Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
23. 8. 2017,
8.00

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

Ljudski vrt UEFA liga prvakov Luka Zahović Zlatko Zahović NK Maribor NK Maribor

Sreda, 23. 8. 2017, 8.00

12 mesecev

Koliko je že zaslužil NK Maribor v Evropi?

Zaslužek, kakršnega Slovenija ne pomni

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Maribor Hapoel kvalifikacije liga prvakov | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Mariborčani so po nepozabni evropski zmagi nad Hapoelom (1:0) sijali od sreče. Zgolj z vstopom v skupinski del lige prvakov so si zagotovili že več kot 15 milijonov evrov. Končni finančni izkupiček bo še večji, tako da vodstvo slovenskih prvakov čakajo sladke težave, kako porazdeliti in v kaj vložiti dragocen dobiček.

Ključni poudarki:

•    NK Maribor je na povratni tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov z rezultatom 1:0 ugnal Hapoel in se zaradi gola v gosteh s skupnim rezultatom 2:2 uvrstil v skupinski del.
•    Odločilni gol je pred več kot 12 tisoč gledalci v Ljudskem vrtu dosegel Mitja Viler.
•    NK Maribor se je tretjič v zgodovini uvrstil v skupinski del lige prvakov (1999, 2014 in 2017).
•    Žreb skupin lige prvakov bo na sporedu v četrtek.

Če se bo ponovila zgodovina izpred treh let, bo vodstvo NK Maribor zajeten del denarne pogače, ki jo bo v Ljudski vrt poslala Evropska nogometna zveza (Uefa), namenilo krepitvi klubskih rezerv. Ne bo se predalo ritmu pretiranih naložb in zapravljanj, ampak z varčno strategijo poskrbelo, da bo lahko klub zadostil vsakoletnim potrebam tudi v časih, ko mu ne bo postlano z rožicami.

Zdaj si bo lahko Maribor privoščil bistveno več

Mariborčani bodo pošteno napolnili klubsko blagajno. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Mariborčani bodo pošteno napolnili klubsko blagajno. Foto: Žiga Zupan/Sportida Kako veliko Mariboru pomenijo evropske nagrade, se je dobro videlo v zadnjih sezonah. Vijolice so dvakrat zapored ostale brez skupinskih delov evropskih tekmovanj. Milijonske nagrade so izostale, tako da so se morali klubski proračun polniti predvsem s prodajo (naj)boljših igralcev.

Denarja, tudi tistega, privarčevanega po sijajni sezoni 2014/15, ko si je Maribor priigral vozovnico za druženje z evropsko elito, je počasi zmanjkovalo. Ni bilo več sredstev, ki bi omogočala želeno dinamiko poslovanja.

Kdo vse je čestital NK Maribor?

Zato se je poslovila druga ekipa Maribora, zato so lovke kluba v prestopnih rokih segale bistveno nižje kot sicer. Takšnim časom je odklenkalo, zdaj si evropsko usmerjeni Maribor ni le okrepil samozavesti, ampak bo ob vsesplošni evforiji v mestu ob Dravi deležen še tako velike finančne injekcije, da si bo lahko privoščil marsikaj. Če 15 milijonov evrov za največje evropske klube ni pretirano pomembna številka, ki bi resneje vplivala na njihovo poslovanje, pa je tolikšen zaslužek v slovenskih okvirih naravnost imeniten in na prvi pogled nestvaren. 

Zaslužek se bo še povečal

Ko je Ante Šimundža leta 2014 popeljal Maribor v ligo prvakov, so vijolice v Evropi zaslužile skoraj 14 milijonov evrov. Letos bo ta številka presežena. | Foto: Vid Ponikvar Ko je Ante Šimundža leta 2014 popeljal Maribor v ligo prvakov, so vijolice v Evropi zaslužile skoraj 14 milijonov evrov. Letos bo ta številka presežena. Foto: Vid Ponikvar Vijolice veseli, da bo finančna pogača v nadaljevanju evropske sezone še zrasla. Treba bo dodati nadomestilo za marketinške in televizijske pravice, ki se jim vsak udeleženec skupinskega dela lige prvakov odreče, prodane vstopnice na treh domačih tekmah, na katerih bo Ljudski vrt pokal po šivih, tu pa so še zaslužki za vsako osvojeno točko.

