Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
10. 7. 2020,
12.57

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

1

Natisni članek

UEFA UEFA liga prvakov Kevin Kampl Josip Iličić Jan Oblak Jan Oblak

Petek, 10. 7. 2020, 12.57

1 leto

Nevsakdanji žreb četrtfinala lige prvakov

Žreb LP: Kampl proti Oblaku za slavo in milijone, Iličić izziva bogate Parižane

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

1

Jan Oblak | Jan Oblak, ki je z Atleticom že izgubil finale lige prvakov, je v osmini finala lige izločil branilca naslova iz Liverpoola. V četrtfinalu se bo udaril s Kamplovim Leipzigom. | Foto Guliver/Getty Images

Jan Oblak, ki je z Atleticom že izgubil finale lige prvakov, je v osmini finala lige izločil branilca naslova iz Liverpoola. V četrtfinalu se bo udaril s Kamplovim Leipzigom.

Foto: Guliver/Getty Images

Na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) v Nyonu je potekal eden najbolj nenavadnih žrebov v zgodovini lige prvakov. V četrtfinalu se bosta udarila Kevin Kampl (RB Leipzig) in Jan Oblak (Atletico), Josip Iličić (Atalanta) pa se bo pomeril s PSG. Diši po četrtfinalnem derbiju Barcelona - Bayern, v finalu lige prvakov bi kaj lahko zaigral Slovenec, saj se bo zmagovalec dvoboja Leipzig-  Atletico pomeril z boljšim iz dvoboja Atalanta - PSG. V četrtfinalu, polfinalu in finalu se bo na Portugalskem igrala le ena tekma.

Samir Handanović
Sportal Samir Handanović zdaj ve, kako do evropske lovorike

Pari četrtfinala lige prvakov:

Real Madrid (Špa)/Manchester City (Ang)* - Lyon (Fra)/Juventus Torino (Ita)*
RB Leipzig (Nem, Kevin Kampl) - Atletico Madrid (Špa, Jan Oblak)
Napoli (Ita)/Barcelona (Špa)* - Chelsea (Ang)/Bayern München (Nem)*
Atalanta Bergamo (Ita, Josip Iličić) - PSG (Fra)

*Morajo še dokončati osmino finala.

Pari polfinala lige prvakov:

Zmagovalec Real Madrid (Špa)/Manchester City (Ang) - Lyon (Fra)/Juventus Torino (Ita) proti zmagovalcu Napoli (Ita)/Barcelona (Špa) - Chelsea (Ang)/Bayern München (Nem)

Zmagovalec RB Leipzig (Nem, Kevin Kampl) - Atletico Madrid (Špa, Jan Oblak) proti zmagovalcu Atalanta Bergamo (Ita, Josip Iličić) - PSG (Fra)

Zmagovalec drugega polfinalnega para bo v finalu v Lizboni uradno gostitelj.

Skoraj štiri mesece je že minilo od zadnjega predvajanja himne lige prvakov na evropskih zelenicah. Prisilni premor traja že več kot sto dni, izbruh novega koronavirusa je povsem pokvaril načrte nogometašem in postavil na glavo predvidene urnike dvobojev, polnih kakovosti, prestiža, največje medijske pozornosti in bogatih nagrad.

Nazadnje sta se 11. marca na polnem Anfieldu in praznem Parku princev igrali povratni tekmi osmine finala lige prvakov, na katerih sta si vozovnico za najboljših osem priigrala Atletico Madrid in PSG, nato pa je epidemija bolezni covid-19 preprečila izvedbo zadnjih štirih tekem osmine finala, tako da si je do danes pot v četrtfinale zagotovila le polovica klubov.

