakov

Jan Oblak za evropsko slavo proti Kevinu Kamplu, smola Arsenala

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50
Kevin Kampl Jan Oblak

Najboljši evropski klubi, v boju za naslov jih je po skupinskem delu lige prvakov ostalo še 16, so izvedeli tekmeca v osmini finala. Prvič v zgodovini lige prvakov se bosta v boju za četrtfinale udarila dva Slovenca. Atletico Madrid Jana Oblaka se bo pomeril z Bayerjem Kevina Kampla. Velikega zanimanja bo deležen obračun med Bayernom in Arsenalom, branilec naslova Real proti Napoliju. 

Pari osmine finala:

Manchester City (Ang) - Monaco (Fra)
Real Madrid (Špa) - Napoli (Ita)
Benfica Lizbona (Por) - Borussia Dortmund (Nem)
Bayern München (Nem) - Arsenal (Ang)
Porto (Por) - Juventus (Ita)
Bayer Leverkusen (Nem) - Atletico Madrid (Špa)
PSG (Fra) - Barcelona (Špa)
Sevilla (Špa) - Leicester City (Ang)

V osmini finala lige prvakov bo nastopilo sedem klubov, ki so že osvojili evropski naslov. Poleg branilca naslova Reala so na evropskem prestolu že kraljevali Barcelona, Bayern München, Benfica Lizbona, Borussia Dortmund, Juventus, in Porto.

Finale bo 3. junija gostil štadion Millenium v Cardiffu (Wales), Evropska nogometna zveza (Uefa) pa je častno vlogo pri izbiranju kroglic zaupala legendarnemu nizozemskemu nogometašu Ruudu Gullitu, ki se je v prejšnjem tisočletju na evropski vrh povzpel z Milanom.

Prijetni spomini Oblaka na lekarnarje

Kevin Kampl se je v tej sezoni v ligi prvakov vpisal med strelce na gostovanju pri Tottenhamu. | Foto: Reuters Kevin Kampl se je v tej sezoni v ligi prvakov vpisal med strelce na gostovanju pri Tottenhamu. Foto: Reuters Nekdanji zvezdnik evropskega nogometa je poskrbel za slovensko poslastico v osmini finala, saj se bosta za četrtfinalno vstopnico udarila Atletico Madrid in Bayer Leverkusen. Prva tekma bo v Nemčiji 21. februarja, povratna pa v Španiji 15. marca.

Rdeče-beli iz španske prestolnice, za katere brani Jan Oblak, bodo skušali vlogo favorita upravičiti proti lekarnarjem iz Nemčije, pri katerih se je v jesenskem delu izkazal Kevin Kampl. Zdaj je že jasno, da Slovenija v četrtfinalu lige prvakov ne bo brez svojega udeleženca.

Škofjeločan ne bi imel nič proti, če bi se ponovila zgodovina iz leta 2014, ko je Atletico v osmini finala izločil prav Bayer. Na prvi tekmi v Leverkusnu je izgubil z 0:1, nato pa na povratni tekmi, na kateri je po poškodbi Angela Miguela Moye nepričakovano med vratnici stopil rezervist Oblak, izločil nemškega predstavnika po loteriji kazenskih strelov.

Jan Oblak je v prejšnji sezoni za las ostal brez evropskega naslova. Z Realom se ga je veselil Cristiano Ronaldo. | Foto: Vid Ponikvar Jan Oblak je v prejšnji sezoni za las ostal brez evropskega naslova. Z Realom se ga je veselil Cristiano Ronaldo. Foto: Vid Ponikvar

To je bil dvoboj, na katerem je mladi slovenski vratar dokončno dokazal, kaj zmore na vratih Atletica. Od takrat naprej mu trener Diego Simeone zaupa, Oblak pa je postal eden od najbolj cenjenih vratarjev na svetu.

Kampl, ki zaradi poškodbe prsta na nogi v tem letu ne bo več stopil na igrišče, je že zaigral v izločilnem delu lige prvakov, a v dresu Borussie Dortmund, s katero je v sezoni 2014/15 izpadel proti Juventusu.

Katerega obračuna osmine finala lige prvakov se najbolj veselite?

  • Manchester City (Ang) - Monaco (Fra)
    1,45 %
    4 glasov
  • Real Madrid (Špa) - Napoli (Ita)
    10,55 %
    29 glasov
  • Benfica Lizbona (Por) - Borussia Dortmund (Nem)
    2,18 %
    6 glasov
  • Bayern München (Nem) - Arsenal (Ang)
    43,27 %
    119 glasov
  • Porto (Por) - Juventus (Ita)
    3,27 %
    9 glasov
  • Bayer Leverkusen (Nem) - Atletico Madrid (Špa)
    13,45 %
    37 glasov
  • PSG (Fra) - Barcelona (Špa)
    20,36 %
    56 glasov
  • Sevilla (Špa) - Leicester City (Ang)
    5,45 %
    15 glasov
Oddanih 275 glasov

Bayern proti Arsenalu, Barcelona v Parizu

Finale lige prvakov bo 3. junija 2017 v Cardiffu. Lovoriko bo zmagovalcu predal predsednik Uefe Aleksander Čeferin. | Foto: Guliverimage/Getty Images Finale lige prvakov bo 3. junija 2017 v Cardiffu. Lovoriko bo zmagovalcu predal predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Foto: Guliverimage/Getty Images Ples kroglic je vsakega zmagovalca skupin, teh je v ligi prvakov že tradicionalno osem, povezal z enim izmed drugouvrščenih klubov.

