Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
4. 3. 2015,
10.48

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor večni derbi Prva liga Telekom Slovenije Zlatko Zahović Milenko Ačimović Darko Karapetrović Ante Šimundža Andraž Šporar Luka Zahović Dalibor Volaš Green Dragons Viole

Sreda, 4. 3. 2015, 10.48

3 leta, 10 mesecev

Zlatko je pogrešal Mileta

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Današnji derbi med Olimpijo in Mariborom predstavlja vrhunec slovenskega klubskega nogometa. Zaznamovali ga bodo dvoboji mlajših in starejših zvezdnikov, trenerjev, športnih direktorjev in gledalcev.

Za enega izmed najprestižnejših dvobojev večera bosta poskrbela izjemna mlada napadalca. Andraž Šporar je prvi strelec Olimpije. Dosegel je devet zadetkov. V soboto je dvakrat matiral obrambo Radomelj, Mariborčani pa se še spominjajo njegovega atraktivnega zadetka v Ljudskem vrtu, s katerim je prerešetal Handanovićevo mrežo. Spektakularno je v soboto žogo za hrbet vratarja Gorice spravil tudi Luka Zahović. Je leto mlajši od Ljubljančana, a je že dosegel deset golov in na lestvici najboljših strelcev Prve lige Telekom Slovenije zaostaja le za svojim kapetanom Marcosom Tavaresom, ki je popravil že skoraj vse strelske rekorde v zgodovini NK Maribor. Dvoboj Šporar – Zahović bo ena izmed poslastic večera, veseli ga bodo tudi ogledniki tujih klubov, ki jih na slovenskem večnem derbiju ne bo manjkalo.

Ko se je Dalibor Volaš pozimi iz Madžarske vrnil v mesto ob Dravi, je le malokdo pričakoval, da bo uresničil samozavestno napoved in se na spomladanskem uvodu že znašel v začetni enajsterici. Pri tem pa se 28-letni Ankarančan ni ustavil, ampak je storil še korak dlje. Dosegel je kar tri zadetke, le enega manj od strelskega učinka konkurenta Jean-Philippa Mendyja, ki pa je v jesenskem delu odigral 16 srečanj. Volaš lahko v Ljubljani dokaže, da trojni uspeh proti vrtnicam, ki ga je malce skalilo priznanje Nogometne zveze Slovenije, da je bil eden izmed njegovih zadetkov dosežen iz nedovoljenega položaja, ni bil naključen. V bogati karieri je že večkrat zatresel mrežo Olimpije in nato salutiral, zdaj se mu ponuja možnost, da v enem zamahu poskrbi, da zeleno-beli nehajo razmišljati o prvem mestu.

Prvič, odkar se je Olimpija preselila v Stožice, na večnem derbiju z Mariborom ne bo pripadnikov navijaške skupine Green Dragons. Na štadionu, ki na srečanju Prve lige Telekom Slovenije ni bil še nikoli poln do zadnjega kotička, bo severna tribuna prazna. Nadaljuje se bojkot domačih srečanj Olimpije, ki traja od začetka sezone, tako da bodo na ljubljanskem objektu odmevali predvsem štajerski napevi. Bo ljubljansko občinstvo na osrednji tribuni, kjer je iz tekme v tekmo več mladih zaljubljencev v nogomet, prepoznalo občutljiv trenutek in se glasno zoperstavilo navijačem vijolic, da se nogometaši Olimpije ne bodo počutili kot na gostujoči tekmi?

Na obeh straneh bo mrgolelo izkušenih igralcev, mnogi izmed njih so pred leti ponosno nosili tudi dres slovenske izbrane vrste. Pri Olimpiji so to Darijan Matić, Aleksandar Rodić, Miran Burgič, Aleksander Šeliga in po novem tudi Luka Žinko, pri Mariboru pa Marko Šuler in Jasmin Handanović. Imajo pa vijolice nekaj, o čemer lahko Olimpija vse od odhoda Dareta Vršiča le sanja. Maribor ima ogromno trenutnih reprezentantov, a selektor Srečko Katanec na delu ne bo videl vseh.

Aleš Mertelj bo manjkal zaradi kartonov, Željko Filipović je vprašljiv zaradi poškodbe, bodo pa na delu Petar Stojanović, Erik Janža in Damjan Bohar, ki so združili moči na zadnji reprezentančni tekmi s Kolumbijo. Prav na štadionu v Stožicah.

Oba zimska novinca Maribora sta znana slovenski javnosti. To sta povratnik Dalibor Volaš, ki je že ujel strelsko formo, in eden najboljših levih bočnih branilcev v Sloveniji Erik Janža. Z njunim prihodom so navijači takoj dobili sporočilo, kaj so želeli vijoličasti okrepiti. Pri Olimpiji je položaj nekoliko drugačen. Ljubljanski klub je v nasprotju z Mariborom pozimi izgubil dva pomembna igralca. Zeleno-beli se trudijo nadomestiti odhod Nika Omladiča in Bobana Jovića, hkrati pa okrepiti še preostala mesta. Športni direktor je pripeljal kopico novincev, ki bodo potrebovali še nekaj časa, da se zlijejo z novim okoljem, hkrati pa ne spadajo v skupino odmevnih tujcev, tako da morajo še pridobiti zaupanje ljubljanskega občinstva. To so občasni makedonski reprezentant Aleksandar Lazevski, Hrvata Kruno Ivančić in Stjepan Babić, mlada napadalca Luka Gajić in Ezekiel Henty ter izkušena Luka Žinko in Darko Brljak. Zdaj imajo najlepšo priložnost, da občinstvu dokažejo znanje.