Oblak je že izločil Kampla

Nekdanja soigralca v slovenski reprezentanci se bosta avgusta v Lizboni udarila za polfinalno vstopnico. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Nekdanja soigralca v slovenski reprezentanci se bosta avgusta v Lizboni udarila za polfinalno vstopnico. Foto: Žiga Zupan/Sportida Na nevsakdanjem žrebu v Nyonu je kot posebni gost Uefe sodeloval nekdanji as portugalskega nogometa Paulo Sousa. Ligo prvakov je osvojil z Juventusom (1996) in Borussio Dortmund (1997), s katero je v finalu ugnal prav črno-bele iz Torina, vsem udeležencem pa v Lizboni, ki bo prihodnji mesec gostila "final 8", zaželel veliko sreče. Prepričan je, da bodo njegovi rojaki, tako nogometna zveza kot vlada, kos velikemu organizacijskemu izzivu.

Ples kroglic je poskrbel za veliki slovenski obračun. Jan Oblak in Kevin Kampl se ne bosta prvič pomerila v izločilnem delu lige prvakov. Tako je bilo že leta 2017, ko so Madridčani izločili Bayer, Škofjeločan pa je na povratni tekmi v Španiji (0:0) poskrbel za eno najbolj znamenitih obramb v svoji karieri, ko je v nekaj sekundah mojstrsko ubranil tri nevarne strele nogometašev Leverkusna. Pred tremi leti se je torej v osmini finala smejalo Oblaku, Kampl pa je izpadel.

Tokrat se bosta rojaka, ki sta si v preteklosti delila slačilnico slovenske izbrane vrste, pomerila v četrtfinalu, le na eni tekmi, ki bo odigrana pred praznimi tribunami v Lizboni. Zmagovalec se bo uvrstil med najboljše štiri, Evropa pa bo videla vroča obračuna tretjeuvrščenih ekip španskega in nemškega prvenstva. Zanimivo je, da sta Atletico in RB Leipzig v osmini finala izločila lanska finalista, Liverpool in Tottenham. Zmagovalec obračuna se bo v polfinalu udaril z boljšim iz para Atalanta - PSG, tako da diši po ponovnem nastopu Slovenca v finalu lige prvakov.

Kateremu Slovencu bo v tej sezoni v ligi prvakov uspel najboljši dosežek?

  • Janu Oblaku z Atleticom
    65,95 %
    184 glasov
  • Kevinu Kamplu z RB Leipzigom
    3,94 %
    11 glasov
  • Josipu Iličiću z Atalanto
    30,11 %
    84 glasov
Oddanih 279 glasov

Iličić proti atomskemu napadu

Tretji slovenski udeleženec četrtfinala lige prvakov, razigrani Josip Iličić, ki je bil do izbruha koronavirusa strah in trepet branilcev tako v Italiji kot tudi Evropi, se bo udaril z zelo zahtevnim tekmecem. Atalanta bo v krstni sezoni lige prvakov napadala polfinalno vstopnico proti francoskemu velikanu PSG, ki ima v Evropi ogromna pričakovanja.

Brazilec Neymar bo poskušal veliki evropski cilj s Parižani uresničili letos. Če ga bo hotel, bo moral v četrtfinalu izločiti razigrano Atalanto, ki je v nasprotju s PSG v tekmovalni formi in je v serie A nanizala kar devet zmag. | Foto: Reuters Brazilec Neymar bo poskušal veliki evropski cilj s Parižani uresničili letos. Če ga bo hotel, bo moral v četrtfinalu izločiti razigrano Atalanto, ki je v nasprotju s PSG v tekmovalni formi in je v serie A nanizala kar devet zmag. Foto: Reuters

Brazilec Neymar, Francoz Kylian Mbappe, Argentinec Mauro Icardi in Urugvajec Edinson Cavani sestavljajo atomski napad, ki je v osmini finala obračunal z Borussio Dortmund. Imajo priložnost, da prvič, odkar klubski proračun z obnorelimi številkami polnijo katarski lastniki, osvojijo najbolj cenjeno klubsko lovoriko, kar jih pozna nogomet. Zdaj čaka PSG obračun z razigrano Boginjo, ki v serie A slovi kot ekipa z najbolj dovršenim, učinkovitim napadom, ki povrhu vsega igra še všečen in atraktiven nogomet.

