Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
4. 6. 2017,
13.45

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

2

Natisni članek

špansko prvenstvo Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Rafael Benitez Florentino Perez Real Madrid UEFA liga prvakov Zinedine Zidane

Nedelja, 4. 6. 2017, 13.45

12 mesecev

Zinedine Zidane

Ker je najboljši na svetu, ga želi Real do konca življenja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

2

Zinedine Zidane Real Juventus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nogometaši madridskega Reala so novi (stari) evropski prvaki. Nogometna javnost po prepričljivi zmagi nad Juventusom časti dvakratnega strelca Cristiana Ronalda, velikih čestitk pa je deležen tudi njegov trener Zinedine Zidane. Čeprav je trener belih baletnikov šele poldrugo leto, se je že zapisal v zgodovino.

V nekaj več kot 500 dneh je dosegel nekaj, o čemer so lahko njegovi predhodniki, med katerimi ne manjka spoštovanih in cenjenih trenerskih imen, le sanjali. Ko je Zinedine Zidane v začetku leta 2016 prevzel trenersko paličico pri Realu, je vskočil nenadejano. Slabi rezultati in velika klofuta, ki jo je Barcelona sredi Madrida prizadejala baletnikom, je s trenerskega stolčka spodila Rafaela Beniteza.

Španec je odstopil mesto nekdanjemu francoskemu asu, ljubljencu navijačev Reala, ki se je lotil dela predano in uspešno. Z igralci je hitro našel skupen jezik. Dobro jih je poznal, saj je bil desna roka Carlu Ancelottiju, ko je popeljal Real do legendarne decime, desetega evropskega naslova. To mu je bilo v velikansko pomoč.

Lani je v Milanu popeljal Real do 11. evropske krone. | Foto: Vid Ponikvar Lani je v Milanu popeljal Real do 11. evropske krone. Foto: Vid Ponikvar

Poudarki po evropskem naslovu Reala:

Real je v finalu lige prvakov v Cardiffu premagal Juventus s 4:1 in osvojil že 12. evropski naslov.

Junak srečanja je bil dvakratni strelec Cristiano Ronaldo, ki je bil izbran tudi za najboljšega igralca tekme. Z 12 zadetki je najboljši strelec lige prvakov.

Zinedine Zidane je postal prvi trener, ki je popeljal izbrance do dveh zaporednih naslovov v ligi prvakov.

V slačilnico kraljevega kluba se je s prihodom Zidana vrnila sproščenost, predsednik Florentino Perez pa si je lahko začasno oddahnil, saj je našel dostojnega stratega, sposobnega vrniti Real na vrh.

Po milanski drami, v kateri je krajšo potegnil Oblakov Atletico in izgubil finale lige prvakov, je napočil prvi trenutek za Zidanovo trenersko slavo. Pridružil se je mogočnemu seznamu znanih nogometnih imen, ki so postali evropski prvaki tako kot nogometaši kot tudi trenerji.

Zvezdnike uskladil v celoto

Leto dni pozneje je bil njegov nasmešek še večji, zadovoljstvo navijačev pa neskončno, saj se je Real polastil zgodovinskega podviga. Postal je prvi, ki je v 25-letni zgodovini lige prvakov ubranil naslov. Zidane se je vpisal med nesmrtne. Le še redki se ga bodo spominjali po kontroverzni izključitvi v finalu SP 2006, ko je pustil na cedilu galske peteline. Zdaj se je dokazal tudi kot trener.

Po tekmi je prejemal čestitke na vsakem koraku. | Foto: Guliverimage/Getty Images Po tekmi je prejemal čestitke na vsakem koraku. Foto: Guliverimage/Getty Images

Čeprav ima na voljo nekatere izmed najdražjih in najbolj samosvojih zvezdnikov, kar jih igra nogomet na tem planetu, je našel ravnotežje in jih uskladil v uigrano celoto, ki je prišla najbolj do izraza v drugem polčasu finala v Cardiffu, ko je zasenčila Juventus in se poigrala s pregovorno jekleno obrambo italijanskega prvaka.

To je tudi zasluga Zidana, ki je po dvoboju prejemal čestitke na vsakem koraku. Navijači, nogometaši, vodstvo kluba, sodelavci … Vsi so bili polni hvale o Zizouju, trenerskem ''vajencu'', ki je na klopi Reala šele poldrugo leto, a je v tem obdobju poskrbel za dva evropska naslova, letos pa je postal najboljši še v Španiji.

