Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
4. 10. 2011,
11.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Manchester City Arsenal Bayern

Torek, 4. 10. 2011, 11.25

8 let

Zgodba o uspehu: preimenuj štadion in postani bogat

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nogometne uspešnice najboljših evropskih klubov bi brez svežega priliva denarja hitro usahnile. V zadnjih letih je zaslediti novo modno krinko. Zaslužiti bogastvo z začasno prodajo imena štadiona.

Nogometaši in košarkarji Olimpije, pa še kdo drug, bodo od januarja očitno igrali v Areni Triglav. Stožiška objekta bosta deležna novega sponzorskega naziva, Zavarovalnica Triglav pa bo za petletno čast in uporabo plačala poltretji milijon evrov. Okroglo polovico milijona na leto. Če bi bila ljubljanska kluba lastnika objektov, bi se razveselila svežega finančnega priliva, tako pa se bodo ''obogatele'' druge roke. Nekoliko drugače je na Otoku, kjer ves izkupiček roma v klubsko blagajno. Prste si mane predvsem klubsko vodstvo Manchester Cityja, ki je s pomočjo pregrešno bogatega šejka Mansourja bin Zayeda Al Nahyana zakorakal v novo dimenzijo uspešnosti. Arabski lastniki načrtno vlagajo v klub, v desetih letih pa se bo številka nevarno približala polovici milijarde evrov. Podkrepljena bo z donosnim dogovorom o preimenovanju štadiona. City of Manchester je pred kratkim postal štadion Etihad (po osrednjem pokrovitelju Etihad Airways), na račun ''sinje-modrih'' pa bo v desetih letih kapnilo okrog 160 milijonov evrov. Man City, v tem trenutku eden najboljših angleških klubov, je tako prevzel vodstvo na lestvici evropskih nogometnih zaslužkarjev, ki polnijo proračun na takšen način. Prvo mesto na lestvici je ukradel londonskemu tekmecu Arsenalu, ki je pred leti sklenil dogovor z Emirates Airlines. Arabci bodo v 15 letih za uporabo imena štadion Emirates, modernega doma ''topničarjev'', klubu plačali 122 milijonov evrov.

Podobnih zgodb je še nekaj, predvsem v Nemčiji. Ko je v bavarski prestolnici v polni podobi zasijal nov štadionski lepotec, je zavarovalnica Allianz za uporabo sponzorskega naziva Allianz Arena sklenila 30-letno pogodbo z vrednostjo 75 milijonov evrov. V primerjavi z zgodbama iz Manchestra oziroma Londona že skoraj ''drobiž'', a je temu botroval tudi čas, saj se je to zgodilo leta 2005, zdaj pa vrednosti skokovito naraščajo iz leta v leto. Na severu Nemčije se je štadion HSV-ja leta 2009 preimenoval v Imtech Arena, omenjeno podjetje pa bo za šestletno uporabo plačalo 25 milijonov evrov. Zanimiv posel, povezan s štadioni, so sklenili tudi aktualni nemški prvaki iz Dortmunda. Borussia je sklenila dogovor z Q-Cells, ki je plačal devet milijonov evrov za dovoljenje, da je lahko na streho štadiona s sponzorskim imenom Signal Iduna namestil panele za sončno energijo. Tudi Irci se lahko pohvalijo z odličnim poslom. Štadion Aviva, ki bo le redkokdaj poln zaradi nogometnih dogodkov, bo v desetih letih prejel 45 milijonov evrov.

Posel, kako zaslužiti z imenom štadiona, katerega redno polnijo navijači, se je razširil tudi onkraj velike luže. JP Morgan Chase se je ''zaljubil'' v kultno newyorško dvorano Madison Square Garden in plačal 300 milijonov dolarjev (za deset let) za koriščenje skoraj vseh njenih ugodnosti. Tudi zaslužkov od prodaje v dvoranah Radio City Music Hall, Chicago Theatre, Beacon Theatre in (nekdaj) Felt Forum, ki spadajo pod okrilje znane dvorane MSG. Ime bo vseeno ostalo enako, kar pa ne bo primer v bodočem domu, kjer naj bi igrali ekipi New York Jets in Giants, vsakoletni dobiček pa bi bil 17 milijonov ''zelencev''. V Los Angelesu je zavarovalna hiša Farmers Insurance odkupila 30-letno pravico do uporabe imena novega štadiona, na katerem bo v Los Angelesu igralo NFL moštvo. Štadion se bo imenoval Farmers Field, čeprav še vedno ni jasno, katera ekipa ga bo uporabljala. A podjetje ima že izdelan dolgoletni načrt ...

Ne spreglejte