Preostala četrtfinalna para sta sestavljena iz klubov, ki bodo morali pred potovanjem na Portugalsko opraviti še dolžnosti v osmini finala. Bilo bi veliko presenečenje, če se v tretjem četrtfinalnem paru ne bi spopadla Barcelona in Bayern, veliko bolj izenačeno in dramatično pa bi lahko bilo na povratnih tekmah osmine finala v Manchestru, kjer bo City branil prednost pred najverjetnejšim bodočim španskim prvakom Realom, zlasti pa v Torinu, kjer želi Juventus, nasmiha se mu nova italijanska krona, nadoknaditi zaostanek s prvega srečanja v Lyonu.

Prvič v zgodovini trije Slovenci med osem

Kevin Kampl bo avgusta nastopil v ligi prvakov brez razigranega soigralca Tima Wernerja, ki se iz Nemčije seli k Chelseaju v London. | Foto: Guliverimage/Getty Images Kevin Kampl bo avgusta nastopil v ligi prvakov brez razigranega soigralca Tima Wernerja, ki se iz Nemčije seli k Chelseaju v London. Foto: Guliverimage/Getty Images Slovenija je lahko ponosna, da so med štirimi četrtfinalisti tudi trije slovenski legionarji, ki vztrajajo v boju za evropsko krono. Prvič v zgodovini najmočnejšega evropskega tekmovanja, v katerem se delijo milijoni.

Slovenski nogomet še čaka na junaka, ki bi zaigral v finalu in postal evropski prvak. Srečko Katanec, Zlatko Zahović in Jan Oblak so bili zelo blizu, a pokleknili na zadnji stopnički. Vratar Atletica ima letos novo priložnost, da se povzpne na evropski prestol. Evropsko ligo in evropski superpokal je z rdeče-belimi že osvojil, za popolno zbirko mu manjka le še glavna nagrada.

Svojo priložnost čakata tudi Kevin Kampl in Josip Iličić. Prvi je v času pandemije koronavirusa povsem odpravil zdravstvene težave, se vrnil na igrišče in rdečim vragom, ki so v osmini finala dvakrat nadigrali oslabljen Mourinhov Tottenham, pomagal do odličnega tretjega mesta v nemški bundesligi. Kampl je tako pripravljen za največje izzive, vmes je še podaljšal sodelovanje s klubom, zdravje pa je bilo v zadnjih mesecih nekoliko manj naklonjeno izkušenemu Kranjčanu.

V začetku spomladanskega dela je spadal med najbolj vroče nogometaše na svetu, za Atalanto atraktivno zadeval skoraj na vsakem srečanju, v osmini finala pa Valencii na dveh tekmah zabil kar pet zadetkov. Kar štiri na Mestalli.

Josip Iličić je na zadnji tekmi v ligi prvakov dosegel kar štiri zadetke, Atalanta pa se je v krstni sezoni med evropsko elito podala med najboljših osem. Avgusta se bo Iličić dokazoval proti obrambi francoskega prvaka PSG. | Foto: Getty Images Josip Iličić je na zadnji tekmi v ligi prvakov dosegel kar štiri zadetke, Atalanta pa se je v krstni sezoni med evropsko elito podala med najboljših osem. Avgusta se bo Iličić dokazoval proti obrambi francoskega prvaka PSG. Foto: Getty Images

Po krizi s koronavirusom, ki je zelo prizadela Bergamo, se forma Atalante vseeno ni ohladila. V serie A je zmagala že devetkrat zapored in se približala celo drugemu mestu. Iličić sprva zaradi poškodbe gležnja ni vstopal v igro, na zadnjih tekmah pa je dobival vedno več priložnosti in v sredo proti Sampdorii že začel dvoboj od prve minute.

Največji osmoljenci Francozi

Lyon si je na prvi tekmi osmine finala priboril tesno prednost pred Juventusom. | Foto: Reuters Lyon si je na prvi tekmi osmine finala priboril tesno prednost pred Juventusom. Foto: Reuters Polovica četrtfinalistov še ni znana, saj se bodo morale odigrati še preložene povratne tekme osmine finala, na katerih bodo v prednosti Bayern (na prvi tekmi je v Londonu s 3:0 premagal Chelsea), Manchester City (v Madridu je z 2:1 ugnal Real), Barcelona (v Neaplju se je z Napolijem razšla 1:1) in Lyon, ki je na prvi tekmi v Franciji presenetil Juventus z 1:0.