Remi prinaša pol milijona evrov, zmaga že poldrugi milijon evrov. Ko je Maribor nazadnje nastopil v skupinskem delu lige prvakov, je trikrat remiziral in tako postal bogatejši za 1,5 milijona evrov.

Po drugi strani je treba priznati, da bo Maribor precejšen del zaslužka namenil igralcem in strokovnemu vodstvu, kar bo nekoliko zmanjšalo končno podobo evropskega dobička.

Kako se je Maribor uvrstil v skupinski del lige prvakov?

Fotogalerija
1 / 55

Če bi se letos senzacionalno prebil v osmino finala lige prvakov, bi zaslužil dodatnih šest milijonov evrov! Kdo bodo njegovi tekmeci v skupinskem delu, bo izvedel v četrtek, ko bo v Monte Carlu potekal ples kroglic. Med tekmeci ne bo manjkalo predstavnikov evropske smetane, na čelu z branilcem naslova Realom.

Kako si je NK Maribor prislužil 15,24 milijona evrov nagrade:

Nagrada za prvaka države: 220 tisoč evrov
Zmaga v 2. krogu kvalifikacij: 320 tisoč evrov
Zmaga v play-offu kvalifikacij: dva milijona evrov
Udeležba v skupinskem delu lige prvakov: 12,7 milijona evrov

Enkrat bi bilo naključje, trikrat nikakor

Z Mariborom bi se lahko v ligi prvakov pomeril tudi Jan Oblak (Atletico), Kevin Kampl (Bayer) pa v tej sezoni, če ne bo zamenjal delodajalca, ne bo igral v Evropi. | Foto: Guliverimage/Getty Images Z Mariborom bi se lahko v ligi prvakov pomeril tudi Jan Oblak (Atletico), Kevin Kampl (Bayer) pa v tej sezoni, če ne bo zamenjal delodajalca, ne bo igral v Evropi. Foto: Guliverimage/Getty Images Maribor bi si s 15 milijoni evrov lahko do konca prestopnega roka privoščil kar nekaj odmevnih okrepitev. Nagrada je skoraj tolikšna kot najdražji slovenski nogometni prestop vseh časov. Ko je Jan Oblak leta 2014 - le nekaj mesecev pozneje je Maribor nastopil v skupinskem delu lige prvakov - iz Benfice prestopil k Atleticu, je madridski velikan zanj plačal 16 milijonov evrov.

V četrtek bi se lahko z Mariborom znašla v skupini. Tako orli iz Lizbone, pri katerih je svojčas navduševal športni direktor NK Maribor Zlatko Zahović, njegov sin Luka Zahović pa spoznaval osnovne nogometne korake, kot tudi Atletico. Rdeče-beli iz Madrida so v Evropi že gostovali v Ljudskem vrtu, in sicer pred 25 leti, ko so zmagali s 3:0. Takrat so navijači Maribora lahko o takšnih podvigih le sanjali, nato pa so se časi spremenili.

Evropa je spoznala veliko štajersko srce, ki je s pomočjo bučnega občinstva v Ljudskem vrtu sposobno največjih dosežkov. To so Mariborčani dokazali že trikrat. Enkrat bi še lahko bilo naključje, trikrat pa nikakor. Zato so si zaslužili vsak cent obljubljene nagrade, ki jo bo izplačala evropska krovna zveza, njen predsednik Aleksander Čeferin pa bo pri tem žarel od ponosa.

Prvič, odkar je Aleksander Čeferin predsednik Uefe, bo lahko spremljal Maribor v skupinskem delu lige prvakov. | Foto: Reuters Prvič, odkar je Aleksander Čeferin predsednik Uefe, bo lahko spremljal Maribor v skupinskem delu lige prvakov. Foto: Reuters

Uefa je iz leta v leto bolj darežljiva, kar ugotavljajo tudi udeleženci najmočnejšega tekmovanja. Če je Maribor leta 2014 za evropske podvige prejel slabih 14 milijonov evrov, je letos to številko že presegel, čeprav bo do konca leta odigral še šest tekem, na katerih bo poslušal himno lige prvakov. Tako se obeta zaslužek, kakršnega nogometna Slovenija ne pomni.

Ne spreglejte