Zidane: Tega ni naredil še nihče

V Cardiffu se mu je smejalo. | Foto: Reuters V Cardiffu se mu je smejalo. Foto: Reuters Real je prvič po letu 1958 postal vzporedno španski in evropski prvak. ''Vpisali smo se v zgodovino. Tega ni naredil nihče pred nami. Danes je zgodovinski dan za vse navijače Reala. Za nogometaše, zame, za naše družine. Ni bilo preprosto, a smo zasluženo postali evropski prvaki. Bomo pa morali trdo delati, če želimo ponovno osvojiti naslov. Prihodnja sezona bo mnogo težja,'' je po spektaklu v Walesu, ki je postregel s številnimi atraktivnimi trenutki, dejal Zidane.

Če je pred tedni še kolebal in ni javno izražal namere, da želi ostati v vročem sedlu Reala tudi v sezoni 2017/18, je med slavjem po novi evropski kroni priznal, da ne razmišlja o odhodu. Niti po naključju noče zapustiti nogometne družine, v kateri se počuti odlično. Pogodba mu poteče prihodnje leto. Nogometaši ga zelo spoštujejo, Francoz pa izkazuje neverjetno mirnost.

Fotogalerija
1 / 61

Po šokantnem porazu v domačem el clasicu, ko je v zadnjih sekundah ostal brez remija proti Barceloni (2:3) in ogrozil španski naslov, ni podlegel paniki. Ostal je zbran in ladjo, na kateri ne manjka svetovnih asov, varno pripeljal do dveh največjih lovorik. ''Ostajam pri Realu. Moramo že razmišljati o naslednji sezoni. Ne morem potrditi, da bom pri Realu ostal do konca življenja. Takšne stvari se ne dogajajo. Sem pa zelo hvaležen klubu in srečen, da lahko vodim tako dobre igralce,'' mu ne manjka motivacije, da z Realom osvoji še več lovorik.

Predsednik Perez: Zidane je najboljši trener na svetu

Francoz bo vodil španskega, evropskega in svetovnega prvaka tudi v prihodnji sezoni. | Foto: Guliverimage/Getty Images Francoz bo vodil španskega, evropskega in svetovnega prvaka tudi v prihodnji sezoni. Foto: Guliverimage/Getty Images Prva priložnost se mu obeta 8. avgusta v Skopju, ko se bo v prestolnici Makedonije v evropskem superpokalu pomeril z zmagovalcem evropske lige Manchester Unitedom. S klubom, ki prihaja iz države, kjer si trenerski kruh služi Benitez (Newcastle). Zidanov predhodnik, ki ni znal prenašati medijskega pritiska. Francoz z alžirskimi koreninami, ki je družinsko srečo našel v Španiji, mu za zdaj odlično kljubuje. Pri tem ostaja skromen. Po finalu v Walesu je dejal, da se ne doživlja kot eden izmed najboljših trenerjev na svetu.

Predsednik Perez meni drugače. Zanj je 44-letni Zidane dobitna kombinacija. Zato mu sporoča, da lahko v klubu ostane do smrti. ''Lahko ostane, dokler želi,'' je dejal najpomembnejši mož madridskega kluba v pogovoru za radijsko postajo Cadena Ser. ''Vsak navijač Reala mu je lahko hvaležen. Ko je prišel leta 2001 in bil najboljši igralec na svetu, je dvignil raven našega kluba. Zdaj je najboljši trener na svetu. Ekipo vodi šele 17 mesecev, a je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo.''

Takšna je zapuščina Zidana. Privržence belih baletnikov je navduševal že kot igralec, leta 2002 po znamenitem volej udarcu tudi popeljal Real do evropskega naslova, zdaj pa se je zapisal v zgodovino še kot trener.

Trener Reala je le 17 mesecev, a je že poskrbel za ničkoliko zgodovinskih uspehov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Trener Reala je le 17 mesecev, a je že poskrbel za ničkoliko zgodovinskih uspehov. Foto: Guliverimage/Getty Images  

Zabava Reala v večernih urah

Nogometaše Reala bo danes v Madridu pričakal slavnostni sprejem. Zvečer bodo rajali z navijači na tradicionalnem mestu, trgu Cibeles. Zabava se bo začela ob 20.15, pred tem bodo obiskali še madridskega župana, nato pa se bo povorka preselila na štadion Santiago Bernabeu. Sprejem, prireditelji ponovno obljubljajo spektakel, se bo začel ob 22. uri.

Ne spreglejte