Francoska udeleženca, ki sta še v igri za naslov, PSG in Lyon, sta največja osmoljenca pokoronskega obdobja, saj sta v nasprotju s tekmeci povsem izgubila tekmovalno formo. Francosko prvenstvo se namreč ni nadaljevalo, to pa je lahko velik težava za Lyon, ki ga v začetku prihodnjega meseca čaka gostovanje za biti ali ne biti v Torinu. Na drugi strani bo e kako motiviran Portugalec Cristiano Ronaldo, strelski rekorder lige prvakov, ki v Evropi ne skriva najvišjih ciljev. Povratne tekme osmine finala bodo 7. in 8. avgusta.

Alarmantne številke v Lizboni

Finale lige prvakov bo 23. avgusta na stadionu Luz. | Foto: Reuters Finale lige prvakov bo 23. avgusta na stadionu Luz. Foto: Reuters Zaradi nepredvidljivosti epidemije koronavirusa na Portugalskem je vedno več pomislekov, da Uefa zaključnega dela lige prvakov ne bo mogla spraviti pod streho. V deželi z desetimi milijoni prebivalcev je na dan okuženih okrog 300 ljudi. V sredo jih je bilo 443, kar tri četrtine pozitivnih na testu na koronavirus pa je prihajalo z območja Lizbone, glavnega portugalskega mesta, kjer naj bi bil prihodnji mesec izpeljan nevsakdanji format izločilnega dela lige prvakov.

Tribune stadionov bodo prazne, igralo se bo brez navijačev, če pa bi se stvar dodatno zapletla zaradi domnevnih novih žarišč novega koronavirusa v Lizboni, pa Uefa razmišlja o tem, da bi spektakel preselila na sever Portugalske, v Porto in Guimaraes, ali bi pa bi tam odigrali nekatere povratne tekme osmine finala. Podobno se bo godilo tudi nogometašem v boju za evropsko ligo, kjer bo zaključni turnir osmerice potekal v Nemčiji, finale pa naj bi bil odigran v Kölnu.

V Lizboni le na dveh stadionih

Kroglice danes v Nyonu niso plesale le za četrtfinale, ampak poskrbele tudi za pare v polfinalu in celo finalu, ki bo na sporedu 23. avgusta. Vodstvo Uefe je pripravilo skrben scenarij, v katerem je sklepno dejanje iz Turčije preselilo v Lizbono.

Liverpool, branilec evropskega prvaka, je v osmini finala izpadel proti Atleticu. | Foto: Reuters Liverpool, branilec evropskega prvaka, je v osmini finala izpadel proti Atleticu. Foto: Reuters

Portugalska prestolnica bo od 12. do 23. avgusta prizorišče sedmih srečanj, na katerih se bo evropska klubska smetana potegovala za veliko nagrado. V četrtfinalu in polfinalu bo v nasprotju z dolgoletno tradicijo odigrana le ena tekma, prav vse bodo potekale na nevtralnem igrišču, na dveh modernih stadionih v Lizboni. Na Luzu, kjer je doma Benfica, bo tudi finale, prvi po letu 2014, ko je Real Madrid v nepozabnem srečanju po hudi drami premagal Atletico, dvoboji izločilnega dela "final 8" pa se bodo igrali tudi na stadionu Jose Alvalade, ki ga odlično pozna napadalec Sportinga Andraž Šporar.

Kdaj bodo odigrane preostale tekme lige prvakov v tej sezoni?

7. in 8. avgust: povratne tekme osmine finala v Manchestru, Münchnu, Torinu in Barceloni
12., 13., 14. in 15. avgust: četrtfinalne tekme v Lizboni
18. in 19. avgust: polfinalni tekmi v Lizboni
23. avgust: finale v Lizboni  

Ne spreglejte