Pri žrebu se je upoštevalo pravilo, da se v osmini finala ne moreta srečati kluba iz iste države (takšni dvoboji so mogoči šele od četrtfinala dalje), ni pa se smel tudi ponoviti obračun iz skupinskega dela. Seznam mogočih tekmecev se je zato pri nekaterih klubih bistveno skrčil.

Zinedine Zidane je v tej sezoni nepremagljiv. | Foto: Guliverimage/Getty Images Zinedine Zidane je v tej sezoni nepremagljiv. Foto: Guliverimage/Getty Images Evropski naslov branijo beli baletniki iz Madrida, ki se zavzeto pripravljajo na nastop na Japonskem na svetovnem klubskem prvenstvu.

Real lovi zgodovinski podvig

Izbranci Zinedina Zidana lahko postanejo prvi, ki bi v ligi prvakov (tekmovanje obstaja od leta 1992) ubranili naslov. So v odlični formi. Prepričljivo vodijo v španskem prvenstvu, v ligi prvakov pa so po razburljivem srečanju v Madridu (2:2) za las zaostali za Borussio Dortmund.

Neporaženi so že 35 tekem zapored, kar je nov klubski rekord 11-kratnih evropskih prvakov. Real je nazadnje izgubil v ligi prvakov na gostovanju v Wolfsburgu (0:2), nato pa nanizal 26 zmag in devet remijev z izjemno razliko v zadetkih 99:32. V osmini finala se bodo pomerili proti Napoliju, ki je v zadnjem evropskem nastopu v gosteh ugnal Benfico.

Zmagovalci skupin: Arsenal (Ang), Atlético Madrid (Špa), Barcelona (Špa), Borussia Dortmund (Nem), Leicester City (Ang), Juventus (Ita), Monaco (Fra), Napoli (Ita)

Drugouvrščeni v skupinah: Benfica (Por), Bayern München (Nem), Bayer Leverkusen (Nem), Manchester City (Ang), PSG (Fra), Porto (Por), Real Madrid (Špa), Sevilla (Špa)

Carlo Ancelotti je ligo prvakov kot trener osvojil z Milanom in Realom, v tej sezoni pa želi bogati zbirki dodati lovoriko z Bayernom. | Foto: Guliverimage/Getty Images Carlo Ancelotti je ligo prvakov kot trener osvojil z Milanom in Realom, v tej sezoni pa želi bogati zbirki dodati lovoriko z Bayernom. Foto: Guliverimage/Getty Images Trener Bayerna Carlo Ancelotti lahko postane prvi trener s štirimi evropski naslovi. Dvakrat je bil najboljši z Milanom (2003 in 2007), enkrat pa z Realom  (2014). V osmini finala se bodo pomerili z Arsenalom, ki ni imel posebne sreče pri žrebu.

Topničarji iz Londona so se med 16 najboljših uvrstili že 17. zapored. V zadnjih šestih sezonah so se vedno poslovili v osmini finala. V tej sezoni so po petih letih končali skupinski del na prvem mestu, kar pa jim (vsaj na papirju) ni pomagalo k lažjemu tekmecu. Pomerili se bodo z nemškim prvakom, ki je v skupinskem delu zaostal za Oblakovim Bayernom.

Guardiola vedno (vsaj) polfinalist

Lionel Messi je bil z desetimi zadetki najboljši strelec skupinskega dela lige prvakov. | Foto: Reuters Lionel Messi je bil z desetimi zadetki najboljši strelec skupinskega dela lige prvakov. Foto: Reuters Katalonski strateg Josep Guardiola želi pri Manchester Cityju nadaljevati izjemen niz. Kot trener Barcelone in Bayerna se je v ligi prvakov še vselej uvrstil vsaj v polfinale. Kar sedemkrat. V osmini finala se bo pomeril z Monacom, ki je v skupinskem delu prehitel vse tekmece, tudi Kamplovega Bayerja.

Barcelona se bo v boju za četrtfinale pomerila s francoskim prvakom PSG. Lionel Messi, ki je bil z desetimi zadetki prvi strelec skupinskega dela, bo tako nogometno leto 2017 v Evropi začel v Parizu. PSG se je štirikrat zapored poslovil v četrtfinalu lige prvakov. Če želi ponoviti izkupiček tudi v tej sezoni, bo moral presenetiti španskega prvaka. 

Prvi dvoboji osmine finala bodo 14., 15., 21. in 22. februarja, povratne pa 7., 8., 14. in 15. marca. Zmagovalci skupin bodo imeli na povratni tekmi prednost domačega igrišča.

Termini tekem osmine finala:

Prvi dvoboji:
Torek, 14. februar 2017:

20.45 Benfica - Borussia Dortmund
20.45 PSG - Barcelona

Sreda, 15. februar 2017:
20.45 Real Madrid - Napoli
20.45 Bayern München - Arsenal

Torek, 21. februar 2017:
20.45 Manchester City - Monaco
20.45 Bayer Leverkusen - Atletico Madrid

Sreda, 22. februar 2017:
20.45 Porto - Juventus
20.45 Sevilla - Leicester City

Povratni dvoboji:
Torek, 7. marec 2017:
20.45 Napoli - Real Madrid
20.45 Arsenal - Bayern München

Sreda, 8. marec 2017:
20.45 Borussia Dortmund - Benfica
20.45 Barcelona - PSG

Torek, 14. marec 2017:
20.45 Juventus - Porto
20.45 Leicester City - Sevilla

Sreda, 15. marec 2017:
20.45 Monaco - Manchester City
20.45 Atletico Madrid - Bayer Leverkusen

Ne spreglejte