Dvoboj si bo ogledal tudi selektor mlade izbrane vrste Primož Gliha. V karieri je večkrat vodil napad Olimpije in dosegal zadetke tudi na večnih derbijih, v novopečeni vlogi selektorja pa pripravlja ekipo na začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Med kandidati kar mrgoli nogometašev Olimpije in Maribora, več pa jih je pri zmajih, kjer so zelo ponosni na Andraža Šporarja, Nika Kapuna, Miho Zajca in Kenana Bajrića. Klubsko vodstvo je štiri nadarjene igralce pozimi zadržalo v klubu, čeprav so nekateri izmed njih prejeli mikavne ponudbe iz tujine. Želja predsednika Izeta Rastoderja je, da ostanejo v Ljubljani, še napredujejo in pomagajo Olimpijo do uresničitve prvega cilja, nastopa v Evropi. Pri gostih za mlado reprezentanco kandidira Amir Dervišević, Petar Stojanović pa jo je že prerasel in trka na vrata članske. Tu je še Luka Zahović, za katerega pa se še ne ve, ali je pripravljen zaigrati za mlado izbrano vrsto. Morda pa bo selektor v beležnico napisal še kakšno sveže ime …

Če v vrstah Olimpije ni nogometaša, ki bi del kariere prebil pri Mariboru oziroma prihajal iz štajerske prestolnice, je pri vijolicah položaj obraten. Tam v slačilnici ne manjka Ljubljančanov, večina je tudi že nosila dres Olimpije. Željko Filipović je vedno poln motivacije proti nekdanjemu klubu, kjer mu ni bilo dano pokazati vsega znanja, podobno velja za Makedonca Agima Ibraimija, ki je Ljubljano zapustil razočaran zaradi številnih razlogov. Vratar Jasmin Handanović je branil za "starejšo" Olimpijo, nadarjeni zvezdnik Petar Stojanović pa se je v Maribor odpravil iz Ljubljane, kjer je igral za Interblock. Zanimivo je, da tako Handanović kot Stojanović prihajata iz Štepanjskega naselja, ki je slovenskemu nogometu podaril nešteto vrhunskih imen.

Oba sta izkušena. Prvi je Štajerec (Celjan) na delu v Ljubljani, ki ni nikoli igral za Maribor, drugi pa Ljubljančan, ki igra v Mariboru, pred več kot desetletjem pa je bil tudi član Olimpije, a tiste starejše, ki je domovala za Bežigradom. Pred leti sta se družila v reprezentanci in sodelovala v različnih akcijah.

Moči sta združila tudi v Južni Afriki, kjer sta zastopala slovenske barve in v druščini Samirja Handanovića zaman čakala na priložnost, da bi lahko branila na svetovnem prvenstvu. Danes se bosta ponovno srečala.

Aleksander bo kapetan Olimpije, Jasmin pa prvi komandant mariborske obrambe. Oba sta se v jesenskem delu izkazala, Handanović tudi v zahtevni ligi prvakov. V soboto je klonil le Ljubljančan, Celjan pa je ostal nepremagan v Domžalah. Bo podobno tudi danes?

Trener Olimpije Darko Karapetrović je jeseni navdušil z vodenjem ljubljanskega kluba na gostovanju v Ljudskem vrtu. Njegovi izbranci so se proti favoritu postavili hrabro in bili na pragu dragocene zmage, ki pa jo je v izdihljajih srečanja preprečil kapetan Marcos Tavares in izenačil na 3:3. Zdaj ima 38-letni Ljubljančan priložnost, da prvič v trenerski karieri premaga Maribor, kar ga ima za največjo trofejo v Sloveniji, in dokaže kolegu Anteju Šimundži, da pred tekmo ni zaman opozarjal, da mu niso tuje nekatere slabosti mariborskega kluba. Z zmago nad vijolicami bi v trenutku izbrisal spomin na klavrn konec jesenskega dela, ko je s porazoma proti Krki in Kopru vrgel temno senco na uspešne predstave, s katerimi je Olimpijo približal vrhu.

Pred leti je bilo drugače, saj sta se Milenko Ačimović in Zlatko Zahović pred derbiji tako ali drugače živahno obmetavala s strupenimi puščicami. Izstopal je predvsem Mariborčan, Ljubljančan pa mu je sledil in se učil. To je bila folklora, ki je pripomogla k večjemu zanimanju za spopad večnih tekmecev. Ko je Ačimović zapustil položaj športnega direktorja Olimpije, ga je njegov nekdanji reprezentančni soigralec zelo pogrešal in komaj čakal na dan, ko se bo vrnil. Želja se mu je izpolnila ob začetku sezone 2014/15. Po vrnitvi Ačimovića pa se je folklora nekoliko umirila. Kot da bi še vladal zimski spanec, spomladanski del pa se še ne bi niti začel. Izjave so bolj zmerne in resne. Ačimović bi bil zadovoljen že z Evropo, Zahovića bi zadovoljilo le prvo mesto. Vse drugo bi bil neuspeh. Če bi zmagala Olimpija, bi se položaj pri vrhu zapletel, Domžalčani in Celjani pa bi poskakovali od sreče. Tako kot občinstvo v Stožicah, ki bi po slabem letu dočakalo domačo zmago nad Mariborom.

Ne spreglejte